Λάθη καθαριότητας: Η καθαριότητα είναι το Α και το Ω σε ένα σπίτι. Πολλές νοικοκυρές προσπαθούν καθημερινά να βρουν τρόπους, οι οποίοι να τους διευκολύνουν στο έργο τους. Ωστόσο, ορισμένα λάθη βλάπτουν σημαντικά το σπίτι. Ακολουθεί η σχετική λίστα:
Ακολουθούν δέκα λάθη καθαριότητας:
– Χρήση απλής σκούπας αντί ηλεκτρικής: Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να σκουπίζετε βρωμιά από το πάτωμα με σκούπα, παρά να καθαρίζετε με την ηλεκτρική. Όμως γίνεται το αντίθετο. Αυτό, διότι σηκώνει τα πάντα στον αέρα. Έπειτα, τα απλώνει σε όλο το δωμάτιο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σκούπα μόνο στην περίπτωση που πρέπει να μαζέψετε γρήγορα σκορπισμένο αλεύρι, για παράδειγμα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια σφουγγαρίστρα ή μια ηλεκτρική σκούπα.
– Ρίχνετε λίπη και λάδια στον νεροχύτη ή την τουαλέτα: Λίγοι γνωρίζουν ότι τα λίπη δεν πρέπει να φτάνουν στους σωλήνες αποχέτευσης. Ενώ μπορούν εύκολα να ξεπλυθούν με ζεστό νερό και σαπούνι από το νεροχύτη. Μόλις φτάσουν στο κρύο μέρος του σωλήνα, θα συσσωρευτεί. Έτσι, θα οδηγήσει σε φράξιμο και δυσάρεστη οσμή. Τα υπολείμματα από λίπος ή λάδι μπορούν να τοποθετηθούν σε μια στεγανή σακούλα. Επιπλέον, να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Το απόλυτο πρόγραμμα καθαριότητας του σπιτιού σου ανά Ημέρα, Εβδομάδα, Μήνα, Εξάμηνο και Χρόνο
– Δεν χρησιμοποιείτε υγραντήρα: Η ταπετσαρία σε ένα διαμέρισμα μπορεί να γίνει υγρή και μουχλιασμένη εάν υπάρχει σταθερή υψηλή υγρασία. Επιπλέον, τα χαλιά, τα παρκέ και laminate δάπεδα επηρεάζονται από την υγρασία. Σε επίπεδο άνω του 55%, το δάπεδο γίνεται υγρό, μπορεί να διογκωθεί και να παραμορφωθεί. Αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η έλλειψη υγρασίας είναι επίσης επιβλαβής για το σώμα και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, από αλλεργίες και ξηροφθαλμία έως βρογχίτιδα. Για να φροντίσετε την υγεία σας, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε έναν υγραντήρα. Εστιάστε στο πώς αισθάνεστε και υγραίνεται τον αέρα πιο συχνά. Ένα συνηθισμένο μπουκάλι ψεκασμού μπορεί να σας βοηθήσει.
Κι άλλα λάθη καθαριότητας:
– Καθαρισμός τουαλέτας και νιπτήρα χωρίς γάντια: Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ισχυρά χημικά (διάφορα απολυμαντικά και αντιβακτηριακά απορρυπαντικά) για καθαρισμό τουαλέτας και νιπτήρα. Αλλά λίγοι τα χρησιμοποιούν με προστασία όπως γάντια και μάσκα. Σε επαφή με το δέρμα, οι δραστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ακόμη και χημικό έγκαυμα . Η εισπνοή ατμών είναι επίσης επικίνδυνη: οι ίδιοι οι κατασκευαστές συνιστούν τη χρήση αυτών των προϊόντων μόνο σε καλά αεριζόμενους χώρους.
