in , , ,

Ζεστό σπίτι φθηνά και αποτελεσματικά: Οι πιο οικονομικοί τρόποι θέρμανσης – Τα συν και τα πλην του καθενός 

Ζεστό σπίτι φθηνά και αποτελεσματικά: Οι πιο οικονομικοί τρόποι θέρμανσης – Τα συν και τα πλην του καθενός 
Ζεστό σπίτι φθηνά και αποτελεσματικά: Οι πιο οικονομικοί τρόποι θέρμανσης – Τα συν και τα πλην του καθενός 

Οι οικονομικοί τρόποι θέρμανσης είναι το ζητούμενο σε όλα τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου αλλά και του ρεύματος έχει φτάσει στα ύψη.

Το κρύο σιγά-σιγά έχει κάνει την εμφάνισή του και όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να ζεσταθούμε, προσπαθώντας να αποφύγουμε τη χρήση του πετρελαίου.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Λέβητας πετρελαίου

Εάν έχετε αυτόνομη θέρμανση και θέλετε να κάνετε χρήση του λέβητα πετρελαίου, παρ’όλο που τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο ακριβές επιλογές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος λειτουργίας του συστήματος, κάνοντας κάποιες μικρές «επεμβάσεις» χαμηλού κόστους.

Συντήρηση του λέβητα – καυστήρα. Ζητείστε από τον τεχνικό να σας το ρυθμίσει στην ελάχιστη θερμική ισχύ που μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση. Έτσι θα εξοικονομήσετε 5-15% αναλόγως της παλαιότητας του λέβητα. Αυτό θα σας κοστίσει από 100-200 ευρώ.

Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης. Ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο αυξάνεται η θερμότητα που αποδίδεται στους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο έχετε εξοικονόμηση 15-30% και το κόστος της εγκατάσταστης αυτού του συστήματος είναι 1000-1500 ευρώ.

Θερμοστατικές κεφαλές: Τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά (κόστος 25€ η μία). Έτσι, τις ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου. Με αυτόν τον τρόπο έχετε εξοικονόμηση καυσίμου έως και 30%.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Η αντλία θερμότητας αν και έχει υψηλό κόστος τοποθέτησης, σε περίπτωση που ετοιμάζετε τώρα το σπίτι σας είναι από τις πιο οικονομικές επιλογές όσον αφορά την εξοικονόμηση.

Δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον. Μπορεί να συνδεθεί με τα θερμαντικά σώματα, αλλά η πιο σωστή επιλογή είναι να συνδεθεί με μονάδες fan coil, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να βγάζουν και ψύξη και θέρμανση, πράγμα που σημαίνει πως δεν χρειάζεστε σώματα καλοριφέρ και κλιματιστικά, ούτε και θερμοσίφωνα μιας και με μια σύνδεση μπορείτε να έχετε πάντα και ζεστό νερό.

Το κόστος της αντλίας θερμότητας είναι γύρω στα 6500 ευρώ και ο χρόνος που θα την αποσβέσετε είναι στα 8 χρόνια.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Κλιματιστικό Inverter

Για όσους επιλέξετε κλιματιστικό για τη θέρμανσή σας, προτιμήστε τεχνολογίας Inverter. Μπορεί να είναι 30% πιο ακριβά από τα συμβατικά κλιματιστικά, αλλά καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί πως το Inverter συμφέρει για όσους κάνουν χρήση πάνω από 1 ώρα την ημέρα.

Το μηχάνημα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τα τετραγωνικά του δωματίου. Εάν το μηχάνημα ζορίζετε να καλύψει το χώρο, θα κάψει περισσότερο ρεύμα. Επομένως συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν προβείτε σε μια τέτοιου είδους αγορά.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Σόμπα ξύλου ή pellet

Μια σόμπα ξύλου που κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ αποτελεί σίγουρα πιο οικονομική επιλογή από μια σόμπα που καίει pellet και κοστίζει γύρω στα 1200 ευρώ. Το pellet, όμως, βγάζει λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα, ενώ είναι και υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί. Το pellet είναι συμπιεσμένα κατάλοιπα επεξεργασίας ξύλου ή αγροτικών προϊόντων και έχει πιο αργή καύση.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Θερμοπομπός

Ο θερμοπομπός λειτουργεί με ρεύμα με τη φυσική ροή του αέρα. Αυτό που κάνει είναι να τραβάει από κάτω και να βγάζει από πάνω τον ζεσταμένο αέρα. Δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα, ενώ ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη εξοικονομείτε ενέργεια.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Θερμοπομπός ακτινοβολίας

Αυτός χρησιμοποιεί τον αέρα του δωματίου για να θερμάνει την επιφάνεια του θερμαντικού σώματος και σε συνέχεια το σπίτι. Είναι ουσιαστικά σαν τον ήλιο.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Αερόθερμο

Το συγκεκριμένο δεν βγάζει ενοχλητικά τον αέρα από μπροστά αλλά κάνει ομοιόμορφη κατανομή χωρίς ρεύματα αέρα.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Θερμοσυσσωρευτές

