Το καθάρισμα ενός καμένου τηγανιού η μιας κατσαρόλας είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο. Παρόλο που τα υγρά καθαριστικά πιάτων έχουν βελτιώσει πολύ τη σύνθεση τους για να καθαρίζουν καμένα λίπη και δύσκολες βρωμιές κάποιες φορές χρειάζονται κάποια επιπλέον κόλπα για να επαναφέρετε τη λάμψη στις επιφάνείες.
Επιπλέον ο λανθασμένος τρόπος καθαρισμού ή ακόμα και λάθος απορρυπαντικά μπορού να καταστρέψουν τα οικιακά σας σκεύη.
Πριν λοιπόν φτάσετε στην καταστροφή των τηγανιών σας ή της κατσαρόλας που κάηκε δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους για να τα κάνετε να λάμψουν και πάλι.
1. λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα
Ο συνδυασμός του λευκού ξιδιού και της μαγειρικής σόδας έχει πολλές χρήσεις στο καθάρισμα του σπιτιού. Στη δική μας περίπτωση όμως θα δούμε πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μίξη για τις καμένες επιφάνειες τον σκευών.
Ρίξτε 125 ml λευκό ξύδι μέσα στο καμμένο τηγάνι και μετά πρόσθεσε 250 ml νερό. Αφήστε να βράσουν για λίγο. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μαγειρική σόδα. Θα δείτε ότι θα αρχίσει να αφρίζει. Μόλις σταματήσει το άφρισμα αφήστε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι τρίξτε την κατσαρόλα για να φύγουν όλα τα καμένα.
2. πατάτα και αλάτι
Όσο περίεργο κι αν φαίνεται ο συνδυασμός της πατάτας και του χοντρού αλατιού είναι πολύ αποτελεσματικός για να απαλλαγείτε από τα καμένα λίπη και υπολείμματα.
Ξεπλύνετε τον καμένο πάτο με νερό και ρίξτε μέσα χοντρό αλάτι. Κόψτε μια πατάτα στη μέση και τρίψτε την επιφάνεια για λίγα λεπτά. Ξεπλύντε και επαναλάβετε αν χρειαστεί.
3. χοντρό αλάτι αλουμινόχαρτο
Το χοντρό αλάτι και το αλουμινόχαρτο είναι και αυτά 2 εξίσου αποτελεσματικά υλικά για να επαναφέρεις της καμένες κατσαρόλες και τα τηγάνια.
Ρίξε μια κουταλιά της σούπας χοντρο αλάτι στην επιφάνεια που θες να καθαρίσεις, στη συνέχεια πάρε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κάντο μπάλα και τρίψε με αυτό. Μετά από λίγα λεπτά θα δεις το αλουμινόχαρτο να έχει γίνει μαύρο. Τέλος πλύνε το σκεύος όπως κάνεις συνήθως.
4. μαγειρική σόδα και λεμόνι
Η μαγειρική σόδα και το λεμόνι αφαιρούν και αυτά αποτελεσματικά τα καμένα λίπη.
Άπλωσε 20 γραμμάρια μαγειρική σόδα στον πάτο του σκεύους και τριψε με ένα λεμόνι κομμένο στη μέση. Τέλος ξέπλυνε με νερό.
Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε πως να καθαρίσετε και να επαναφέρετε ένα καμμένο σκεύος είτε είναι τηγάνι είτε κατσαρόλα, πριν το πετάξτε από τα νεύρα σας, χρησιμοποιήστε έναν από τους τέσσερις τρόπους που περιγράψαμε παραπάνω. Το αποτέλεσμα δικαιώσει
φώτο BY KAREN HART