in , , ,

14 Καθημερινά Πράγματα που στην Πραγματικότητα Έχουν Ημερομηνία Λήξης

καθημερινά πράγματα με ημερομηνία λήξης,χρήσιμα,συμβουλές
καθημερινά πράγματα με ημερομηνία λήξης,χρήσιμα,συμβουλές

Συνήθως ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης μόνο σε ευπαθή είδη όπως τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά. Είναι καλό να γνωρίζετε και να θυμάστε ότι ακόμη και τα μη ευπαθή αντικείμενα έχουν διάρκεια ζωής. Υπάρχουν 14 καθημερινά πράγματα που μπορεί επίσης να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου. 6 Ημερομηνίες Λήξης που ΜΠΟΡΕΙΤΕ να Αγνοήσετε και Μια που Δεν Μπορείτε να ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ!

Τα πολύπριζα πρέπει να αλλάζονται μετά από 2 χρόνια.

© Pixabay.com

Τα πολύπριζα και τα καλώδια επέκτασης δεν συνοδεύονται από ημερομηνίες λήξης. Καθώς όμως παλιώνουν, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται. Έτσι, αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε τα αγοράσατε, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Επίσης, αν παρατηρήσετε σημάδια καψίματος γύρω από την πρίζα ή διαπιστώσετε ότι οτιδήποτε συνδέεται με αυτήν τρεμοπαίζει, είναι ώρα για αλλαγή.

Θυμηθείτε, τα πολύπριζα είναι ελάχιστα γνωστοί κίνδυνοι πυρκαγιάς. Οποιοδήποτε βραχυκύκλωμα ή σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά, επομένως είναι καλύτερο να τα αλλάζετε ανά 1-2 χρόνια.

Οι παντόφλες πρέπει να αλλάζονται κάθε 6 μήνες.

© Pexels.com

Από τη χρήση τους στο μπάνιο έως την κουζίνα, οι παντόφλες μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και με τακτικό πλύσιμο, είναι καλό να αλλάζετε παντόφλες κάθε 6 μήνες. Και είναι καλό και για τα πόδια σας.

Αλλάξτε τα σουτιέν σε 6 μήνες έως ένα χρόνο.

© Bec/Flickr, © CC BY-SA 2.0

Τα σουτιέν, ακόμη και τα εσώρουχα, διαρκούν όσο τα χρησιμοποιείτε και τα πλένετε σωστά. Εάν φοράτε σουτιέν τακτικά, μην περιμένετε να διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες έως ένα χρόνο. Εάν το σουτιέν δεν παρέχει πλέον υποστήριξη λόγω χαλαρωμένου ελαστικού ή έχουν φθαρεί οι μπανέλες, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα εσώρουχα, τυχόν ξεφτίσματα, αποχρωματισμοί ή σκισίματα σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε καινούργια εσωρούχων.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Τα μπαχαρικά χάνουν τη γεύση και τις ιδιότητές τους σε 1-4 χρόνια.

© Jacqui Brown/Flickr, © CC BY-SA 2.0

Τα περισσότερα μπαχαρικά που αγοράζονται από το κατάστημα έχουν ημερομηνία λήξης στο δοχείο τους. Αλλά αν δεν είναι πλέον ορατή ή φτιάχνετε τα δικά σας μπαχαρικά, χάνουν τα αρώματα και τις ιδιότητές τους σε 1-4 χρόνια.

Τα αποξηραμένα βότανα μπορούν να διαρκέσουν 1-3 χρόνια και τα αλεσμένα/σε σκόνη μπαχαρικά διαρκούν 2-3 χρόνια. Τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια εάν αποθηκευτούν σωστά.

Η μέση διάρκεια ζωής ενός αρώματος είναι 3 χρόνια.

© Pixabay.com

Εάν έχετε ένα αγαπημένο μπουκάλι άρωμα, μπορεί να μην χρειαστεί να το πετάξετε αρκεί να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε ένα χρόνο. Αλλά αν σας αρέσουν πολλά αρώματα και έχετε μια συλλογή, οι περισσότερες μάρκες αρωμάτων έχουν διάρκεια ζωής 3 ετών.

Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το άρωμα όσο παραμένει το ίδιο. Τα αρώματα αρχίζουν να χαλάνε μετά από λίγο και μπορεί να γίνει ξινό, όξινο και μερικές φορές ακόμη και να μυρίζει αυγό. Τότε είναι που ξέρετε ότι είναι ώρα να πάρετε ένα νέο μπουκάλι.

Αντικαταστήστε το μαξιλάρι σας κάθε 2-3 χρόνια.

© John Donges/Flickr, © CC BY-ND 2.0

Με την πάροδο του χρόνου, τα μαξιλάρια απορροφούν τα έλαια του σώματος, τη βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα ακάρεα της σκόνης, καθώς και διάφορους λεκέδες και στίγματα. Μπορούν να γίνουν καταφύγιο για βακτήρια και αλλεργιογόνα.

Θυμηθείτε να καθαρίζετε και να λιάζετε τα μαξιλάρια σας κάθε μήνα ή 2 και να τα πλένετε με απαλό απορρυπαντικό κάθε 6 μήνες. Ακόμα και μετά από αυτό, ιδανικά, είναι καλό να τα αλλάζετε κάθε 1-2 χρόνια.

Ξύλινες κουτάλες και σπάτουλες διαρκούν 1 χρόνο.

© Pixabay.com

Τα ξύλινα κουτάλια και οι σπάτουλες αναπτύσσουν μικροσκοπικές ρωγμές με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον απορροφούν λάδι. Ακόμα κι τα αν καθαρίζετε επιμελώς, αποτελούν σημεία αναπαραγωγής βακτηρίων.

Ένας καλός τρόπος ελέγχου είναι να μουλιάσετε τις ξύλινες κουτάλες και τις σπάτουλες σας σε βραστό νερό. Εάν το νερό μυρίζει ή φαίνεται άσχημα, είναι ώρα για αλλαγή. Αλλά μην περιμένετε να βρωμίσουν, αλλάξτε τις κάθε χρόνο. Οι παλιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κήπο.

Δείτε ακόμη 6 Πράγματα που Δεν Πρέπει Ποτέ να Ρίξετε στην Λεκάνη Τουαλέτας

Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν διάρκεια ζωής σε χιλιόμετρα.

© Pexels.com

Οι περισσότερες εταιρείες παπουτσιών τρεξίματος λένε ότι τα παπούτσια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 725-880 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν τρέχετε 8 χιλιόμετρα την ημέρα, θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε σε 90-110 ημέρες.

Φυσικά, εάν χρησιμοποιείτε τα παπούτσια τρεξίματός σας με φειδώ ή περισσότερο στο γυμναστήριο παρά για τρέξιμο στην άσφαλτο ή στο χώμα, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Γενικά, η στιγμή που ένα παπούτσι αρχίζει να είναι άβολο ή προκαλεί πόνο στο πόδι είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή.

Οι πετσέτες κρατάνε γενικά 3 χρόνια.

© Pixabay.com

Εάν πλένετε τις πετσέτες σας μετά από κάθε 3-4 μπάνια και τις κρεμάτε για να στεγνώσουν, ίσως ακόμη και στον ήλιο, είναι πιθανό να διαρκέσουν πολύ. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ποιότητα της πετσέτας. Να θυμάστε ότι αφού σκουπίζετε το σώμα σας με αυτές, είναι αρκετά εύκολο να γίνουν ανθυγιεινές αρκετά γρήγορα.

Ακόμη και μετά από τακτικό πλύσιμο, είναι καλή ιδέα να αντικαθιστάτε τις πετσέτες κάθε 3 χρόνια. Χρησιμοποιήστε ξανά τις παλιές ως κουρέλια.

Οι βούρτσες μαλλιών πρέπει να αλλάζονται μετά από 6 μήνες.

