Τι θα χρειαστούμε:
Ένα λερωμένο φούρνο (προφανώς..)
Μαγειρική σόδα
Νερό
Πλαστικά γάντια
1 βρεγμένη πετσέτα πιάτων
Μία πλαστική ή απο σιλικόνη σπάτουλα
Ένα πλαστικό μπουκάλι ψεκασμού
Λευκό ξύδι
Οδηγίες:
1. Αφαιρούμε όλες τις σχάρες. (Σε επόμενο αρθράκι θα δούμε πώς θα τις καθαρίσουμε αποτελεσματικά)
Επίσης αφαίρεστε και οτι άλλο αφαιρείται απο το φούρνο.
2. Φτιάχνουμε μία πάστα απο μαγειρική σόδα. Σε ένα μικρό μπώλ ανακατέψτε μισή κούπα μαγερική σόδα και μερικά κουταλάκια νερό. Αναμείξτε έτσι ώστε να να γίνει μία πάστα που να απλώνεται αλλά να μην τρέχει. Περίπου 3 κουταλάκια νερό.
3. Απλώστε την πάστα στα εσωτερικά μέρη του φούρνου. Καλό είναι να φορέσετε γάντια για να μην λερώσετε χέρια και νύχια. Επιμείνετε στα σημεία που είναι πιο βρώμικα. Τρίψτε την πάστα σε όλο το φούρνο. Η σόδα θα αρχίζει να παίρνει ένα καφετί χρώμα καθώς την απλώνετε και τρίβετε.
4. Αφήστε τη σοδα να δράσει. Αφήστε τη σόδα να δράσει για αρκετές ώρες.(Σε πάρα πολύ λερωμένους φούρνους μπορεί να χρειαστεί εως και 12 ώρες)
5. Με το βρεγμένο πανί αρχήστε να καθαρίζετε τη σόδα απο το φούρνο. Σε μέρη που μπορεί να έχει κολλήσει ίσως να χρειαστείτε την πλαστική σπάτουλα, βέβαια μπορεί να μη τη χρειαστείτε καθόλου.
6. Αφού αφαιρέσετε εντελώς τη σόδα απο το φουρνο, βάλτε λίγο ξυδάκι στο μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε μέσα το φούρνο. Θα δείτε σε κάποια μέρη να αφρίζει, είναι η αντίδραση της σόδας με το ξύδι, μην ανησυχήσετε! Σε αυτά τα σημεία έχει παραμείνει σόδα.
7. Κάντε το τελευταίο πέρασμα με το βρεγμένο πανί. Καθαρίστε όλο το φούρνο πάλι και τα αφρίζοντα σημεία απο το ξύδι. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί με το βρεγμένο πανί μέχρι να φύγει όλο το μείγμα σόδας – ξυδιού.
8. Τοποθετήστε πίσω τις σχάρες σας. Σε ότι υπήρχε μέσα στο φούρνο σας ήρθε η ώρα να του πείτε αντίο!
via thekitchn