Είτε προσπαθούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή είτε απλώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο έργο στη δουλειά, είναι εύκολο να χάσουμε το κίνητρο. Ανεξάρτητα από το πόσες άγρυπνες νύχτες αφιερώνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας, οι προσπάθειές μας δεν φαίνεται να είναι τίποτα άλλο από μια σταγόνα στον κουβά. Αλλά όπως αποδεικνύεται, ίσως μπορέσουμε να μάθουμε λίγα πράγματα για την υπομονή από τις ταπεινές μέλισσες. 8 Λόγοι για τους Οποίους μια Δόση Φόβου Μπορεί να Είναι Καλή για Εμάς
Η διάρκεια ζωής μιας μέλισσας είναι πολύ μικρή.
Μια συνηθισμένη μέλισσα ζει περίπου 4 έως 8 εβδομάδες. Αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα 65-70 χρόνια της ζωής μας. Έχουν πολύ λιγότερο χρόνο να επηρεάσουν τον κόσμο από εμάς. Ωστόσο, κανείς δεν έχει δει μια μέλισσα να εγκατέλειψε τις δουλειές της επειδή «δεν έχει σημασία».
Η συμβολή μιας μέλισσας είναι ασήμαντη.
Μια μέλισσα κάνει μόνο το 1/12 του κουταλιού του γλυκού μέλι. Όμως η καθεμιά σε μια κυψέλη κάνει τη δουλειά της για να μπορέσουν όλοι να λειτουργήσουν και να συνεχίσουν να ζουν.
Οι μέλισσες φέρνουν νέκταρ και γύρη και μεγαλώνουν τη νέα γενιά. Οι κηφήνες είναι αρσενικά που όχι μόνο ζευγαρώνουν με τη βασίλισσα, αλλά κάνουν και τη «βρώμικη δουλειά». Χρησιμοποιούν τα φτερά τους για να διατηρήσουν τη σωστή θερμοκρασία στην κυψέλη. Και οι βασίλισσες ασχολούνται μόνο με την ωοτοκία. Μια μικρή μέλισσα φαίνεται ασήμαντη, αλλά αν την αφαιρέσετε από το σύστημα, όλα θα αποτύχουν.
Δείτε ακόμη Σε Ποια Ηλικία θα Έχετε Μεγαλύτερη Αυτοπεποίθηση στη Ζωή σας και Γιατί
Μια μέλισσα δεν σκέφτεται να κάνει τίποτα για τον εαυτό της.
Μια μέλισσα δεν ωφελείται από αυτό που κάνει άμεσα. Άλλωστε ούτε σταγόνα μέλι δεν της ανήκει. Ξοδεύει όλη της τη ζωή δουλεύοντας σκληρά μόνο και μόνο για να μεγαλώσει τη νέα γενιά και να επιτρέψει στην κυψέλη να συνεχίσει να ζει. Και ακόμη και αυτό το γεγονός δεν την πείθει να τα παρατήσει.
Μια μέλισσα μπορεί να πείσει όλη την κυψέλη να την ακολουθήσει.
Όταν όλα τα κελιά σε μια κυψέλη είναι γεμάτα και η βασίλισσα δεν έχει χώρο για να γεννήσει αυγά, οι μέλισσες πρέπει να βρουν ένα νέο μέρος για να ζήσουν. Έτσι εγκαταλείπουν την κυψελη και προσγειώνονται σε ένα δέντρο. Μερικές από τις μέλισσες στέλνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να βρουν μια ακμάζουσα τοποθεσία στην οποία μπορούν να κατοικήσουν.
Όταν μία από αυτές βρίσκει κάτι που της ταιριάζει, επιστρέφει και αρχίζει να κουνιέται, προσπαθώντας να μεταφέρει μέσω του χορού την τοποθεσία που βρήκε. Σε λίγες ώρες, η κυψέλη επιλέγει να μετακομίσει στο μέρος που έχει βρει. Αυτό μοιάζει με τους ομόκεντρους κύκλους που εμφανίζονται αφού ρίξουμε μια πέτρα σε λίγο νερό.
Το 1/12 του κουταλιού μετράει.
Αν αφαιρέσουμε μια μέλισσα, θα χάσουμε μόνο το 1/12 του κουταλιού του γλυκού μέλι. Αλλά αν αφαιρέσουμε μια ντουζίνα, θα πάρουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λιγότερο από ό,τι θα μπορούσαμε. Αν δεν υπάρχει μέλισσα που να μπορεί να βρει ένα νέο μέρος για να ζήσουν όλες, τότε ολόκληρη η κυψέλη θα πέθαινε και δεν θα παίρναμε καθόλου μέλι.
Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή μπορεί να σας φαίνεται η συνεισφορά σας, έχει μεγάλο αντίκτυπο αν κοιτάξετε την ευρύτερη εικόνα. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το 1/12 του κουταλιού σας έχει σημασία.
Λοιπόν, τι μάθατε από τις μέλισσες;
- Προσπαθήστε να ζήσετε μια μέρα τη φορά.
- Κάντε αυτό που πιστεύετε ότι είναι σωστό.
- Μην τα παρατάτε, ακόμα κι όταν οι προσπάθειές σας φαίνεται να αποτυγχάνουν.
- Εμπνεύστε τους άλλους να ενωθούν μαζί σας: όσο περισσότερους φίλους και συγγενείς έχετε ομοϊδεάτες, τόσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε μαζί.
- Μην σκέφτεστε το κέρδος που αποκομίζετε – σκεφτείτε τον στόχο και τη χρησιμότητα που προσφέρετε στους άλλους.
- Εκτιμήστε τη συνεισφορά σας, όσο μικρή κι αν είναι.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Να Γιατί οι Καλύτερες Ιδέες Μας Έρχονται στο Ντους – Δεν είναι αστείο, οι καλύτερες ιδέες εκεί έχουν γεννήθει