Το φούσκωμα είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά στομαχικά προβλήματα στον κόσμο. Η περιγραφή του από τους ανθρώπους μπορεί να διαφέρει, αλλά το κύριο σύμπτωμα είναι πάντα το ίδιο: το αίσθημα αυξημένης πίεσης στην κοιλιά. Μπορεί να σχετίζεται με πολλά άλλα προβλήματα στο στομάχι όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα μετά από ένα βαρύ γεύμα ή με λάθος δίαιτα. Υπάρχουν 10 τρόποι για να απαλλαγείτε ή να μειώσετε το φούσκωμα και τον ενοχλητικό πόνο του. Η Δίαιτα του Αστροναύτη για Χάσιμο Βάρους και Αντιμετώπιση Στομαχικών Προβλημάτων
Ενσυνείδητη διατροφή
Μπορείτε να αποτρέψετε το φούσκωμα τρώγοντας πιο αργά και σε μικρότερες μερίδες. Εάν δίνετε πραγματική προσοχή σε αυτό που τρώτε και προσέχετε περισσότερο την πρόσληψη τροφής, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο το φαγητό, καθώς ο εγκέφαλός σας θα έχει χρόνο να επεξεργαστεί αυτό που τρώτε. Επίσης, θα μειώσει την ποσότητα φυσαλίδων αέρα που καταπίνετε με το φαγητό, οι οποίες αποτελούν την καταστροφική αιτία του φουσκώματος.
Αυτός ο τρόπος ονομάζεται ενσυνείδητη διατροφή. Σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε την πρόσληψη τροφής σας ως έναν τρόπο να συμπεριφέρεστε σωστά στο σώμα σας και να μην το κακομεταχειρίζεστε. Βασικά, δεν πρέπει να βιάζεστε, ώστε να μπορείτε να γευτείτε το φαγητό σας, να μαγειρέψετε τα γεύματά σας, να ενυδατώσετε το σώμα σας, να μην κάνετε πολλές εργασίες και, το πιο σημαντικό, να σέβεστε το σώμα και την υγεία σας.
Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν αέρια
Η λαχανίδα, το μπρόκολο και το λάχανο είναι πράγματι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε φυτικές ίνες που πρέπει να καταναλώνετε για να έχετε ένα ισχυρό πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, είναι επίσης πλούσια σε ραφινόζη, η οποία είναι ένα σάκχαρο που μπορεί να αφομοιωθεί μόνο από τα βακτήρια στο στομάχι και η ζύμωση της είναι ακριβώς αυτό που σας προκαλεί φούσκωμα.
Αλλά μην σταματήσετε να καταναλώνετε όλα αυτά τα λαχανικά. Απλά προσπαθήστε να ελέγχετε την ποσότητα που τρώτε και ίσως να τα βράσετε στον ατμό ή να τα βράσετε για να μειώσετε την ποσότητα σακχάρου που καταναλώνετε.
Προσέξτε το αλάτι
Εάν συνεχίζετε να φουσκώνετε, πρέπει να ελέγξετε την πρόσληψη αλατιού. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να επιβραδύνει το σώμα να απαλλαγεί από το υπερβολικό νερό, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι υπάρχει ένα μπαλόνι στο στομάχι σας. Μπορεί να αφομοιώνεται πολύ περισσότερο νάτριο από ό, τι συνιστάται (όχι περισσότερο από 1.500 mg ημερησίως για τους περισσότερους ενήλικες).
Το αλάτι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί λόγω της παρουσίας του στα περισσότερα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα τρόφιμα. Επιπλέον πιείτε περισσότερο νερό για να ξεπλύνετε το αλάτι από το σώμα σας.
Καταναλώστε φρούτα
Καταναλώστε μερικές μπανάνες καθώς αποτρέπουν το νερό να μείνει στο σώμα σας λόγω του νατρίου. Οι μπανάνες είναι γεμάτες κάλιο και ρυθμίζουν τέλεια τα επίπεδα αλατιού για να μειώσουν το φούσκωμα.
Εν τω μεταξύ, τα ένζυμα της παπάγιας και του ανανά βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το στομάχι να αφομοιώνει σωστά τις τροφές. Φάτε λοιπόν αυτά τα φρούτα μετά από ένα βαρύ γεύμα για να ενισχύσετε την πεπτική σας οδό και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.
