Παρακάτω θα μάθεις πώς να φτιάξεις την περιβόητη ζύμη αλατιού με τα παιδιά σας. Μια πανεύκολη μέθοδο η οποία είναι τέλεια για να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά με τα παιδιά σου και να κάνεις δωράκια σε παππούδες και γιαγιάδες, δασκάλους αλλά και αγαπημένα σου πρόσωπα.
Η ζύμη αλατιού είναι πάντα επίκαιρη την εποχή τον εορτών και ειδικά τα χριστούγεννα. Υπέροχη για να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά και να τα χαρίσεις.
Συνταγή για την ζύμη αλατιού
Η παρασκευή ζύμης αλατιού είναι τόσο απλή συνδυάζοντας μόνο τρία υλικά. Αρκεί να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες για να έχεις σίγουρη επιτυχία.
Υλικά για τη ζύμη αλατιού
- 1 φλυτζάνι Αλάτι
- 4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 φλυτζάνι νερό
Ναι μόνο αυτά τα υλικά καλά διάβασες!
Μετρήστε το αλεύρι και το νερό. Προσθέστε το νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Όταν αρχίσει να γίνεται δύσκολο το ανακάτεμα βάζουμε χεράκι στην ζύμη. Ζυμώνουμε καλά. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την βάζουμε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλα γα να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη.
Κατασκευή από αλατοζύμη και πλαστικό μπουκάλι. Συνταγή αλατοζύμης για κατασκευές
Αφού την ανοίξουμε σε ένα όμορφο φύλλο μπορούμε να κόψουμε σε σχήματα τα διακοσμητικά μας. Συμβουλή: Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε κομμάτια και να δώσετε από ένα στα παιδιά σας για να δημιουργήσουν τα δικά τους στολίδια.
Πώς να κόψεις, να ψήσεις και να διακοσμήσεις τα στολίδια από ζύμη αλατιού
Επάνω στο φύλλο που έχετε ανοίξει μπορεί να κόψετε σχήματα με κουπάτ. Φυσικά μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν και ελεύθερα σχέδια. Αν πρόκειται να φτιάξετε στολίδια μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες στις κορυφές τους.
Ψήστε γα 90 λεπτά με 2 ώρες στους 120 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Καλό είναι ανά 20 λεπτά να τα τσεκάρετε.
Πώς να βάψω τα στολίδια από ζύμη αλατιού
Αφού ψηθούν τα στολίδια σου ο καλύτερος τρόπος να τα βάψεις είναι με ακρυλικά χρώματα. Αν τώρα έχεις μικρά παιδιά καλό είναι να τα βάψουν με τέμπερες ή νερομπογιές.
Πώς να τα διατηρήσετε τα στολίδια
το τελικό φινίρισμα μπορεί να γίνει με ένα πέρασμα ατλακόλ κρυσταλιζέ που γίνεται αόρατη μόλις στεγνώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να περάσετε με κάποιο βερνίκι. Καλό είναι να το κάνετε σε καλά αεριζόμενο χώρο και μακριά από παιδιά. Περάσε και τις δυο πλευρές.
Η αποθήκευση τους για την επόμενη χρονιά πρέπει να γίνεται τυλιγμένα σε αεροπλάστ για να μην σπάσουν και μακριά από υγρασία.
Γιατί φουσκώνουν τα στολίδια από ζύμη αλατιού;
Αν τα στολίδια σου φουσκώνουν κατά την διάρκεια του ψησίματος τότε πρέπει να τσεκάρεις αν έβαλες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Αν όχι προσπάθησε να μειώσεις την θερμοκρασία του φούρνου αφηνώντάς τα μέσα παραπάνω χρόνο.