Η πείνα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο. Δεν είναι μόνο σωματική ανάγκη, αλλά και συναισθηματική. Μερικές φορές αισθάνεστε ότι θέλετε να φάτε οτιδήποτε, σαν να πεινάτε πολύ. Παραδόξως, συχνά καταλήγετε να τρώτε μόνο μερικές μπουκιές. Υπάρχουν όμως και άλλες φορές που το επίπεδο σακχάρου σας πέφτει, αισθάνεστε ζάλη, σας λένε να φάτε και δεν έχετε όρεξη για φαγητό. Τι πραγματικά πυροδοτεί την πείνα; Είναι η διατροφική απαίτηση του σώματος ή υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό; Οι διαιτολόγοι αναλύουν 12 τύπους πείνας και πως μπορούν να ελεγχθούν με διαφορετικό τρόπο. Γιατί Δεν Πρέπει να Περιμένετε να Πεινάσετε για να Φάτε
Πείνα των ματιών
Βλέπετε φαγητό στο τραπέζι του γείτονα, σε ένα πολυτελές εστιατόριο, σε μια εφημερίδα, στην τηλεόραση και θέλετε αμέσως να το δοκιμάσετε. Είναι σαν τα μάτια σας να βλέπουν ένα πιάτο και θέλουν να το φάνε αμέσως! Είναι τα μάτια σας που τρώνε πρώτα. Αυτό ονομάζεται «πείνα των ματιών», όταν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο φαγητό μόλις το κοιτάξετε.
Πώς να το ελέγξετε: Στρέψτε την προσοχή σας σε άλλα όμορφα πράγματα κάθε φορά που βλέπετε ένα απολαυστικό πιάτο μπροστά σας. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο, κοιτάξτε τον άνδρα ή τη γυναίκα που κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού ή κοιτάξτε τον όμορφο πίνακα ή ακόμα και τα όμορφα φρέσκα λουλούδια. Θα εκπλαγείτε που θα σταματήσετε να σκέφτεστε το πιάτο.
Πείνα του μυαλού
Κάποια στιγμή, το μυαλό σας λέει ότι η ζάχαρη είναι κακή, μην την τρωτέ. Και την επόμενη κιόλας στιγμή, το μυαλό σας λέει ότι αξίζετε ένα γλυκό! Η πείνα του μυαλού είναι η πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση γιατί το μυαλό και η διάθεση αλλάζουν συνεχώς. Είναι το μυαλό που μας λέει στη θέα του φαγητού αν θα το φάμε ή όχι. Μερικές φορές, μας λέει να μην τρώμε πολύ γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μερικές φορές μπορεί να σας ζητήσει να μην ανησυχείτε καθόλου για την απώλεια βάρους και απλώς να τρώτε.
Πώς να το ελέγξετε: Το μυαλό γενικά παίρνει αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει. Επομένως, είναι σημαντικό να διαχωρίζετε την αληθινή πείνα και την πείνα του μυαλού. Ως μια απλή δοκιμή, όποτε νομίζετε ότι πεινάτε και θέλετε να φάτε, αντικαταστήστε το με κάτι που δεν σας αρέσει για μια στιγμή, όπως το λάχανο. Εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι, θα το φάτε χωρίς δεύτερη σκέψη. Και αν δεν είστε, αυτό ήταν πείνα μυαλού και όχι πραγματική πείνα.
Πείνα των αυτιών
Έχετε ακούσει ποτέ ήχους από πακέτα που ανοίγουν ενώ βρίσκεστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στο γραφείο; Ή μήπως ακούσατε έναν ντελίβερι να έρχεται με το φαγητό στο χέρι; Ξαφνικά νιώθετε ότι θέλετε να φατε ή να παραγγείλετε κάτι. Λοιπόν, το να ακούτε απλά για φαγητό σας κάνει να πεινάτε, σωστά; Όταν το θέμα της συζήτησης μετατοπίζεται ξαφνικά στο φαγητό, αρχίζετε να αισθάνεστε πεινασμένοι. Αυτό ονομάζεται πείνα των αυτιών.
Πώς να το ελέγξετε: Φυσικά δεν μπορείτε να σταματήσετε τους ήχους, αλλά σίγουρα μπορείτε να σταματήσετε τις εσωτερικές φωνές που σας λένε να πέσετε στην παγίδα του φαγητού. Απλώς στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι άλλο όταν ακούτε ήχους που σχετίζονται με φαγητό.