Πιείτε τσάι μέντας και χαμομηλιού
Μετά από ένα βαρύ γεύμα, πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι χαμομήλι ή μέντα. Και τα δύο είναι γνωστό ότι χαλαρώνουν τους σπασμούς στο στομάχι και ανακουφίζουν τον πόνο εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι. Το τσάι χαμομηλιού όχι μόνο βοηθά στην πέψη, αλλά μπορεί επίσης να σας χαλαρώσει και να σας καταπραΰνει, ώστε να μην δίνετε τόση προσοχή στα προβλήματα της κοιλιάς σας. Το έλαιο μέντας είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος.
Δείτε ακόμη Γιατροσόφια για το στομάχι!
Καταναλώστε προβιοτικά
Καταναλώστε προβιοτικό γιαούρτι για να αποφύγετε το φούσκωμα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά βακτήρια που υπάρχουν στο στομάχι σας και μερικά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν το πεπτικό σύστημά σας να παράγει υπερβολικά αέρια.
Τα προβιοτικά βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής αερίων και του φουσκώματος και υπάρχουν αρκετές μελέτες που το αποδεικνύουν. Μπορείτε επίσης να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα αντί για γιαούρτι, αλλά γιατί να μην απολαύσετε ένα υγιεινό πρωινό; Εάν το γιαούρτι είναι πολύ ξινό για εσάς, ίσως προσθέσετε λίγο μέλι ή μαρμελάδα για να το γλυκάνετε.
Αποφύγετε τις γλυκαντικές ουσίες
Μπορείτε να βρείτε γλυκαντικές ουσίες σε όλες σχεδόν τις τρόφες χωρίς ζάχαρη και τις τσίχλες, καθώς χρησιμοποιουνται ως υποκατάστατα ζάχαρης. Γενικά, θεωρούνται ασφαλείς, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι επειδή τείνουν να φτάνουν στα βακτήρια στο κάτω μέρος του πεπτικού σας συστήματος, τα οποία τις χωνεύουν και παράγουν υπερβολικα αέρια.
Αντ’ αυτού να απολαύσετε φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια ή ακόμη και φρούτα αντί για επεξεργασμένα γλυκά.
Μασάζ κοιλιάς
Εάν τρώτε υπερβολικά και αρχίσετε να αισθάνεστε φούσκωμα στο στομάχι σας, ξαπλώστε και ζητήστε από κάποιον να σας κάνει κοιλιακό μασάζ ή κάντε το μόνοι σας. Αυτό θα βοηθήσει το φαγητό να κινηθεί χαμηλότερα στο στομάχι και θα ανακουφιστείτε από το σφίξιμο, την υπερβολική πίεση και το φούσκωμα.
Κάντε γιόγκα
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν την ιδέα της κίνησης μετά το γεύμα. Αλλά αν έχετε χαλαρώσει και αισθάνεστε τα πρώτα συμπτώματα της παλινδρόμησης αερίου και οξέος, μην πάρετε αμέσως φάρμακο. Μόλις 15 λεπτά γιόγκα μπορεί να είναι τόσο χρήσιμα όσο ένα χάπι και είναι πολύ πιο υγιεινό.
Υπάρχουν διάφορες στάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το σφίξιμο στην κοιλιά, βοηθώντας το πεπτικό σύστημα να μετακινήσει το φαγητό, διεγείροντας τα όργανά σας και ανακουφίζοντας το άγχος που προκαλεί εν μέρει το φούσκωμα.
Ενυδατώστε το σώμα σας
Και φυσικά, μην ξεχνάτε ποτέ να ενυδατώνετε το σώμα σας. Το νερό είναι στην πραγματικότητα μια λύση σε πολλά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε, και ένα από αυτά είναι το φούσκωμα. Κάθε μέρα η πρόσληψη νερού υποτίθεται ότι είναι περίπου 8 ποτήρια και σε αυτό δεν υπολογίζεται καν τα άλλα υγρά που πίνετε.
Μείνετε λοιπόν ενυδατωμένοι και το σώμα σας θα έχει όλη τη δύναμη που χρειάζεται για να καταπολεμήσει το φούσκωμα από μόνο του.
πηγή φωτό
Δείτε επίσης Τι πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε ή να πίνουμε με άδειο στομάχι!!!