© Gee Hair/Flickr, © CC BY 2.0

Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, τα νεκρά κύτταρα και τα υπολείμματα καλλυντικών προϊόντων μεταφέρονται στη βούρτσα μαλλιών. Με τον καιρό συσσωρεύονται και κάνουν τις βούρτσες μαλλιών ανθυγιεινές. Ο καθαρισμός των τρίχων μετά από κάθε χρήση και το πλύσιμο της βούρτσας μαλλιών μία φορά την εβδομάδα μπορεί να παρατείνει τη ζωή της.

Αλλά ακόμα και τότε, η αντικατάστασή της μία φορά κάθε 6 μήνες είναι μια καλή ιδέα για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας στην καλύτερη δυνατή φόρμα.

Τα σφουγγάρια σώματος και οι λούφες πρέπει να πετιούνται μετά από 1-2 μήνες.

© Depositphotos.com

Ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον μπάνιου είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Και οι λούφες ή τα σφουγγάρια μπάνιου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν οι φυσικές λούφες να αντικαθίστανται κάθε μήνα περίπου, ενώ τα συνθετικά σφουγγάρια μπορούν να διαρκέσουν έως και 2 μήνες.

Στύψτε και τα κρεμάστε τα σε ένα ευάερο μέρος για να στεγνώσουν μετά από κάθε χρήση.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χρειάζονται αντικατάσταση μετά από 6-10 χρόνια.

© Steve Baker/Flickr, © CC BY-ND 2.0

Είναι εύκολο να δεχτείτε την προσφορά ενός φίλου σας για να χρησιμοποιήσετε το δικό του παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για το νέο σας μωρό. Αλλά πριν το πάρετε, θυμηθείτε ότι τα καθίσματα αυτοκινήτου λήγουν επίσης. Γενικά, διαρκούν 6-10 χρόνια.

Δεν είναι μόνο η φθορά που τα κάνει να μην είναι πλέον βιώσιμα, αλλά και η αλλαγή των κανονισμών ασφαλείας, οι ανακλήσεις και τα όρια στις δοκιμές του κατασκευαστή.

Τα κράνη ποδήλατου διαρκούν περίπου 3-5 χρόνια.

© Pete Toscano/Flickr, © CC BY-SA 2.0

Τα περισσότερα επώνυμα κράνη ποδήλατου φέρουν σφραγίδα με ημερομηνία λήξης μέσα. Αλλά αν η φθορά την έχει κάνει δυσδιάκριτη, θυμηθείτε ότι τα περισσότερα διαρκούν 3-5 χρόνια από τη χρήση. Εξαιρώντας κάθε ζημιά, δηλαδή.

Εάν το κράνος έχει χρησιμοποιηθεί με φειδώ, η αντικατάστασή του μετά από 7 χρόνια είναι καλή ιδέα. Το αφρώδες εσωτερικό και η κόλλα μπορούν να διαρκέσουν μόνο τόσο πολύ.

Το αλάτι διαρκεί 3-5 χρόνια.

© exceptinsects/Flickr, © CC BY-SA 2.0

Το αλάτι από μόνο του δεν κάνει κακό. Αλλά το αλάτι συνοδεύεται από διάφορα πρόσθετα, όπως ιώδιο και παράγοντες κατά της συσσωματώσεις που μπορεί να το κάνουν να χάσει τη γεύση, την αποτελεσματικότητά του και να το κάνουν να σβολιάσει. Επομένως, είναι καλή ιδέα να αντικαθιστάτε το αλάτι κάθε 3-5 χρόνια.

Δείτε επίσης Ποιες τροφές δεν τρώμε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

μούδιασμα χεριών τη νύχτα,αντιμετώπιση μουδιάσματος χεριών,σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,συμβουλές υγείας,υγεία

Γιατί Μπορεί να Μουδιάζουν τα Χέρια σας τη Νύχτα και πώς να το Αποτρέψετε

φυσικός καθαρισμός μεταλλικών επιφανειών,καθαρισμός,συμβουλές καθαρισμού

Πώς να Καθαρίσετε Μεταλλικές Επιφάνειες με Φυσικούς Τρόπους