Πείνα της μύτης
Αχ! Η μυρωδιά του καλού φαγητού μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να πεινάσει. Η μυρωδιά του ψημένου ψωμιού, της παρασκευής καφέ ή του λιωμένου τυριού, σας προσκαλούν να τα φάτε. Ένα άτομο που αγαπά το φαγητό θα μυρίζει πάντα και θα ψάχνει για φαγητό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι πρόγονοί μας ελέγχαν τη φρεσκάδα και την καθαρότητα του φαγητού μυρίζοντάς το.
Πώς να το ελέγξετε: Κάθε φορά που τρώτε, μυρίστε υπομονετικά κάθε υλικό/μερίδα ξεχωριστά. Όταν αρχίσετε να τρώτε, καταπιείτε κάθε κομμάτι ξεχωριστά ενώ το μυρίζετε. Θα παρατηρήσετε ότι θα τρώτε λιγότερο σε σύγκριση με πριν.
Πείνα του στομαχιού
Εάν πιστεύετε ότι η πείνα του στομαχιού είναι η πραγματική πείνα ίσως κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα δεν είναι το στομάχι που λέει ότι πεινάτε, αλλά το λέτε εσείς στο στομάχι. Γενικά τρώτε περισσότερο λόγω ενός καθορισμένου προγράμματος γεύματος και όχι επειδή πραγματικά πεινάτε.
Για παράδειγμα, μπορεί να μην πεινάτε το απόγευμα, αλλά καθώς βραδιάζει, νιώθετε ότι θέλετε να πάρετε το δείπνο σας νωρίς. Με λίγα λόγια, πολλές φορές τρώτε μόνο και μόνο επειδή είναι ώρα για φαγητό και όχι απαραίτητα επειδή πεινάτε.
Πώς να το ελέγξετε: Αξιολογήστε προσεκτικά την πείνα σας και παρατηρήστε αν το στομάχι σας είναι πραγματικά άδειο ή τρώτε απλώς από πλήξη ή άγχος. Επίσης, τρώτε αργά και σταματήστε μόλις χορτάσετε λίγο περισσότερο από το μισό.
Πείνα του στόματος
Οι επιθυμίες του στόματος αλλάζουν συνεχώς. Άλλοτε λαχταρά πικάντικο φαγητό, άλλοτε επιδόρπιο. Μερικές φορές λαχταράει τραγανό φαγητό και άλλες φορές θέλει κάτι τυρώδες. Αυτό δεν είναι πραγματική πείνα. Η πείνα του στόματος συνδέεται μόνο με λιγούρες. Το φαγητό είναι σαν ψυχαγωγία για το στόμα.
Πώς να το ελέγξετε: Δεν είναι επιβλαβές να ακούτε τις απαιτήσεις της γλώσσας σας. Αλλά, είναι πάντα στα χέρια σας να σταματήσετε να τρώτε μόλις φύγει η λιγούρα. Το να φάτε μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε τη γεύση σας δεν είναι σοφό. 2 ή 3 μπουκιές μπορούν επίσης να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Δείτε ακόμη 10 Κόλπα για την Πείνα που Προκαλείται από Άγχος και Στρες
Πείνα της καρδιάς
Η πείνα της καρδιάς μπορεί επίσης να οριστεί ως συναισθηματική πείνα, την οποία προσπαθείτε να ικανοποιήσετε για να ηρεμήσετε όχι μόνο το στομάχι σας αλλά και την ψυχή σας επίσης.
Πώς να το ελέγξετε: Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την πείνα της καρδιάς, αλλά σίγουρα μπορείτε να την ελέγξετε. Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να το τελειώσει και κάνετε διαλείμματα ενδιάμεσα για να αξιολογήσετε εάν αισθάνεστε πια πεινασμένοι.
Κυτταρική πείνα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα μικρά παιδιά αρνούνται να φάνε ορισμένες τροφές; Δεν είναι η γεύση που τους οδηγεί να το κάνουν, αλλά η συνείδησή τους τους λέει τι να φάνε και τι δεν χρειάζεται για το σώμα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, τείνουν να αγνοούν αυτές τις φωνές μέσα τους και να κάνουν ό,τι λέει το μυαλό τους, οι συνομήλικοί τους και τα βιβλία. Μην τρώτε περισσότερη ζάχαρη, τρώτε λιγότερο αλάτι κ.λπ.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διακρίνετε τι χρειάζεται το σώμα σας και τι απαιτεί το μυαλό σας. Αν διψάτε, πρέπει να πιειτε νερό και να μην αρχίσετε να τρώτε. Η επιστημονική εξήγηση είναι η ύπαρξη μερικών ορμονών που επηρεάζουν την όρεξη. Υπάρχουν 2 κύριες ορμόνες, η γκρελίνη και η λεπτίνη. Η λεπτίνη καταστέλλει την όρεξη αλλά δυστυχώς είναι υψηλότερη στα αδύνατα άτομα και χαμηλότερη στα πιο παχιά.