Αυτοί είναι κατασκευασμένοι με πυρότουβλα και έχουν μεγαλύτερο όγκο και είναι πιο ακριβοί, αλλά σε περίπτωση που λειτουργούν με το νυχτερινό ρεύμα, κάνουν μεγάλη οικονομία. Μπορούν να ρυθμιστούν να ανοίγουν αυτόματα τη νύχτα, να φορτίζουν ενέργεια και να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της μέρας με την ενέργεια που έχουν ήδη αποθηκευμένη. Η ήδη αποθηκευμένη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και 24-48 ώρες μετά με μικρή απώλεια.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Θερμάστρα ακτινοβολίας μπάνιου

Αυτό που πετυχαίνετε με αυτήν είναι η γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας του μπάνιου.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Ταχυθερμαντήρας

Πρόκειται για μια συσκευή που τοποθετείται δίπλα στη βρύση της ντουζιέρας και ζεσταίνει το νερό του μπάνιου για όση ώρα το έχετε να τρέχει. Η ενέργεια που εξοικονομείτε με τη χρήση του είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα αξίζει τον κόπο ειδικά αν έχετε μεγάλη οικογένεια.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Θερμαινόμενο πατάκι

Μπορεί κάποιοι από εσάς να το θεωρείτε υπερβολικό, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που κρυώνουν πάρα πολύ στα πόδια. Το πατάκι αυτό διατηρεί τα πόδια ζεστά, ενώ είναι κατάλληλο και για χώρους γραφείου. Χρησιμοποιώντας το απομονώνετε το κρύο που έρχεται από το πάτωμα, κρατάτε ζεστά τα πόδια σας και ρυθμίζετε πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός σας, ειδικά όταν είστε ακίνητοι. Αυτό το πατάκι είναι ιδανικό και για τα κατοικίδιά σας.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Καλοριφέρ με ξύλινο κάλυμμα

Πρόκειται για ένα θερμαντικό σώμα με ξύλινο κάλυμμα, στρογγυλεμένες γωνίες και κρυμμένες συνδέσεις διακοπτών για πλήρη ασφάλεια. Σίγουρα είναι κατάλληλο για παιδικά δωμάτια, ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε και με σχέδιο δικής σας επιλογής.

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης: Παραδοσιακό τζάκι

Το παραδοσιακό τζάκι δεν προσφέρει καμιά θέρμανση στο σπίτι. Μπορεί να ζεσταίνει οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά του, στην ουσία, όμως, ό,τι ζεστό αέρα βάζει, άλλο τόσο κρύο αέρα αφήνει να εισχωρήσει. Προτιμήστε επένδυση από πυρότουβλα και όχι από μαντέμι. Το μαντέμι ζεσταίνεται γρήγορα, αλλά παγώνει με το που σβήσει το τζάκι, ενώ με το πυρότουβλο συμβαίνει το αντίθετο.

Μετατρέψτε το παλιό σας τζάκι σε ενεργειακό για να μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τη θαλπωρή του τζακιού για τη θέρμανση του σπιτιού με αποτελεσματικό τρόπο. Ένα συμβατικό τζάκι μεταφέρει μόνο το 15% της θερμότητας που παράγουν τα ξύλα, ενώ το ενεργειακό το 70 -80% της θερμότητας.

Βρείτε στεγνά ξύλα. Έχουν ακτινωτές ρωγμές και ο φλοιός τους αποσπάται εύκολα. Μην καίτε έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλα που προορίζονται για τζάκια.

Αποφύγετε ξύλο από έλατο και πεύκο γιατί είναι επικίνδυνο. Προτιμήστε ξύλο από ελιά και δρυ γιατί διαρκεί περισσότερο η καύση του.

Οι μπρικέτες φτιαγμένες από 100% ανακυκλώσιμο υλικό έχουν τη διπλάσια τιμή από το ξύλο, αλλά αποδίδουν 60% περισσότερη θερμότητα από αυτό. Δεν αφήνουν στάχτη και έχουν σχεδόν μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Κάντε ένα καλό καθάρισμα της καμινάδας μια φορά το χρόνο εάν το χρησιμοποιείτε συχνά, για να αποφύγετε να πάρει φωτιά.

via enimerotiko

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 3.7 / 5. Αξιολογήσεις: 19

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa Team

Μας αρέσει να γράφουμε για καλά νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον Κόσμο. Ψάχνουμε τις καλύτερες ιδέες διακόσμησης και ο,τι μπορεί να κάνει την καθημερινότητα μας πιο εύκολη!

DIY γυαλιστικό ξύλου,οικολογικό γυαλιστικό ξύλου,σπιτικό γυαλιστικό ξύλου,χρήσιμα,

Οικολογικό Γυαλιστικό Ξύλου με Μόνο 2 Υλικά

DIY κατασκευές κήπου με κάδρα,DIY κατασκευές κήπου με κορνίζες,DIY κατασκευές κήπου,διακόσμηση κήπου,DIY διακοσμητικά κήπου,επαναχρησιμοποίηση,

21 DIY Κατασκευές Κήπου με Παλιά Κάδρα και Κορνίζες