Η υγρασία είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης μούχλας στους τοίχους και τα κουφώματα του σπιτιού σου. Η αντιμετώπιση της λοιπόν δε γίνεται μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως για τη σωστή συντήρηση του σπιτιού σου.
Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή η οποία θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη ποσότητα υγρασίας στον αέρα του σπιτιού σου. Με αυτό το τρόπο θα εξασφαλίσεις τη καλή υγεία της οικογένειάς σου αλλά και τη συντήρηση του σπιτιού σου. Ποιά είναι όμως η σωστή χρήση αφυγραντήρα για το δικό σου σπίτι; Παρακάτω θα βρεις τις ερωτήσεις και απαντήσεις, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σου. Δύο σίγουρα κόλπα για να εξαφανίσετε άμεσα την υγρασία στη ντουλάπα!
7 Συχνές Ερωτήσεις για τη Σωστή Χρήση Αφυγραντήρα στο Σπίτι!
#1. Ποιος είναι ο Κατάλληλος Αφυγραντήρας για Μένα;
Για να είναι σωστή η χρήση του αφυγραντήρα, πρωτίστως χρειάζεται να γίνει η επιλογή και η αγορά του κατάλληλου, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού. Η σωστή επιλογή, εξαρτάται από τα τετραγωνικά του χώρου που θες να καλύψεις. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο πιο μεγάλος χρειάζεται να είναι και ο αφυγραντήρας, διαφορετικά δε θα μπορεί να καλύψει το μέγεθος και να ρίξει την υγρασία στο επίπεδο που έχεις ορίσει.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο χώρος δεν έχει γενικά καλή μόνωση τοίχου ή έχει συσσωρευτεί μούχλα. Σε αυτή τη περίπτωση ο αφυγραντήρας θα προσπαθεί να ρίξει τη σχετική υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, δίχως αποτέλεσμα. Συνεπώς, χρειάζεσαι ένα μεγάλο αφυγραντήρα, για να είναι πιο αποδοτικός με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.
Ο τρίτος παράγοντας που χρειάζεται να σκεφτείς, για να γίνει σωστή χρήση του αφυγραντήρα μέσα στο σπίτι, είναι το γενικό επίπεδο υγρασίας στην περιοχή. Σε περίπτωση δηλαδή που μένεις σε περιοχή με πολύ υγρασία, ένας αφυγραντήρας καλός και αποδοτικός, είναι η καταλληλότερη επένδυση.
#2. Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ τον αφυγραντήρα;
Μία μέση υγρασία στο σπίτι είναι περίπου μεταξύ 50% και 55%. Αυτά τα επίπεδα υγρασίας δε δημιουργούν προβλήματα ούτε στο σπίτι αλλά ούτε και στην υγεία. Σε περίπτωση υγρασίας μεγαλύτερης του 55%, αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα και η λειτουργία του αφυγραντήρα είναι απαραίτητη. Τα πρώτα σημάδια είναι ότι οι τοίχοι, οι γυψοσανίδες και τα ταβάνια εμφανίζουν μούχλα και αρχίζουν να ξεφλουδίζουν.
Επιπλέον, όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εκδηλωθούν διάφορα κρυολογήματα, αναπνευστικά προβλήματα, πόνος στα κόκαλα κλπ. Προτείνουμε να ελέγχεις το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι και να ανάβεις τον αφυγραντήρα, όταν το ποσοστό στον αέρα του χώρου είναι πάνω από 50-55%.
#3. Μπορώ να ανοίξω τα παράθυρα όσο δουλεύει ο αφυγραντήρας;
Θα σου συνιστούσαμε να αποφεύγεις να ανοίγεις τα παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος ενώ δουλεύει η συσκευή σου . Ο αφυγραντήρας θα προσπαθεί να μειώσει το επίπεδο υγρασίας στο χώρο ενώ εκείνη θα αυξάνεται λόγω του φρέσκου αέρα. Έτσι, δε γίνεται καλή χρήση του αφυγραντήρα και η λειτουργία του θα είναι αδιάκοπη. Είναι προτιμότερο, να κλείσεις για λίγο τον αφυγραντήρα, να ανοίξεις το παράθυρο και μετά να τον θέσεις πάλι σε λειτουργία.
#4. Πού να τοποθετήσω τον αφυγραντήρα για να λειτουργεί σωστά;
Αρχικά, είναι απαραίτητο, η συσκευή σου να είναι πάντα σε όρθια θέση. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι να είναι τοποθετημένη, πάνω σε κάποια επίπεδη και σταθερή επιφάνεια. Σε περίπτωση που επιλέξεις ένα μεγάλο αφυγραντήρα για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του σπιτιού, τοποθέτησε τον στο κέντρο του σπιτιού. Άφησε ανοιχτές όλες τις πόρτες από τα δωμάτια αλλά και τις ντουλάπες. Κατ’αυτό το τρόπο θα διευκολύνεις τη μετακίνηση του αέρα από τον ένα χώρο στον άλλο και θα τραβήξει την υγρασία από όλα τα μέρη του σπιτιού.
Πώς να βάψεις τους αρμούς από τα πλακάκια σε 5 απλά βήματα!
