in , , ,

9 Κοινές Προκαταλήψεις που Εχουν Μερικές Φανταχτερές Ιστορίες από Πίσω τους

προκαταλήψεις,περίεργα,χρήσιμα,
προκαταλήψεις,περίεργα,χρήσιμα,

Κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του προκαταλήψεις που κρύβουν μερικές φανταχτερές ιστορίες από πίσω τους. Ωστόσο, μετά από τόσο καιρό αντιμετωπίζουμε ορισμένα πράγματα με τον ίδιο ξεκαρδιστικά αστείο τρόπο. Γιατί Δεν Πρέπει να Αφήνετε την Πόρτα του Υπνοδωματίου σας Ανοιχτή τη Νύχτα

Μια μαύρη γάτα που διασχίζει το δρόμο σας

© Elle / SBS Productions and co-producers

Οι μαύρες γάτες έχουν γίνει συνώνυμες με πολλά τρομακτικά πράγματα και δεισιδαιμονίες. Ωστόσο, αυτά τα πλάσματα έχουν συνδεθεί με τον αποκρυφισμό μόνο από τον δέκατο τρίτο αιώνα. Ιδιαίτερα στη δυτική κουλτούρα, θεωρούνταν συχνά ως κατοικίδια μιας μάγισσας.

Οι μάγισσες ήταν πάντα γνωστό ότι τιμούν τη φύση, έχοντας βαθύ σεβασμό για τα φυτά και τα ζώα. Δυστυχώς, οποιαδήποτε στοργή για τα ζώα άρχισε να θεωρείται ως «διαβολική». Τα προηγούμενα χρόνια, φαινόταν ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει. Για παράδειγμα, οι μαύρες γάτες μπορεί να χρειαστούν 10 ημέρες περισσότερες για να υιοθετηθούν από άλλες. Όλα άρχισαν να αλλάζουν το 2019 όταν μια μελέτη έδειξε ότι αυτά τα φτωχά πλάσματα χρειάστηκαν μόνο 2 ημέρες παραπάνω για να υιοθετηθούν.

Σταυρώνοντας τα δάχτυλά σας

Focus Features/Courtesy Everett Collection/East News

Αυτή η χειρονομία χρησιμοποιείται κυρίως για 2 σκοπούς: να αποκρούσει τα κακά πνεύματα ή να φέρει καλή τύχη. Στην αρχαία εποχή, οι άνθρωποι σταύρωναν τους δείκτες τους μεταξύ τους, νομίζοντας ότι επικαλούνταν τα καλά πνεύματα και θα εκπλήρωναν τις επιθυμίες τους.

Λέγεται επίσης ότι οι πρώτοι Χριστιανοί το χρησιμοποιούσαν ως προστασία ενάντια στον θυμό του Θεού επειδή παραβίασαν μια από τις εντολές: «Μη μαρτυρείς ψευδώς εναντίον του πλησίον σου». Αυτή η θρησκεία ήταν απαγορευμένη εκείνη την εποχή. Έτσι κάθε φορά που έπρεπε να πουν ψέματα ότι ακολουθούσαν τον Χριστιανισμό, απλώς σταύρωναν τα δάχτυλά τους, πιστεύοντας πραγματικά ότι θα μπορούσε να βοηθήσει. Σήμερα, μερικοί από εμάς κάνουμε το ίδιο σταύρωμα των δακτύλων μας πίσω από την πλάτη μας.

Άνοιγμα ομπρελών σε εσωτερικούς χώρους

GEORGE ROGERS/SIPA/EAST NEWS, GEORGE ROGERS/SIPA/EAST NEWS

Αυτό δεν έχει επίσης καμία σχέση με κακή τύχη. Στην πραγματικότητα, τον δέκατο όγδοο αιώνα, οι ομπρέλες κατασκευάζονταν με μεταλλικές ακτίνες. Και ο άκαμπτος μηχανισμός ελατηρίου τους τις έκανε ακόμα πιο επικίνδυνες σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι κάθε ξαφνικό άνοιγμα θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά οποιονδήποτε γύρω τους.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Ακόμα κι αν κανείς δεν τραυματίστηκε, ένα τέτοιο ατύχημα θα μπορούσε να προκαλέσει έναν μικρό καυγά σε μια οικογένεια, ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά. Ίσως λοιπόν αυτός να ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μια τόσο απλή και σχετική ενέργεια σήμερα θεωρούνταν μια παράξενη προκατάληψη στο παρελθόν.

Σπασμένοι καθρέφτες

© The Matrix / Warner Bros. and co-producers

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αντανάκλαση των ανθρώπων στην επιφάνεια του νερού αποκάλυπτε τις ψυχές τους. Αλλά οι καθρέφτες κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά λίγο αργότερα από τους Ρωμαίους, οι οποίοι πίστευαν ότι οι ψυχές τους παρατηρούνταν μέσω αυτών των από τους θεούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταστροφή των καθρεφτών θεωρήθηκε ως ασέβεια προς αυτούς.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πιο λογικές εξηγήσεις για αυτή την προκατάληψη. Τον δέκατο έβδομο αιώνα, τα πρώτα εργοστάσια για την κατασκευή καθρεφτών άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη. Αλλά αυτά τα φανταχτερά κομμάτια γυαλιού εξακολουθούσαν να είναι πολύ ακριβά και μόνο πολύ πλούσιοι άνθρωποι μπορούσαν να το έχουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σπάσιμό τους προκαλούσε πρόσθετα έξοδα και πιστεύεται ότι είναι ένα πολύ άτυχο πράγμα που μπορεί να συμβεί.

