in , , , ,

7 Συμβουλές για να Εξαφανίσετε Γρήγορα ένα Σπυράκι στα Χείλη

7 Συμβουλές για να Εξαφανίσετε Γρήγορα ένα Σπυράκι στα Χείλη
7 Συμβουλές για να Εξαφανίσετε Γρήγορα ένα Σπυράκι στα Χείλη

Αν έχετε ποτέ ένα σπυράκι στις άκρες των χειλιών σας, ξέρετε πόσο επώδυνο μπορεί να είναι αλλά με μερικές απλές συμβουλές μπορείτε να το εξαφανίσετε γρήγορα. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να εμφανίζουν σπυράκια στα χείλη και προκαλούνται από μπλοκάρισμα ή φλεγμονές στους πόρους σας. Ωστόσο, τείνουν να πονάνε περισσότερο επειδή το δέρμα γύρω από τα χείλη – με πάνω από ένα εκατομμύριο νευρικές απολήξεις που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια – είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο από το άλλο δέρμα σας. Σπυράκια στους γλουτούς: Απλώστε πάνω αυτά τα 2 υλικά από την κουζίνα και θα πάθετε πλάκα με το αποτέλεσμα

AHMET YARALI/Getty Images

Τόσο τα σπυράκια των χειλιών όσο και οι άφθες μπορεί να εμφανιστούν στο όριο των χειλιών και μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως έρπης. Ωστόσο, οι επιχείλιες πληγές, επίσης γνωστές ως έρπης του στόματος, προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα και αντιμετωπίζονται με αντιιικά φάρμακα. Ο έρπεις μοιάζει περισσότερο με φουσκάλες παρά με σπυράκια και συχνά συνοδεύεται από αίσθημα μυρμηγκιάσματος πριν εμφανιστεί η πληγή.

Πώς να απαλλαγείτε από ένα σπυράκι γύρω από τα χείλη σας

Εάν εμφανίσετε ένα σπυράκι γύρω από τα χείλη σας, εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επουλωθεί γρήγορα:

  • Μπορεί να είναι δελεαστικό να σπάσετε ένα σπυράκι, ειδικά αν είναι επώδυνο αλλά δεν είναι καλή ιδέα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ουλές.
  • Καθαρίστε καλά το δέρμα σας με ένα απαλό καθαριστικό και είτε με ένα πανί ή με τα δάχτυλά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τυχόν βρωμιά ή βακτήρια που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το σπυράκι. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό για να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα. Το σκληρό τρίψιμο του δέρματός σας ή η χρήση σκληρών χημικών μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να επιδεινώσει το σπυράκι. Στεγνώστε το δέρμα σας με μια καθαρή πετσέτα.
  • Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα στο σπυράκι για να το βοηθήσει να επουλωθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα σπυράκια που έχουν αναπτύξει λευκά στίγματα. Μουλιάστε ένα πανί σε ζεστό νερό και απλώστε το στο σπυράκι για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι το σπυράκι να απελευθερώσει πύον και να επουλωθεί το δέρμα.
  • Εκτός από το να αντιστέκεστε στην επιθυμία να σπάσετε το σπυράκι, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, καθώς αυτό μπορεί να εισάγει βρωμιά και μικρόβια στο σημείο.
  • Η εφίδρωση μπορεί να επιδεινώσει το σπυράκι, γι’ αυτό φροντίστε να πλυθείτε εάν ιδρώνετε . Θα πρέπει επίσης να πλένετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα εάν τείνουν να γίνουν λιπαρά.
  • Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφράξετε τους πόρους του δέρματος και να σκοτώσετε τα βακτήρια στο σπυράκι. Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να ξηράνει το σπυράκι. Και τα δύο προϊόντα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ακμής και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξάλειψη ενός σπυριού γύρω από τα χείλη σας. Μπορείτε να αγοράσετε κρέμες, τζελ, λοσιόν και καθαριστικά που περιέχουν αυτά τα συστατικά χωρίς ιατρική συνταγή, αν και για πιο ισχυρά μπορεί να απαιτείται ιατρική συνταγή. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία ή εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στο σπυράκι μία ή δύο φορές την ημέρα για τρεις ημέρες. Εάν αισθανθείτε ενόχληση ή αντίδραση, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε και συμβουλευτείτε έναν γιατρό για ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε άλλο προϊόν που κάνει το σπυράκι χειρότερο, όπως ένα με βαριά έλαια.
  • Εάν είστε επιρρεπείς σε συχνά σπυράκια ή επίμονη ακμή, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για θεραπεία. Το Retin-A είναι ένα κοινό συνταγογραφούμενο φάρμακο για την ακμή. Η σπιρονολακτόνη είναι ένα άλλο δημοφιλές φάρμακο για την ορμονική ακμή, αλλά μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες, όπως ζάλη και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Δείτε ακόμη Τι Είναι τα Λευκά Σπυράκια που Εμφανίζονται Γύρω από τα Μάτια σας

