Το Αλεξανδρινό είναι το λουλούδι που έχει συνδεθεί απόλυτα με τα Χριστούγεννα και τις γιορτές. Το Αλεξανδρινό κατάγεται από το Μεξικό και είναι γνωστό με το όνομα ποϊνσέτια, Χριστολούλουδο και Αστέρι της Βηθλεέμ. Παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι ζει μόνο τα Χριστούγεννα το Αλεξανδρινό είναι ένα φυτό που είναι πολυετές και αντέχει όλο τον χρόνο με τη σωστή φροντίδα.
Το Αλεξανδρινό μαγεύει με τα μεγάλα βελούδινα κόκκινα φύλλα του και υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις όπως ροζ, λευκό ή κρεμ.
Προέλευση Αλεξανδρινού
Τα Αλεξανδρινά αρχικά καλλιεργήθηκαν από τους Αζτέκους για να χρησιμοποιηθούν στην παραδοσιακή ιατρική και για χρήση σαν κόκκινη βαφή αλλά τελικά συνδέθηκαν με τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Τα άγρια Αλεξανδρινά αναπτύσσονταν στο Μεξικό σε πλαγιές που έβλεπαν στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά μετά την ανεξέλεγκτη αποψίλλωση των δασών οι πλυθησμοί τους άρχισαν να εξαφανίζονται.
Γιατί κανουμε δώρο Αλεξανδρινό τα Χριστούγεννα.
Είναι ένα έθιμο που όσο και αν σας προκαλεί έκπληξη ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια και μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Αμερικανός πρέσβης του Μεξικού Poinsett εκεί μετέφερε το φυτό στην Αμερική και προς τιμήν του πήρε το όνομα του. Γι’ αυτό και και το επίσημο όνομα του Αλεξανδρινού είναι Ποϊνσέτια (Poinsettia). Τα αλεξανδρινά είναι μικρά δεντράκια με ύψος που κυμαίνεται από 50 εκατοστά έως και 4 μέτρα. Συχνά ακούγεται ότι το Αλεξανδρινό μπορεί να είναι τοξικό αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί προβλήματα σε παιδιά ή κατοικίδια. Ωστόσο αν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.
Διάβασε ακόμα – Διακόσμηση με Αλεξανδρινά: 60 υπέροχες ιδέες
Φροντίδα Αλεξανδρινού για να ζήσει για χρόνια
Το Αλεξανδρινό λανθασμένα νομίζουμε ότι αντέχει μόνο την περίοδο τον γιορτών. Είναι πολυετές φυτό και με την σωστή φροντίδα θα ζήσει για χρόνια.
- Σωστή επιλογή Αλεξανδρινού: Τα φυτά αυτά είναι αρκετά ευαίσθητα όσον αφορά την θερμοκρασία. Τα ανθοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ αλλά και στις υπόλοιπες αγορές τα φυτά που είναι συνήθως στην πόρτα και εκτίθενται σε θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών αλλά και στον αέρα είναι πολύ πιθανό όταν το πάρετε σπίτι να αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του. Μπορείτε εξωτερικά να σας φαίνεται φρέσκο και υγιές αλλά εσωτερικά μπορεί να έχει πάθει ζημιά. Οπότε προτιμήστε φυτά που είναι σε εσωτερικό χώρο και παρατηρήστε προσεκτικά το φυτό.
- Σωστή θέση του Αλεξανδρινού: Όταν αγοράσετε ή σας φέρουν δώρο ένα αλεξανδρινό υπάρχουν κάποιοι κανόνες σχετικά με τη θέση που θα το τοποθετήσετε.
– Θέλει φως αλλά όχι απευθείας πάνω του τις ακτίνες του ήλιου γιατί θα αφυδατωθούν τα φύλλα
– Δεν θέλει ζέστη κοντά σε σόμπες και καλοριφέρ.
– Δεν πρέπει να τοποθετείται σε βορεινά τμήματα με ψυχρά ρεύματα.
– Ιδανική θερμοκρασία για το Αλεξανδρινό είναι μεταξύ 15-25 βαθμών κελσίου. - Πόσο συχνά ποτίζουμε το Αλεξανδρινό; Το Αλεξανδρινό πρέπει να ποτίζεται ανά 4-5 ημέρες. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο αφού εξαρτάται και από τις συνθήκες και την εποχή. Πρέπει το χώμα να μην είναι ούτε πολύ βρεγμένο, ούτε κατάξερο. Επίσης πρέπει να υπάρχει καλή αποστράγγιση των ριζών οπότε η γλάστρα επιβάλλεται να έχει τρύπες στη βάση της. Επίσης μετά το πότισμα καλό είναι να αδειάζετε το πιατάκι της γλάστρας που μαζεύεται το νερό για να μην σαπίσουν οι ρίζες και κιτρινίσουν τα φύλλα.
- Μεταφύτευση Αλεξανδρινού: Το Αλεξανδρινό σας αν αποφασίσετε να το μεταφυτεύσετε εκτός σπιτιού πρέπει να το κάνετε την Άνοιξη που υπάρχει δραστηριοποίηση της ρίζας. Η μεταφύτευση πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερη γλάστρα με τρύπες και να χρησιμοποιηθεί ένα ελαφρύ φυτόχωμα πλούσιο σε τύρφη για να γίνεται σωστή αποστράγγιση. Πριν κάνετε μεταφύτευση θα πρέπει να κλαδέψετε λίγο τις κορυφές τους για να πετάξει νέα βλάστηση. Τοποθετήστε τη γλάστρα στο μπαλκόνι σε σημείο χωρίς έντονα ρεύματα και φωτεινό χωρίς όμως να το χτυπάει ήλιος δηλαδή σε σκιά.
- Λίπανση Αλεξανδρινού: Όσο το Αλεξανδρινό είναι μέσα στο σπίτι δεν έχει ανάγκη λίπανσης. Όταν βγει όμως στον έξω κόσμο μπορείτε να λιπάνετε με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα που θα βρείτε σε ανθοκομικά καταστήματα, κατά την περίοδο ανάπτυξης από τον Απρίλη δηλαδή μέχρι Οκτώβρη. Τα Αλεξανδρινά χρειάζονται κάλιο για να ενισχύσουν την ανθοφορία τους.
Πώς θα κάνεις κόκκινα και πάλι τα φύλλα του Αλεξανδρινού
Όταν τα Αλεξανδρινά είναι σε εξωτερικό χώρο, εκτίθονται στο φως και χάνουν αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα που έχουν. Τι θα λέγατε αν σας έχουμε τη λύση για να κάνετε τα φύλλα του Αλεξανδρινού, κανακόκκινα ειδικά στις γιορτές; Θα πρέπει όσο είναι έξω και για την περίοδο από Οκτώβρη μέχρι Νοέμβρη να τα σκεπάζετε 12 ώρες για να ξανακοκκινήσουν τα φύλλα τους κάτι που γίνεται σε κατάσταση σκοταδιού. Μετά μπορείτε να τα τοποθετήσετε πάλι μέσα για την περίοδο τον γιορτών για να ομορφύνουν το σπίτι σας.