Οι κουζίνες υποτίθεται ότι είναι χώροι για τη δημιουργία νόστιμων γευμάτων, όχι τόποι αναπαραγωγής μούχλας. Αλλά επειδή οι κουζίνες έχουν πολλή υγρασία, προσφέρουν τις τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας — μερικές φορές σε σημεία που εκπλήσσουν. Επικίνδυνη Μούχλα στο Μπάνιο: Πώς να την Αποτρέψετε Και Να Προστατέψετε Την Υγεία Σας
Το σφουγγάρι της κουζίνας
Μπορεί να το σκεφτείτε δύο φορές πριν πιάσετε το σφουγγάρι της κουζίνας για να σκουπίσετε τους πάγκους σας. Το κλασσικό σφουγγάρι κουζίνας έχει, κατά μέσο όρο, περίπου 45 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό και είναι το τέλειο μέσο για την ανάπτυξη μούχλας. Για να αποφύγετε τη διάδοση μούχλας στην κουζίνα σας, ρίξτε το σφουγγάρι σας στο πλυντήριο πιάτων σε θερμαινόμενο κύκλο στεγνώματος —ιδανικά κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη συσκευή— και αντικαθιστάτε το κάθε δύο εβδομάδες.
Το πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων υποτίθεται ότι καθαρίζει και απολυμαίνει όλα τα βρώμικα πιάτα σας, αλλά επειδή το κάνει αυτό ψεκάζοντας νερό πίσω από μια πόρτα που είναι σχεδόν πάντα κλειστή, η συσκευή μπορεί να είναι ευαίσθητη στη μούχλα. Για να το αποφύγετε απλώς κρατήστε την πόρτα ανοιχτή μετά την ολοκλήρωση ενός πλυσίματος μέχρι να στεγνώσει τελείως το εσωτερικό.
Το μπλέντερ
Οποιαδήποτε συσκευή χειρίζεται υγρά και έχει κλειστό καπάκι είναι επίφοβη για ανάπτυξη μούχλας. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν σερβίρετε smoothies με μούχλα, καθαρίστε το μπλέντερ κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε και αφήστε το να στεγνώσει τελείως προτού το συναρμολογήσετε ξανά και το αποθηκεύστε.
Ο φούρνος μικροκυμάτων
Μπορεί να πιστεύετε ότι η θερμότητα στο φούρνο μικροκυμάτων σας θα μπορούσε να σκοτώσει οποιαδήποτε μούχλα ή μικρόβια, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα – ειδικά όταν ξεχνάτε να καθαρίσετε χυμένα υγρά . Ευτυχώς, το να την καθαρίσετε από έναν φούρνο μικροκυμάτων είναι παιχνιδάκι: Γεμίστε ένα ποτήρι με ξύδι, βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων, θέστε τη συσκευή σε λειτουργία για ένα λεπτό περίπου και αφήστε τους ατμούς να κάνουν τη δουλειά τους. Στεγνώστε το καλά και να διατηρείτε πάντα ότι το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων καθαρό και στεγνό μετά τη χρήση.
Σπάτουλες σιλικόνης
Οι σπάτουλες σιλικόνης είναι εξαιρετικά εργαλεία στην κουζίνα, αλλά είναι επίσης εξαιρετικοί οικοδεσπότες για τη μούχλα εάν δεν έχουν πλυθεί και στεγνώσει σωστά. Πάντα να τρίβετε τυχόν υπολείμματα φαγητού σε ζεστό σαπουνόνερο και φροντίστε να στεγνώσει η σπάτουλα πριν την αποθηκεύσετε. Εάν πλένεται στο πλυντήριο πιάτων, αφήστε την να στεγνώσει εντελώς πριν την χρησιμοποιήσετε ξανά. Τέλος, αν η λαβή χωρίζεται από την κεφαλή, καθαρίστε καλά και τα δύο κομμάτια και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνά προτού τα επανασυνδέσετε.