Τι προκαλεί τα σπυράκια στα χείλη

Το δέρμα στην άκρη των χειλιών σας είναι γεμάτο με πόρους που ο καθένας περιέχει έναν σμηγματογόνο αδένα που εκκρίνει έλαιο. Όταν αυτό μπλοκάρει κάτω από την επιφάνεια από βρωμιά, λίπος, μέικ απ ή κάτι άλλο, ο πόρος μπορεί να ερεθιστεί και να κάνει φλεγμονή, προκαλώντας σπυράκι στα χείλη.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά πιο επιρρεπείς στην ακμή, αυτοί είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στα σπυράκια γύρω από τα χείλη σας:

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

  • Λιπαρά τρόφιμα: Όταν τρώτε λιπαρά τρόφιμα, μέρος του λίπους μπορεί να μεταφερθεί στο δέρμα γύρω από τα χείλη σας και να προκαλέσει σπυράκια. Ο καθαρισμός του προσώπου σας με ένα ήπιο καθαριστικό μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτό το λίπος και να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανιστούν σπυράκια.
  • Κραγιόν: Το κραγιόν, το lip gloss και το lip balm μπορούν να εισχωρήσουν στους πόρους γύρω από τα χείλη σας και να προκαλέσουν σπυράκια. Εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή, επιλέξτε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα ομορφιάς καθως έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μην φράζουν τους πόρους του δέρματος. Επίσης, προσέξτε να μην βάλετε lipgloss στο δέρμα πάνω από τα χείλη σας. Αυτό ονομάζεται περίγραμμα vermillion και η εφαρμογή παχιάς στρώσης lip gloss σε αυτό μπορεί να φράξει τους πόρους σας.
  • Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμόνες που είναι γνωστές ως ανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο έλαιο. Αυτές οι ορμόνες αυξάνονται κατά την εφηβεία και μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε ορισμένα σημεία του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η φαρμακευτική αγωγή και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονικών ανισορροπιών και στη θεραπεία της ακμής.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που περιέχουν τεστοστερόνη, κορτικοστεροειδή και λίθιο, μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια. Εάν αυτά τα φάρμακα είναι ο ένοχος, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες επιλογές.
  • Διατροφή: Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα επιδόρπια, τα τηγανητά ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια σε μερικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σπυριών, αν και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας λέει ότι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι γνωστός. Μια θεωρία είναι ότι οι ορμόνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Εάν παρατηρήσετε ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο προκαλεί σπυράκια, προσπαθήστε να το αποφύγετε. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε το δέρμα σας αντιμετωπίζοντας το μικροβίωμα σας (το οικοσύστημα των υγιών βακτηρίων μέσα και πάνω στο σώμα σας) μέσω της καθημερινής χρήσης προβιοτικών.
  • Στρες: μπορεί να μην προκαλεί απαραίτητα ακμή και σπυράκια, αλλά μπορεί να τα επιδεινώσει. Προσπαθήστε να βρείτε υγιείς τρόπους για να διαχειριστείτε τα επίπεδα στρες σας. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και ο χρόνος για χόμπι μπορούν να βοηθήσουν.

πηγή

Δείτε επίσης Σπυράκια στο σώμα: 10 Συμβουλές για να Απαλλαγείτε από την Ακμή του Σώματος

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Είσαι Επισκέπτης; Ποτέ Μην Πειράξεις Αυτά τα 10 Πράγματα

Είσαι Επισκέπτης; Ποτέ Μην Πειράξεις Αυτά τα 10 Πράγματα Σε Ξένο Σπίτι

Γνωρίζατε ότι Σχεδόν Όλες οι Τσίχλες Φτιάχνονται από ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Γνωρίζατε ότι Σχεδόν Όλες οι Τσίχλες Φτιάχνονται από ΠΛΑΣΤΙΚΟ;