in , ,

Ιδανική υγρασία: πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι

Ιδανική υγρασία: πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι
Ιδανική υγρασία: πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγρασία στο σπίτι πρέπει να διατηρείται σε κάποια επίπεδα έτσι ώστε να διασφαλίζονται η υγεία των ένοικων αλλά και του καλή κατάσταση του σπιτιού. Ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας και των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την άνεση μέσα στο σπίτι καθώς και την καλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού. Η διατήρηση των επιθυμητών επίπεδων υγρασίας μέσα στο σπίτι είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε. Τι τραβάει την υγρασία; 4+1 Σπιτικά υλικά με διπλή χρήση!

Ιδανική υγρασία

Ας  ξεκινήσουμε με τα βασικά και μετά θα αναφέρουμε στα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσουν τα διαφορετικά επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι. Θα μιλήσουμε για το τι είναι η υγρασία και ποια είναι οι καλύτερα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι. Θα περιγράψουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από υψηλή και χαμηλή υγρασία και πως μπορείτε να διαχειριστείτε την υγρασία στο σπίτι.

Ιδανική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τι είναι λοιπόν υγρασία. Υγρασία της ατμόσφαιρας είναι η ποσότητα των υδρατμών του αέρα γύρω μας.   Στα μετρολογικά δελτία συνήθως αναφέρεται η σχετική υγρασία σε ποσοστό επί τοις 100 με υγρασία 100% όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς.

Έχοντας τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού ρυθμισμένα στα σωστά επίπεδα εξασφαλίζουμε σωστή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Δηλαδή  η ιδανική υγρασία βοηθά να αισθάνεστε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα.

Αν τα επίπεδα δεν είναι τα επιθυμητά τότε όχι μόνο δεν είναι άνετη η διαβίωση αλλά όλη η οικογένεια μπορεί να έχει προβλήματα από βακτήρια μικρόβια ακάρεα και πολλά άλλα.

Στο ερώτημα πόσο υγρασία πρέπει να έχει ένα σπίτι απαντάμε ότι η βέλτιστη υγρασία είναι  40-45%.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Τα ακραία επίπεδα υγρασίας προκαλούν προβλήματα στο σπίτι.

Πολύ λίγη ή πάρα πολύ υγρασία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας. Το ιδανικό ποσοστό είναι 40-45%. Σε μεγαλύτερα και μικρότερα επίπεδα υγρασίας παραμονεύουν προβλήματα στην υγεία και αδιαθεσίες. Για οποιαδήποτε τιμή κάτω από 30% η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, ενώ πάνω από 50% είναι πολύ υψηλή.

Αν η υγρασία στο σπίτι είναι Χαμηλή.

Παραθέτουμε τα συνηθεστέρα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν εάν το σπίτι έχει χαμηλή υγρασία

Φαγούρα ξηροδερμία και ξηροφθαλμία

Φαινόμενα δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού

Γινόμαστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα και μολύνσεις

Προβλήματα στα ξύλινα έπιπλα πατώματα και γενικά ξύλινες κατασκευές.

Χαμηλή απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Όταν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι πέφτουν αισθανόμαστε τον αέρα πιο δροσερό. Έτσι δυναμώνουμε τον θερμοστάτη με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Υγρασία μπορεί να προστεθεί στο χώρο συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε. Αυτό μπορεί να γίνει βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα, απλώνοντας ρούχα για να στεγνώσουν η βάζοντας ένα δοχείο με νερό στο χώρο. Ένας άλλος τρόπος είναι η προμήθεια και λειτουργία ενός υγραντήρα χώρου. Οι υγραντήρες ψεκάζουν νερό μέσα στο χώρο και έρχονται σε μια αρκετά μεγάλη γκάμα τύπων και  μοντέλων.

Αν η υγρασία στο σπίτι είναι Υψηλή.

Εάν το σπίτι μας έχει πολύ περισσότερη υγρασία από την ιδανική υγρασία, τότε μπορεί να παρατηρηθούν μια σειρά από προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της συμπυκνώσεως των υδρατμών. Τα προβλήματα αυτά συνήθως παρατηρούνται στα πιο καινούργια σπίτια με συνηθέστερα προβλήματα αυτά της δημιουργίας μούχλας, μυκήτων, ακάρεα κ.α.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας επηρεάζουν και τον σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν στα δομικά υλικά όπως η φορμαλδεΰδη και το όζον.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παρατηρήσετε σε δωμάτια με υψηλή υγρασία συμπυκνώματα των υδρατμών πάνω στα παράθυρα. Όλη αυτή η υγρασία που μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στον αέρα ταξιδεύει και περνά μέσα από τους τοίχους. Έτσι λοιπόν μπορεί να βλέπετε υγρασία στο ταβάνι, υγρασία στο τοίχο, να βλέπετε φθορά της μπόγιας και δημιουργία μούχλας.

Αφυγραντήρας: 6+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τη σωστή χρήση αφυγραντήρα που θα σου λύσουν τα χέρια!

