Καθώς καθαρίζετε το σπίτι πόσο συχνά σκεφτόσαστε να καθαρίσετε πράγματα που δεν φαίνονται βρώμικα; Αν αγνοείτε ορισμένα σημεία σε τακτική βάση, επιβλαβή βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να επηρεάσουν την υγεία σας. Υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνετε στην καθαριότητα του σπιτιού, τα οποία μπορούν να υπονομεύσουν εντελώς την προσπάθειά σας. 10 Λάθη που κάνουν πολλές νοικοκυρές και καταστρέφουν το σπίτι αλλά και την υγεία τους
Δεν καθαρίζετε το πλυντήριό σας.
Ένα βρώμικο πλυντήριο είναι επικίνδυνο γιατί προκαλεί την εξάπλωση βακτηρίων και σπορίων μούχλας στα ρούχα σας. Είναι επιβλαβές τόσο για υγιείς ανθρώπους όσο και για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα.
Τα σωματίδια της βρωμιάς μπορούν να παραμείνουν μέσα στον κάδο και μέσα στις θήκες απορρυπαντικού και μαλακτικού. Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε το πλυντήριό σας μία φορά κάθε 2 εβδομάδες. Τρέξτε ένα πρόγραμμα πλύσης χωρίς ρούχα στο πλυντήριό σας στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία με χλωρίνη ή κιτρικό οξύ. Ένας άλλος τρόπος για να το απολυμάνετε είναι να πλένετε τις βαμβακερές πετσέτες της κουζίνας σας με 100 ml χλωρίνης.
Πλένετε το πλυντηρίο με την ίδια κανονικότητα και μην ξεχνάτε να στεγνώνετε τον κάδο μεταξύ των πλυσιμάτων. Είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσετε τη μούχλα αν αναπτυχθεί στο λάστιχο της πόρτας.
Διατηρείτε τη βούρτσα τουαλέτας σε σφραγισμένο δοχείο.
Η βούρτσα τουαλέτας είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι. Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων σε αυτήν, εάν απλώς τη στεγνώσετε πριν την αποθηκεύσετε καθώς και να την απολυμαίνετε τακτικά. Ένα σφραγισμένο δοχείο είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία εξαπλώνονται σε όλο το μπάνιο όταν χρησιμοποιείτε τη βούρτσα.
Μπορείτε να αγοράσετε μια βούρτσα σε μια ειδική θήκη που αφήνει τη βούρτσα να στεγνώσει μεταξύ των χρήσεων ή να τοποθετήσετε τη βούρτσα για 10 λεπτά μετά τη χρήση στη λεκάνη.
Σπάνια απολυμαίνετε τους νεροχύτες.
Όταν καθαρίζετε τον νεροχύτη, συχνά ξεχνάτε να καθαρίσετε την αποχέτευση και το κάνετε μόνο όταν αρχίσουν να βγαίνουν άσχημες μυρωδιές από αυτήν. Τα σωματίδια τροφής και βρωμιάς παραμένουν στην αποχέτευση, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται και όταν το νερό πέφτει στην αποχέτευση υπό πίεση, αυτά τα πράγματα επιστρέφουν στον νεροχύτη. Για να καθαρίσετε σωστά την αποχέτευση, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στην αποχέτευση, ρίξτε λίγο ξύδι από πάνω και αφήστε όλο το βράδυ. Το πρωί, ξεπλύνετε την αποχέτευση με βραστό νερό ή απλώς πολύ ζεστό νερό.
Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός μετά την κοπή κρέατος, ψαριού ή μεγάλης ποσότητας λαχανικών.
Ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού είναι μια θήκη οδοντόβουρτσας.
Το σοκαριστικό γεγονός είναι ότι η οδοντόβουρτσα φιλοξενεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια επιβλαβή βακτήρια. Εκτός από τα βακτήρια από το στόμα, μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια από τον νεροχύτη και την τουαλέτα, επειδή κάθε φορά που πατάτε το καζανάκι, βακτήρια απελευθερώνονται στον αέρα έως και 2 μέτρα γύρω από την τουαλέτα. Μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως κυστίτιδα, διαταραχές του παχέος εντέρου και δυσβακτηρίωση.
Για να μειώσετε τις βλαβερές συνέπειες, αποθηκεύστε την οδοντόβουρτσα όχι στο νεροχύτη αλλά στο ράφι πάνω από αυτόν. Η χρήση καπακιού οδοντόβουρτσας είναι κακή ιδέα γιατί τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε κλειστό περιβάλλον.