Γενικά, πρέπει να προσέξεις, να μη βρίσκεται τίποτα σε απόσταση 50 εκατοστών από τη συσκευή. Ο αφυγραντήρας απορροφά τον αέρα, αφαιρεί τους υδρατμούς και τον επιστρέφει στο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην υπάρχουν κουρτίνες ή άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν τον αέρα να εισέλθει στον αφυγραντήρα.
Αν υπάρχει κάποιο δωμάτιο στο σπίτι σου που εμφανίζει μεγαλύτερη υγρασία στο ταβάνι και τους τοίχους, τοποθέτησε τον αφυγραντήρα εκεί και κλείσε την πόρτα. Όταν το πρόβλημα υγρασίας εξαφανιστεί, μπορείς να τοποθετήσεις τη συσκευή σε κάποιο πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού όπως το διάδρομο.
Ένα τελευταίο θέμα που σχετίζεται με τη θέση και σωστή χρήση αφυγραντήρα, είναι ότι δεν πρέπει να τοποθετείται κοντά σε πηγές θερμότητας, ή στον ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση, αντιλαμβάνεται υψηλότερη θερμοκρασία και λιγότερη υγρασία από την πραγματική. Συνεπώς, δε θα λειτουργήσει όσο αποδοτικά θα έπρεπε και δε θα ρίξει την υγρασία στο επίπεδο που έχεις ορίσει.
#5. Τι πρέπει να προσέξω για να μην ενισχύω την υγρασία ;
Αρχικά, χρειάζεται να λαμβάνεις υπόψη τις δουλειές που κάνεις εντός σπιτιού όταν δουλεύει ο αφυγραντήρας, ώστε να μην αυξάνεις την υγρασία. Για παράδειγμα, αν μαγειρεύεις, κάνεις μπάνιο ή αν φέρεις τα βρεγμένα ρούχα εντός του σπιτιού, ο αφυγραντήρας θα δυσκολευτεί περισσότερο να απορροφήσει την υγρασία. Ευτυχώς, οι αφυγραντήρες διαθέτουν ειδική ρύθμιση για ενισχυμένη αφύγρανση, την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς σε αυτές τις περιπτώσεις. Ιδιαίτερα για το στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σωτήρια.
Ένα ακόμη στοιχείο που αυξάνει την υγρασία στο χώρο και τη χρήση της συσκευής, είναι οι πηγές θέρμανσης με υγραέριο. Εφόσον διαθέτεις αντίστοιχο σύστημα θέρμανσης και θερμαντικά σώματα, δε χρειάζεται να το αλλάξεις. Απλώς, προτίμησε ένα μεγαλύτερης χωρητικότητας αφυγραντήρα .
#6. Χρειάζεται καθαρισμό – συντήρηση ο αφυγραντήρας για να είναι αποδοτικός ;
Προκειμένου να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να έχει τη μέγιστη απόδοση, πέρα από τη σωστή χρήση αφυγραντήρα, χρειάζεται να φροντίσεις και για τη σωστή συντήρηση-καθαρισμό του.
Το πρώτο βήμα για τη σωστή συντήρηση είναι να αδειάσεις αρχικά το δοχείο νερού. Όταν είναι γεμάτο, δεν μπορεί να αποθηκεύσει επιπλέον νερό, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί αποδοτικά. Επιπροσθέτως, είναι αναγκαίο να καθαρίζεις το φίλτρο του αφυγραντήρα περίπου κάθε 2 εβδομάδες. Το φίλτρο λόγω του αέρα που εισέρχεται, γεμίζει με σκόνη και σωματίδια και η αποτελεσματική απομάκρυνση τους είναι μονόδρομος για τη σωστή χρήση αφυγραντήρα.
Πως θα γίνει ο καθαρισμός του φίλτρου; Αρχικά αφαίρεσε και στη συνέχεια καθάρισε το φίλτρο με την ηλεκτρική σκούπα. Μη χρησιμοποιήσεις νερό στο καθαρισμό του. Ο καθαρισμός του φίλτρου με νερό θα καταστρέψει τις αντι-βακτηριακές nano-silver ιδιότητες του φίλτρου. Εξωτερικά, μπορείς να καθαρίσεις τη συσκευή, με ένα καθαρό πανί.
#7. Πόσες ώρες πρέπει να λειτουργεί ο αφυγραντήρας;
Μιας και η λειτουργία του αφυγραντήρα εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου, χρειάζεται να επιλέξεις ένα αφυγραντήρα που θα μπορεί να καλύψει 5 φορές τον αέρα του χώρου μέσα σε 10 ώρες. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι ο αφυγραντήρας δε θα δουλεύει αδιάκοπα και άσκοπα.
10 υπέροχα φυτά που απορροφούν τις τοξίνες του αέρα
Επιπλέον η απάντηση στην ερώτηση “Πόσες ώρες πρέπει να λειτουργεί ο αφυγραντήρας” εξαρτάται και από τη συσκευή. Πολλές συσκευές διαθέτουν αυτόματη λειτουργία που σημαίνει ότι ο αφυγραντήρας κλείνει από μόνος του, μόλις πιάσει τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας στο χώρο. Σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία του αφυγραντήρα μπορεί να γίνει όλες τις ώρες.
Τέλος, πολλοί αφυγραντήρες διαθέτουν λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, επιτρέποντας στη συσκευή να δουλεύει το λιγότερο δυνατό για τη διατήρηση της σωστής σχετικής υγρασία στο σπίτι.
via douleutaras