Η μπριζόλα είναι ένα από εκείνα τα λαχταριστά φαγητά που πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε. Αλλά αν ξεχάσετε να την βγάλετε από την κατάψυξη νωρίτερα δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι ειδικοί αποδεικνύουν ότι το να ξεπαγώσετε τη μπριζόλα σας πριν το μαγείρεμα είναι στην πραγματικότητα προαιρετικό. 12 Μυστικά Μαγειρικής από τις Γιαγιάδες μας
Το πείραμα
Στο πείραμα που έκαναν πήραν μια μεγάλη μπριζόλα και την έκοψαν σε 4 κομμάτια. Στη συνέχεια τα τεμάχια σφραγίστηκαν μεμονωμένα υπό κενό και καταψύχθηκαν.
Την ημέρα πριν από το μαγείρεμα, τα μισά ξεπάγωσαν στο ψυγείο όλη τη νύχτα και τα άλλα μισά παρέμειναν παγωμένα.
Τόσο τα αποψυγμένα όσο και τα κατεψυγμένα κομμάτια σωταριστικαν σε ένα ζεστό τηγάνι με κάθε πλευρά για 90 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μπήκαν σε φούρνο στους 275 και ψήθηκαν μέχρι να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 125 βαθμών (που είναι medium-rare ).
Ένα από τα πράγματα που μέτρησαν επίσης οι επιστήμονες ήταν η απώλεια υγρασίας ζυγίζοντας κάθε μπριζόλα πριν και μετά το μαγείρεμα.
Τα αποτελέσματα
Ένα πράγμα ήταν προφανές – οι κατεψυγμένες μπριζόλες χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.
Οι αποψυγμένες μπριζόλες χρειάστηκαν μόνο περίπου 10-15 λεπτά στο φούρνο, ενώ οι κατεψυγμένες μπριζόλες χρειάστηκαν 18-22 λεπτά για να φτάσουν στους 125 βαθμούς.
Αυτό που εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι ακόμη και η παγωμένη μπριζόλα είχε μια ωραία καφέ κρούστα στο τηγάνι.
Θα περιμέναμε να είναι πολύ κρύο για να ροδίσει. Κατάφεραν επίσης να ροδίσουν στο ίδιο χρονικό διάστημα ( 90 δευτερόλεπτα).
Στο τέλος, και οι δύο μπριζόλες ψήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.
Δείτε ακόμη 15 Κόλπα Μαγειρικής που θα σας Κάνουν Επαγγελματία της Κουζίνας
Υπήρξε μια έκπληξη όμως…
Η παγωμένη μπριζόλα, από πολλές απόψεις, μαγειρεύτηκε καλύτερα από την ξεπαγωμένη μπριζόλα.
Κάτω από την κρούστα του κρέατος υπάρχαν μικρές λωρίδες παραψημένου κρέατος πριν το ζουμερό κέντρο.
Αφού ψήθηκαν και οι δύο μπριζόλες, ήταν επίσης έκπληξη το γεγονός ότι οι κατεψυγμένες μπριζόλες είχαν πιο λεπτές λωρίδες από αυτό το γκρίζο κρέας από τις αποψυγμένες!
Και για να το ολοκληρώσουμε, οι κατεψυγμένες μπριζόλες έχασαν κατά μέσο όρο 9% λιγότερη υγρασία κατά το μαγείρεμα.
Αλλά πως έγινε αυτό
Η κατεψυγμένη μπριζόλα θα εξακολουθήσει να στεγνώνει εξωτερικά και οι διαφορές στη θερμοκρασία θα κάνουν την επιφάνεια του κρέατος να ροδίσει ενώ δεν θα παραψηθεί πολύ από το κρέας από κάτω.
Είναι επίσης δύσκολο να παραψήσετε μια παγωμένη μπριζόλα, καθώς η διαδικασία είναι πιο αργή.
Η τέλεια μπριζόλα
Η τέλεια μπριζόλα θα είναι πάντα αυτή που δεν έχει καταψυχθεί ποτέ. Φυσικά, δεν έχουμε όλοι αυτή την πολυτέλεια.
Εάν θέλετε να καταψύξετε τις μπριζόλες σας πιο συχνά τώρα ξέρετε ότι μπορούν να μαγειρευτούν πριν ξεπαγώσουν.
Αρχικά, βάλτε τις μπριζόλες σας ακάλυπτες σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα στην κατάψυξη όλη τη νύχτα. Αυτό τις βοηθά να στεγνώσουν ώστε να μην ξεκολλήσουν οι κρύσταλλοι πάγου όταν μπουν στο καυτό τηγάνι.
Στη συνέχεια, την επόμενη μέρα, τυλίξτε τις μπριζόλες σε μεμβράνη τροφίμων και βάλτε τις σε μια αεροστεγή σακούλα (όπως ένα Ziplock) και επιστρέψτε τις στην κατάψυξη.
Όταν μαγειρέψετε την παγωμένη μπριζόλα είναι καλύτερο να προσθέσετε λάδι στο τηγάνι μέχρι να έχει βάθος 1 εκατοστό που είναι περισσότερο από ό,τι νομίζετε!
Τέλος, η χρήση ενός μεγάλου τηγανιού θα μειώσει το πιτσίλισμα.
Δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες.
πηγή cover foto / Shutterstock
Δείτε επίσης 19 έξυπνα κόλπα μαγειρικής που ξέρουν μόνο επαγγελματίες σεφ και δύσκολα μοιράζονται με όλους τους άλλους