Πώς να το ελέγξετε: Το σώμα χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά απόθεμα βιταμινών, μετάλλων, αλάτων, λιπών, υδατανθράκων κ.λπ. Πρέπει να ακούτε τις απαιτήσεις του σώματός σας σε διάφορα στάδια. Είναι καλύτερο πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν επιλέξετε ένα σνακ. Μπορεί τότε να συνειδητοποιήσετε ότι απλά διψούσατε και δεν θέλατε πραγματικά να τσιμπολογήσετε.
Πείνα από άγχος
Όταν είστε αγχωμένοι είτε πεινάτε είτε τρώτε υπερβολικά και δεν δίνετε μεγάλη σημασία στο τι τρώτε. Μπορεί να μην σκεφτείτε να διαλέξετε ένα γιαούρτι αντί για ένα σακουλάκι πατατάκια όταν σας κατακλύζει το άγχος.
Πώς να το ελέγξετε: Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Πρέπει να είστε πρακτικοί και να σκέφτεστε τις μελλοντικές συνέπειες του να τρώτε χωρίς σκέψη. Σταματήστε για λίγο και κοιτάξτε στον καθρέφτη. Θα συνειδητοποιήσετε αμέσως ότι θα προκαλέσετε περισσότερο άγχος στον εαυτό σας τρώγοντας αλόγιστα.
Πείνα ενώ δουλεύετε ή βλέπετε τηλεόραση
Κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση με ένα μπολ ποπ κορν ή μια σακουλάκια πατατάκια; Πολλοί αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και το λένε πείνα της τηλεόρασης. Μερικοί άνθρωποι τρώνε επίσης ενώ εργάζονται πολλές ώρες στο γραφείο τους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση των μελετών του 2013 στο American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση φαγητού όταν αποσπάται η προσοχή οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση θερμίδων από το να τρώτε διαφορετικά.
Πώς να το ελέγξετε: Πριν ανοίξετε την τηλεόραση, αναλύστε πρώτα πόσο πεινάτε και πάρτε κάτι από πριν. Επίσης, κρατήστε απασχολημένα τα χέρια σας ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση με πράγματα όπως πλέξιμο, ράψιμο ή κάτι παρόμοιο. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε επειδή είστε άπραγοι.
Πείνα από βαρεμάρα
Όταν δεν έχετε τίποτα να κάνετε, απλά θέλετε να ανοίξετε το ψυγείο ή τα ντουλάπια της κουζίνας. Και έτσι παρασύρεστε στο φαγητό.
Πώς να το ελέγξετε: Το να βαριέστε δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάτε. Πάρτε ένα βιβλίο, χαϊδέψτε τον σκύλο σας ή ακόμα καλύτερα, ανοίξτε τη μουσική και ξεκινήστε να χορεύετε. Θεωρήστε αυτόν τον ελεύθερο χρόνο ως χρόνο χαλάρωσης και αξιοποιήστε τον καλά.
Πείνα τα μεσάνυχτα
Στην σύγχρονη έντονη ζωή οι διατροφικές συνήθειες είναι κάπως λανθασμένες. Δεν υπάρχει σταθερή ώρα για κάθε γεύμα, γι’ αυτό μερικές φορές δεν αισθάνεστε χορτάτοι ή ικανοποιημένοι και ξυπνάτε μόνο για να φάμε. Για κάποιους, το νυχτερινό φαγητό είναι αποτέλεσμα άγχους και για άλλους, είναι μια ανισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη.
Πώς να το ελέγξετε: Πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο σας. Αφήστε ένα υγιεινό σνακ δίπλα στο κρεβάτι σας, όπως φρούτα ή λίγα αμύγδαλα, ώστε ακόμα και να ξυπνήσετε για να φάτε, να μην τρώτε ανθυγιεινά. Το να πάτε στο ψυγείο μπορεί να σας δώσει πολύ περισσότερες ανθυγιεινές επιλογές, επομένως είναι καλύτερο να έχετε κάτι έτοιμο για να αποφύγετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Δείτε επίσης 10 Κόλπα για να Ελέγχετε Πόσο Τρώτε Χωρίς να Αισθάνεστε Πεινασμένοι