Για να μειώσετε την υγρασία του σπιτιού η κάποιου δωματίου μπορείτε να δοκιμάσετε την χρήση αφυγραντήρα, air condition καθώς και την χρήση εξαεριστήρα στο μπανιο και την κουζίνα.

Πώς θα μετρήσετε την υγρασία του σπιτιού; Η υγρασία του σπιτιού μετριέται με  θερμόμετρα υγρασιόμετρα

Ποια τα οφέλη από τα σωστά επίπεδα υγρασίας

Συνοψίζοντας τα οφέλη από την ιδανική υγρασία του σπιτιού, παραθέτουμε τους 8 σημαντικότερους λόγους για να είσαστε εσείς και το σπίτι σας στην καλύτερη φόρμα!!!

  1. Λιγότερες τοξίνες
  2. Λιγότερα βακτήρια και μικρόβια
  3. Λιγότερα έντομα
  4. Εξαφάνιση μούχλας
  5. Αίσθημα ευεξίας και άνεσης
  6. Χαμηλότεροι λογαριασμοί θέρμανσης
  7. Χαμηλότερο ρίσκο για αλλεργίες, κρυολογήματα κ.λ.π
  8. Ένα γερό σπίτι χωρίς φθορές από την υγρασία σε τοίχους και ταβάνι.

Υγρασία στο σπίτι; Αντιμετωπίστε την!

Η υγρασία στο σπίτι είναι ένα σύνηθες και δύσκολο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προλάβουμε την εμφάνισή της;

υγρασία στο σπίτι

Χαρακτηριστικά σημάδια ότι υπάρχει υγρασία στο σπίτι μας είναι το ξεφλούδισμα των τοίχων, η ύπαρξη αλάτων και η εμφάνιση μούχλας. Η ανάπτυξη της μούχλας ειδικά, ευνοείται από τις διαφορές θερμοκρασίας που δημιουργούνται σε ένα χώρο με αποτέλεσμα επάνω σε υγρές επιφάνειες να παρατηρείται ο σχηματισμός μούχλας.

Πολύ συχνά συναντάμε μούχλα που προέρχεται από την υγρασια στην κουζίνα και το μπάνιο, καθώς σε αυτά τα δωμάτια δημιουργούνται συνέχεια υδρατμοί. Άρα χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή δημιουργίας υδρατμών είτε αφήνοντας ένα παράθυρο μισάνοιχτο συνέχεια είτε χρησιμοποιώντας στην κουζίνα τον απορροφητήρα και στο μπάνιο τον εξαερισμό. Έτσι οι επιφάνειες θα στεγνώνουν γρήγορα και οι πιθανότητες να εμφανιστεί υγρασία σε αυτούς τους χώρους θα είναι ελάχιστες.

Υγρασία στο σπίτι από διαρροές.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και στην περίπτωση που υπάρχει διαρροή από κάποια σωλήνα. Όταν αντιληφθούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει αμέσως να επισκευάσουμε τη ζημιά ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί υγρασία στο σπίτι από τη διαρροή.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση υγρασίας στο σπίτι μας παίζει και η ελλιπής στεγανοποίησή του. Πολλές φορές συναντάμε υγρασία στο ταβάνι ή στους τοίχους η οποία οφείλεται στα νερά της βροχής τα οποία λιμνάζουν σε κάποια σημεία στην ταράτσα, η οποία δεν είναι επαρκώς μονωμένη. Με άλλα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την εξωτερική μόνωση (συνδυαστικά θερμομόνωση και υγρομόνωση ειναι η καλύτερη λύση) του κτιρίου (ταράτσα, τοίχοι) ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας υγρασίας από το βρόχινο νερό.

Ακόμη, καλό είναι να επιλέξουμε να βάψουμε το σπίτι μας με χρώματα που είναι ανθεκτικά και έχουν στεγανωτικές ιδιότητες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στους εξωτερικούς τοίχους καθώς αυτοί είναι που καταπονούνται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Η συγκέντρωση υγρασίας στους τοίχους δημιουργεί διάφορα προβλήματα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στη φθορά των τοίχων. Τα έξοδα για θέρμανση αυξάνονται κατακόρυφα στους χώρους που εμφανίζουν υγρασία καθώς οι υγροί τοίχοι δε συγκρατούν τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου. Τέλος, η διαβίωση σε χώρους με υγρασία είναι εντελώς ανθυγιεινή αφού ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μολύνσεων από τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

5 Έξυπνα Tips για να εξοντώσεις τη μούχλα στο Σπίτι σου!

via greenbuilding

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Αλλάζει η ώρα: Η μέρα που πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

Αλλάζει η ώρα: Η μέρα που πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω

μάσκες προσώπου με μόλις 2 συστατικά,σπιτικές μάσκες προσώπου,φυσικές μάσκες προσώπου,μάσκες προσώπου για αψεγάδιαστο δέρμα,φροντίδα προσώπου,συμβουλές ομορφιάς,ομορφιά

11 Μάσκες Προσώπου με Μόλις 2 Συστατικά για Αψεγάδιαστο Δέρμα