Δείτε ακόμη Έμεινα Έκπληκτος Οταν Εμαθα τι Σημαίνουν τα Αυτοκόλλητα στα Φρούτα. Δεν Είναι Απλώς μια Μικρή Λεπτομέρεια.

Περπάτημα κάτω από σκάλες

EAST NEWS

Όλη η «κακή τύχη» σχετικά με αυτήν την προκατάληψη κρύβεται στο τριγωνικό σχήμα που δημιουργεί η σκάλα από μόνη της ή με οποιαδήποτε επιφάνεια. Πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει την Αγία Τριάδα και ο αριθμός 3 είναι ιερός γι’ αυτούς. Έτσι, το περπάτημα σε αυτό το τρίγωνο θεωρείται ως σπάσιμο της Αγίας Τριάδας.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η σκάλα σε μια τέτοια θέση συνδέθηκε με την αγχόνη στο παρελθόν. Αλλά επειδή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην εποχή μας, ελπίζουμε να μην χρειάζεται να το σκεφτόμαστε πια. Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι μπορεί να σας φέρει κακή τύχη, απλώς φτύστε 3 φορές μέσα από τα σκαλιά της σκάλας ή σταυρώστε τα δάχτυλά σας μέχρι να βρείτε έναν σκύλο. Μια ακόμη αστεία επιλογή για να “λύσετε το πρόβλημα” είναι να απομακρυνθείτε από τον τρόπο που ήρθατε, αλλά αυτή τη φορά, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια ευχή.

Χτυπώντας ξύλο

© Carolyn Coles / Flickr.com, © CC BY 2.0

Σε πολλούς πολιτισμούς, οι άνθρωποι χτυπούν τις αρθρώσεις τους ή ένα κομμάτι ξύλου για να αποκρούσουν την κακή τύχη. Μια κοινή εξήγηση είναι ότι ορισμένοι παγανιστικοί πολιτισμοί πίστευαν ότι τα πνεύματα και οι θεοί κατοικούσαν στα δέντρα. Έτσι, το να χτυπήσουν ξύλο ήταν ένα είδος καλέσματος για την προστασία τους.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι όλα αυτά ανάγονται σε ένα παιδικό παιχνίδι του δέκατου ένατου αιώνα που ονομάζεται “Tiggy Touchwood”. Ήταν ένα είδος παιχνιδιού με ετικέτες στο οποίο οι παίκτες δεν μπορούσαν να πιαστούν όταν άγγιζαν ένα κομμάτι ξύλο.

Φαγούρα στις παλάμες

Coleman Rayner/East News

Λοιπόν, είναι πάντα υπέροχο να λαμβάνουμε οποιαδήποτε ένδειξη κάποιων χρημάτων . Ενώ αυτή η προκατάληψη διαδόθηκε για πρώτη φορά από τους Σάξονες τον πέμπτο αιώνα, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε απλώς να προκληθεί από διαφορετικές ασθένειες, όπως οι καντήλες.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ορισμένες προκαταλήψεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής, έχουν συγχωνευθεί, έτσι τώρα έχουμε πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτήν σε όλο τον κόσμο. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν ακόμη και να γρατσουνίσουν τα χέρια τους στο ξύλο για να φέρουν ακόμα περισσότερη τύχη. Ωστόσο, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε γιατρούς σε οποιεσδήποτε σοβαρές περιπτώσεις κνησμού —ή απλώς προσπαθήστε να πλύνετε τα χέρια σας. Μην ανησυχείτε, τα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές.

Λέγοντας «με τις υγείες σας!»

© fromdarkheaven / Flickr.com, © CC BY-SA 2.0

Μία από τις πιο συνηθισμένες εξηγήσεις εδώ συνδέεται με την ιδέα ότι στην αρχαιότητα, το φτάρνισμα ήταν ένα σημάδι ότι κάποιος είχε την πανώλη. Αν και το φτέρνισμα δεν ήταν σύμπτωμα αυτής της φρικτής ασθένειας, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να πίστευαν ότι μια ευλογία ήταν ένας τρόπος να δείξουμε συμπόνια και ότι θα μπορούσε να προστατεύσει με κάποιο τρόπο τους ανθρώπους.

Χύσιμο αλατιού

20thCentFox/Courtesy Everett Collection/East News

Η προέλευση αυτού είναι κάπως παρόμοια με τους σπασμένους καθρέφτες. Το γεγονός είναι ότι το αλάτι ήταν πολύ ακριβό στο παρελθόν και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλούς χρήσιμους σκοπούς. Ως εκ τούτου, η σπατάλη του ήταν αποκρουστική. Ήταν ένα πολύτιμο μπαχαρικό και έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί μαζί του.

Αν και σήμερα, ορισμένοι καλλιτέχνες φτιάχνουν πίνακες χρησιμοποιώντας αυτό το συστατικό, χωρίς να ανησυχούν για τέτοια πράγματα.

Δείτε επίσης Σε γαργαλάει ο λαιμός σου, Ξύσε το αυτί σου. 16 παράξενα πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για το σώμα σου

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

«Ο κανόνας του 50ευρου»: Να πως θα βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς να σου λείψουν και χωρίς να το καταλάβεις

«Ο κανόνας του 50ευρου»: Να πως θα βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς να σου λείψουν και χωρίς να το καταλάβεις

διπλοσάγονο,στάση γλώσσας,ασκήσεις για τη γλώσσα,χρήσιμα,συμβουλές

Διώξε το Διπλοσάγονο: Πώς η Στάση της Γλώσσας Μπορεί να Αλλάξει το Πρόσωπό σας