Όλοι πιθανότατα έχουν βιώσει ένα ξαφνικό τράνταγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι εκείνη η στιγμή που ξυπνάτε λόγω της ξαφνικής κίνησης των μυών σας. Μπορεί να κυμαίνονται από μικρές συσπάσεις έως σπασμούς. Παρόλο που συνήθως κοιμόσαστε ξανά λίγο μετά, μας αφήνει να αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό. 5 Λόγοι που ο Ύπνος Είναι Σημαντικός για την Απώλεια Βάρους
Κανονικά, ο εγκέφαλος σας παραλύει κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ίσως είναι πρώτα σημαντικό να καταλάβουμε γιατί δεν κινούμαστε κανονικά κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο που απενεργοποιούν τα κύτταρα που επιτρέπουν στους μύες να είναι ενεργοί. Έτσι, παρόλο που ο εγκέφαλος λειτουργεί ενεργά, οι μύες στο σώμα παραμένουν παράλυτοι.
Αυτό γίνεται με τη μετάβαση μεταξύ της επίγνωσης και της υπνηλίας.
Υπάρχουν 2 κύρια συστήματα που ελέγχουν την κανονική ζωή. Το πρώτο ονομάζεται δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης και είναι το μέρος που διέπει βασικές φυσιολογικές διεργασίες, όπως η αναπνοή. Όταν αυτό είναι σε πλήρη ισχύ, αισθανόμαστε σε εγρήγορση και ανήσυχοι – είμαστε ξύπνιοι. Σε αντίθεση με αυτό το σύστημα βρίσκεται ο κοιλιακός προοπτικός πυρήνας, ο οποίος προκαλεί υπνηλία. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου απελευθερώνει τις χημικές ουσίες που απενεργοποιούν την ικανότητα να κινείτε τους μύες σας. Τώρα όταν πηγαίνετε για ύπνο, ο εγκέφαλός σας μεταβαίνει από την κατάσταση της επίγνωσης στην κατάσταση της υπνηλίας. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί σαν διακόπτης “on-off”. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να το σκεφτείτε περισσότερο ως μηχανισμό που μεταβαίνει από το ένα στο άλλο.
Δείτε ακόμη Βραδινός ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά, σύμφωνα με την ηλικία μας
Αλλά μερικές φορές ο εγκέφαλος παλεύει για τον έλεγχο μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του κόσμου των ονείρων.
Αυτή η μετάβαση δεν εκτελείται πάντα ομαλά. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία, ο εγκέφαλος παλεύει για τον έλεγχο μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του κόσμου των ονείρων. Έτσι, όταν ονειρεύεστε να κλοτσάτε μια μπάλα, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε ξαφνικά να μεταφραστεί σε ένα λάκτισμα στον σύντροφό σας στο κρεβάτι σας. Δεν σας ξυπνάει πάντα, αλλά όταν η κίνηση είναι αρκετά έντονη, θα γίνει.
Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με το αντανακλαστικό των πρωτευόντων μας.
Μια δημοφιλής θεωρία γιατί έχουμε αυτά τα τραντάγματα στον ύπνο είναι ότι είναι ένα υποπροϊόν της εξέλιξής μας. Θα μπορούσε να είναι ένα αρχαίο αντανακλαστικό πρωτευόντων που προειδοποιούσε να μην χαλαρώνουν οι μυς όταν κοιμόντουσαν ψηλά σε δέντρα. Ο εγκέφαλος ουσιαστικά παρερμηνεύει τη χαλάρωση ως σημάδι ότι το πρωτεύον που κοιμάται πέφτει από ένα δέντρο και αναγκάζει τους μύες να αντιδρούν γρήγορα ως σύστημα προειδοποίησης.
Τα υπνικά τραντάγματα είναι φυσιολογικά μέχρι να αρχίσουν να προκαλούν άγχος.
Οι υπνικά τραντάγματα είναι απολύτως φυσιολογικοί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά σε μερικους ανθρώπους μπορει να προκαλέσει άγχος. Αυτό, πάλι, μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση όταν συμβαίνει πιο συχνά — ειδικά για τον σύντροφό σας στο κρεβάτι. Αυτό το αυξημένο άγχος και η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα υπνικά τραντάγματα, με αποτέλεσμα μια θετική ανατροφοδότηση. Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, ίσως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ύπνου για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.
Δείτε επίσης Τι θα Συμβεί εάν Χρησιμοποιείτε το Κινητό σας Ακριβώς πριν τον Ύπνο