Η καλλιέργεια μαύρου πιπεριού (Piper nigrum) στο σπίτι μπορεί να είναι μια ανταποδοτική λύση, παρόλο που καλλιεργείται κυρίως εμπορικά σε ζεστά κλίματα. Με τις κατάλληλες συνθήκες και υπομονή, μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτό το μπαχαρικό στον δικό σας χώρο. Πως να Καλλιεργήσετε Τρούφες και να Έχετε Τεράστια Κέρδη
Ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας
Ενώ τα φυτά πιπεριού ευδοκιμούν καλύτερα σε τροπικά κλίματα με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, μπορούν να προσαρμοστούν σε ψυχρότερα και ξηρότερα κλίματα.
Τα φυτά απαιτούν τουλάχιστον 6 ώρες έμμεσης ηλιακής ακτινοβολίας την ημέρα. Σε πιο κρύες συνθήκες, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ηλιακό φως. Εάν καλλιεργείται σε εσωτερικό χώρο, τοποθετήστε το φυτό κοντά σε παράθυρο για μερικό ηλιακό φως.
Χρησιμοποιήστε καλά στραγγιζόμενο χώμα με pH μεταξύ 6,2 και 7,0. Χώμα με μέτρια άργιλο, πλούσιο σε χούμο είναι ιδανικό για να συγκρατεί λίγη υγρασία αλλά παρέχει καλή αποστράγγιση. Ρυθμίστε το pH με ασβέστη ή θείο εάν χρειάζεται.
Πότισμα και υγρασία
Ποτίστε 2 με 3 φορές την εβδομάδα ή όταν η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή. Το χώμα πρέπει να είναι σταθερά υγρό, αλλά όχι υδαρές για να αποφευχθεί η σήψη και τα παράσιτα.
Ψεκάστε τα φυτά συχνά με μαλακό νερό και για φυτά σε γλάστρες, τοποθετήστε ένα πιατάκι με νερό από κάτω για να αυξήσετε την υγρασία.
Δείτε ακόμη Καλλιέργεια Πιπεριών σε Κρεμαστές Πλαστικές Σακούλες
Προετοιμασία χώματος και λίπανση
Προετοιμάστε το χώμα με καλά παλαιωμένη κοπριά ή κομπόστ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες και το αλάτι Epsom μπορούν να ενθαρρύνουν την ισχυρότερη ανάπτυξη.
Χρησιμοποιήστε για εδαφοκάλυψη οργανικά υλικά, όπως φύλλα, άχυρα ή κουρεμένο γρασίδι για να αποτρέψετε την εξάτμιση και να καταστείλετε τα ζιζάνια. Κάντε το δύο φορές το χρόνο.
Διαδικασία φύτευσης
Μουλιάστε τους σπόρους όλη τη νύχτα σε χλιαρό νερό. Στη συνέχεια φυτέψτε τους σε γλάστρες σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 8 εκατοστά μεταξύ τους.
Φυτέψτε σε εσωτερικούς χώρους και διατηρήστε το χώμα υγρό και ζεστό. Η βλάστηση πρέπει να γίνει σε 30 έως 40 ημέρες. Παρέχετε σκιά από πάνω μέχρι τα σπορόφυτα να έχουν ύψος 12 έως 15 εκατοστα πριν τα φυτέψετε έξω.
Πολλαπλασιάστε μοσχεύματα από βλαστούς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Κόψτε σε μοσχεύματα δύο ή τριών ματιών και φυτέψτε σε χώμα που στραγγίζει καλά, διατηρώντας το υγρό.
Υπομονή και φροντίδα
Η υπομονή είναι το κλειδί καθώς μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανθίσουν τα φυτά και να παράγουν κόκκους πιπεριού, συνήθως έως και 5 χρόνια.
Προσέξτε για τη σήψη των ριζών, τις αφίδες, τις γυμνοσάλιαγκες, τα έντομα και τα ακάρεα αράχνης. Εφαρμόστε βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης παρασίτων όπως απαιτείται.
Συγκομιδή και αποθήκευση
Χρειάζονται 2 έως 5 χρόνια για να ωριμάσουν αρκετά τα φυτά για συγκομιδή. Όταν είναι έτοιμοι, οι καρποί του πιπεριού θα γίνουν ανοιχτό κόκκινο. Στεγνώστε τα στο άμεσο ηλιακό φως μέχρι να συρρικνωθούν και να μαυρίσουν.
Αποθηκεύστε τους κόκκους πιπεριού για έως και 4 χρόνια σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι πρέπει να φυλάσσεται σε επανασφραγιζόμενες σακούλες με παρόμοιο τρόπο.
Πρόσθετες συμβουλές
Επιλέξτε μια τοποθεσία στον κήπο ή το σπίτι σας που μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες ηλιακού φωτός και υγρασίας.
Ελέγχετε τακτικά τα φυτά για τυχόν σημάδια παρασίτων ή ασθενειών και αναλαμβάνετε αμέσως δράση για να μετριάζετε τυχόν προβλήματα.
Καθώς το φυτό μαύρου πιπεριού είναι αναρριχόμενο, η παροχή δομών στήριξης όπως πέργκολα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση της ανάπτυξής του.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Φυτεύω ένα Δέντρο Κανέλας