Διανομείς πάγου και νερού
Αυτό το κρύο, ψηλό ποτήρι παγωμένο νερό που μόλις γεμίσατε στο ψυγείο μπορεί να έχει μια απροσδόκητη ποσότητα μούχλας. Οι διανομείς πάγου και νερού του ψυγείου περιέχουν πολλή υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για την ανάπτυξη μούχλας. Δυστυχώς, ο καθαρισμός αυτών των εξαρτημάτων μπορεί να είναι λίγο δύσκολος. Μία φορά το μήνα, αφαιρέστε τον πάγο και πλύνετε τον κάδο με ζεστό σαπουνόνερο. Έπειτα, με το ψυγείο κλειστό, βουτήξτε μια οδοντόβουρτσα ή μια μπατονέτα σε διάλυμα ξιδιού και νερού και απλώστε το και τρίψτε γύρω από τους διανομείς νερού και πάγου.
Δείτε ακόμη Αυτά είναι τα Τρόφιμα που Μουχλιάζουν Γρηγορότερα. Οι συνθήκες Ανάπτυξης Μούχλας
Το ντουλάπι τροφίμων
Το να αφήνετε τα τρόφιμα να χαλάσουν τακτικά στο ντουλάπι μπορεί να είναι κακό για το πορτοφόλι σας, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτυχθεί μούχλα. Εξαλείψτε τον κίνδυνο αφαιρώντας τυχόν παλιά ή ληγμένα τρόφιμα και στη συνέχεια σκουπίζοντας τα ράφια με ένα φυσικό καθαριστικό που είναι ασφαλές για τα τρόφιμα, όπως ζεστό σαπουνόνερο ή διάλυμα ξιδιού.
Το συρτάρι λαχανικών του ψυγείου
Ο συνδυασμός των υπερώριμων λαχανικών και φρούτων και της υγρασίας από το ψυγείο μπορεί να μετατρέψει το συρτάρι λαχανικών σε παιδική χαρά για μούχλα—το αντίθετο από αυτό που θέλετε να πάρετε όταν ψάχνετε για ένα υγιεινό σνακ. Κάθε λίγες εβδομάδες, βγάζετε τα συρτάρια για να τα σκουπίζετε με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ζεστό νερό για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας.
Συλλέκτης νερού ψυγείου
Μερικά ψυγεία έχουν συλλέκτη νερού και με όλη την υγρασία, η μούχλα είναι πάντα μια πιθανότητα. Μία ή δύο φορές το χρόνο, αφαιρέστε τον, καθαρίστε τον, ψεκάστε τον με ένα διάλυμα από ίσα μέρη ξύδι και νερό και στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν τον βάλετε στη θέση του.
Πλάτη κουζίνας
Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί μπορούν να εκτοξεύσουν υγρασία ή σωματίδια φαγητού στο πίσω μέρος της κουζίνας. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μούχλα εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, ιδιαίτερα στους αρμούς. Διατηρήστε τα πλακάκια στην πλάτη της κουζίνας σας χωρίς μούχλα σκουπίζοντάς τα τακτικά και τους αρμούς με ένα διάλυμα καθαρισμού.
Η καφετιέρα
Μια διεθνής μελέτη για τα μικρόβια το 2011 διαπίστωσε ότι οι δεξαμενές νερού στις καφετιέρες ήταν μερικά από τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα και θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική πηγή μούχλας και μικροβίων. Για να καθαρίσετε την καφετιέρα σας, λειτουργήστε την με τέσσερα φλιτζάνια λευκό ξύδι και, στη συνέχεια, ακολουθήστε δύο κύκλους φρέσκου νερού για να καθαρίσετε τη μυρωδιά του ξιδιού.
Κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας
Ένας νεροχύτης κουζίνας με διαρροή μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση – μπορεί επίσης να είναι μαγνήτης για μούχλα χάρη στο υγρό, σκοτεινό περιβάλλον εκεί κάτω. Αφού διορθώσετε τυχόν διαρροές, καθαρίστε τη μούχλα πλένοντας το ξύλο με ζεστό σαπούνι και νερό και, στη συνέχεια, συνεχίστε με ένα απολυμαντικό λευκαντικού χλωρίου και νερού. Αφήστε τις πόρτες του ντουλαπιού ανοιχτές για να στεγνώσει τελείως.
Δείτε επίσης Πώς να Καθαρίσετε Μούχλα σε Ξύλο