Καθαρίζετε τακτικά τη θήκη της οδοντόβουρτσας. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να απολυμάνετε την οδοντόβουρτσα είναι να την βουτήξετε σε στοματικό διάλυμα για 30 δευτερόλεπτα ή σε βραστό νερό για 2 λεπτά.
Δείτε ακόμη 7 Λάθη στο Καθάρισμα που Καταστρέφουν τα Πράγματά σας
Καθαρίζετε με κρύο νερό.
Εάν χρησιμοποιείτε χλιαρό ή κρύο νερό για τον καθαρισμό, τα προϊόντα καθαρισμού δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά. Η τέλεια θερμοκρασία για το νερό είναι 10 βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό νερό που είναι αρκετά ανεκτό για τα χέρια σας. Σε αυτή την περίπτωση, τα αλκαλικά καθαριστικά θα είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά, ενώ περισσότερα βακτήρια και μύκητες θα καταστραφούν.
Γεμίζετε λανθασμένα το πλυντήριο πιάτων και δεν το στεγνώνετε μετά τη χρήση.
Δεν χρειάζεται να πλένετε το πλυντήριο πιάτων πολύ συχνά γιατί στην πραγματικότητα απολυμαίνει μόνο του. Ωστόσο, πρέπει να το στεγνώνετε κάθε μέρα, διαφορετικά μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα μέσα του.
Όσο για το πλύσιμο των πιάτων, αποδεικνύεται ότι το πώς βάζετε τα πιάτα σας είναι σημαντικό. Οι ειδικοί συνιστούν τα βρώμικα πιάτα με υδατάνθρακες (πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά) να τοποθετούνται σε κύκλο στη μέση του πλυντηρίου πιάτων. Ενώ με πρωτεΐνη (κρέας, τυρί, αυγά) θα πρέπει να τοποθετούνται γύρω από τις άκρες του πλυντηρίου πιάτων. Τα πιάτα θα πλένονται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.
Ξεχνάτε να καθαρίζετε την κουρτίνα του μπάνιου και την κεφαλή του ντους.
Καθαρίζετε την κουρτίνα του μπάνιου σπάνια γιατί πιστεύετε ότι καθαρίζει ενώ κάνετε ντους. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Είναι η κουρτίνα και ο χώρος μεταξύ της μπανιέρας και του τοίχου όπου αναπτύσσεται πιο συχνά μούχλα. Είναι προτιμότερο να αντικαθιστάτε τις κουρτίνες από πολυαιθυλένιο με κουρτίνες βινυλίου ή υφασμάτινες κουρτίνες και να τις πλένετε στο πλυντήριο μία φορά το μήνα. Η άλλη μέθοδος είναι να τις μουλιάσετε σε διάλυμα άλατος ή κιτρικό οξύ. Μετά από αυτό, σκουπίστε τις κουρτίνες αφού στεγνώσουν.
Τρίψτε το χώρο μεταξύ της μπανιέρας και του τοίχου με μαγειρική σόδα και μετά ψεκάστε από πάνω ξύδι για να φύγει η μούχλα.
Αν κάνετε ντους κάθε μέρα, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στην κεφαλή του ντους κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν κανείς δεν το χρησιμοποιεί. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει σπίτι τη μούχλα και τον σταφυλόκοκκο προκαλώντας ρινικές λοιμώξεις, αμυγδαλίτιδα και ωτίτιδα. Γι’ αυτό, πριν κάνετε ντους, θα πρέπει να αφήσετε το νερό να τρέξει για τουλάχιστον ένα λεπτό. Αξίζει επίσης να μουλιάζετε την κεφαλή του ντους σε διάλυμα σόδας ή ξιδιού κάθε 1-2 εβδομάδες.
Δεν καθαρίζετε τα εξαεριστικά του μπάνιου ή άλλων χώρων.
Ένα εξαεριστικό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη όσον αφορά τα βακτήρια. Πρέπει να το καθαρίζετε κάθε 2 εβδομάδες. Αφαιρέστε τη σχάρα, πλύντε τη με ξύδι και καθαριστικό και στη συνέχεια σκουπίστε τη. Μετά από αυτό αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα.
Δείτε επίσης 12 Απλά Λάθη Καθαριότητας που Κάνουμε Σχεδόν Όλοι