Ο απορροφητήρας είναι από τις πιο σημαντικές συσκευές μέσα στην κουζίνα. Χρησιμοποιείται για να ρουφάει τους ατμούς αλλά και τις μυρωδιές κατά το μαγείρεμα. Επομένως είναι λογικό με τον καιρό να βρωμίζει και να πιάνει γλίτσες, λίπη και βρωμιές. Επίσης ο απορροφητήρας εκτός από τα λίπη πιάνει και σκόνες που κάνουν ακόμα μια δύσκολο τον καθαρισμό του.
Εντάξει μπορείτε να το παραδεχτείτε ότι ο απορροφητήρας δεν είναι και το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε να καθαρίσετε ωστόσο ένας καθαρός απορροφητήρας είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία.
Παρόλο που υπάρχουν ειδικά προϊόντα στην αγορά για τον καθαρισμό του απορροφητήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικές λύσεις που είναι εξίσου αποτελεσματικές.
Καθάρισμα απορροφητήρα με απορρυπαντικό πιάτων
Αν το φίλτρο του απορροφητήρα είναι σε μέτρια κατάσταση χωρίς πολλές βρωμιές και λίπη τότε αυτή η λύση είναι ιδανική. Ανακατέψτε απορρυπαντικό πιάτων με χλιαρό νερό. Με ένα σφουγγαράκι τρίψτε ελαφρά το περίβλημα. Εσωτερικά μπορείτε να ψεκάσετε ξυδόνερο και να το αφήσετε να καθίσει 15 λεπτά. Στην συνέχεια τρίψτε με την τραχιά πλευρά του σφουγγαριού και ξεπλύνετε. Αφήστε να στεγνώσει καλά πριν το τοποθετήσετε στην θέση του.
Μπίχλα, γλίτσα και λίπη στην κουζίνα: Θα την κάνετε “γυαλί” χωρίς χημικά και κόπο
Καθαρισμός απορροφητήρα με μαγειρική σόδα (διττανθρακική σόδα)
Αν η βρωμιά στο φίλτρο του απορροφητήρα είναι επίμονη τότε η μαγειρική σόδα είναι το ιδανικό υλικό για να το καθαρίσετε. Πιθανότατα γνωρίζετε τη μαγεία της μαγειρικής σόδα στο καθάρισμα των λεκέδων σε διάφορους λεκέδες μέσα στο σπίτι. Με την ευκαιρία διάβασε επίσης: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ: 15 Χρήσεις που Λίγοι Γνωρίζουν. Ρίξτε μερικές κουταλιές μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Οι αναλογίες εξαρτώνται από την κατάσταση της βρωμιάς. Εφαρμόστε το διάλυμα στις βρώμικες περιοχές και αφήστε το για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, καθαρίστε με ένα υγρό πανί μέχρι να φύγουν τελείως τα λευκά υπολείμματα. Εγγυημένη καθαριότητα.
Το φίλτρο του απορροφητήρα πρέπει να καθαρίζεται όσο πιο συχνά γίνεται γιατί αν κατακαθίσει το λίπος και η σκόνη είναι αρκετά δύσκολο να καθαρίσει. Ειδικά αν κάνετε τηγανιτά τότε επιβάλλεται.
Μπορούμε να καθαρίσουμε το φίλτρο του απορροφητήρα απευθείας στο πλυντήριο πιάτων;
Είναι δυνατόν, ναι, αλλά υπό έναν όρο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ταμπλέτες 3 σε 1 ή 5 σε 1, επειδή περιέχουν πρόσθετα που προσβάλλουν το χρώμιο που υπάρχει σε όλα τα φίλτρα απορροφητήρα. Επομένως, εάν το φίλτρο δεν είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι προτιμότερο να αποφύγετε το πλυντήριο πιάτων. Εάν τα φίλτρα είναι μεταλλικά, καλό είναι να τα βάλετε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, λίγο ουδέτερο σαπούνι και ένα ή δύο καπάκια αμμωνίας. Αφήστε να μουλιάσει για μερικές ώρες μέχρι να μαλακώσει σωστά το λίπος. Στη συνέχεια τρίψτε το με ένα μαλακό σφουγγάρι και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Και voilà, το φίλτρο του απορροφητήρα σας είναι σαν καινούργιο!