– Φύτευση μεγάλων δέντρων κοντά στο σπίτι: Είναι ωραίο να βλέπετε ανθισμένα τριαντάφυλλα ή να μυρίζετε έναν αρωματικό θάμνο κοντά στα παράθυρά σας. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν τη φύτευση μεγάλων δέντρων και θάμνων κοντά στο σπίτι. Οι ρίζες τους μπορούν να καταστρέψουν τα θεμέλια. Για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον, πρέπει το φύτεμα δέντρου να απέχει τουλάχιστον 6 μέτρα από το σπίτι και τουλάχιστον 3 μετρά για τους θάμνους.
– Αφήνετε τα παράθυρα συνεχώς ανοιχτά: Από τη μία πλευρά, τα παράθυρα που βλέπουν τον ήλιο ρίχνουν περισσότερο φως στο σπίτι. Από την άλλη πλευρά, το γυαλί εμποδίζει σχεδόν εντελώς τις υπεριώδεις ακτίνες Β, αλλά αφήνει τις τύπου Α που προκαλούν φωτογήρανση του δέρματος και ξεθωριάζουν το χρώμα των επίπλων. Όμως είναι επίσης επικίνδυνο να κρατάτε τις κουρτίνες συνεχώς κλειστές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακτίνες του ήλιου σκοτώνουν μερικά βακτήρια και μας προσφέρουν καλή διάθεση, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό.
Επιπλέον, λάθη καθαριότητας:
– Πλένετε πολύ συχνά το χαλί: Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο χρόνος και ενέργεια ξοδεύεται για την αφαίρεση λεκέδων και τον καθαρισμό ενός χαλιού. Αλλά το θέμα είναι ότι το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να βλάψει το χαλί. Ειδικότερα, τα χαλιά που είναι κατασκευασμένα από τεχνητά υλικά. Επιπλέον, δεν κοστίζουν πολύ. Το χαλί μπορεί να αρχίσει να είναι νωπό, τα χρώματα του να ξεθωριάζουν λόγω της επιπλέον υγρασίας και να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του. Για να παρατείνετε τη ζωή του, μην το βρέχετε πολύ συχνά και καθαρίστε την επιφάνεια με τον σωστό τρόπο: σκουπίστε το περίπου 2 φορές την εβδομάδα και πλύνετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
– Κλειστή πόρτα πλυντηρίου: Συχνά, δεν υπάρχει πολύς χώρος στο μπάνιο όπου είναι το πλυντήριο και γι’ αυτό πολλοί κρατούν την πόρτα κλειστή. Ωστόσο, το νερό μέσα δεν θα στεγνώσει. Ακόμα χειρότερα, η αυξημένη υγρασία είναι το ιδανικό μέρος για την αναπαραγωγή βακτηρίων και μούχλας. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να αφήνετε την πόρτα λίγο ανοιχτή όταν το πλυντήριο δεν λειτουργεί.
– Πάρα πολλά φυτά στο υπνοδωμάτιο: Το υπνοδωμάτιο είναι το πιο άνετο μέρος στο σπίτι σας. Αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούμε διάφορα για να το διακοσμήσουμε: περισσότερα λουλούδια, μπιχλιμπίδια και αναμνηστικά ελπίζοντας ότι το έντονο άρωμα και οι φωτεινές λεπτομέρειες θα αλλάξουν την αντίληψή μας και ότι θα νιώσουμε πιο άνετα στο δωμάτιο . Πράγματι, τα φυτά βελτιώνουν το μικροκλίμα στο σπίτι αλλά όχι όταν ανθίζουν. Η έντονη μυρωδιά τους και το διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή απλά να σας ενοχλήσουν. Εάν δεν ενοχλείστε από τη μυρωδιά των λουλουδιών, αυτό είναι υπέροχο, αλλά εάν το άρωμά τους επηρεάζει τον ύπνο σας, θα πρέπει να τα πάτε λουλούδια σε άλλο μέρος.
Το τελευταίο λάθος καθαριότητας:
Πληθώρα αναμνηστικών στο σπίτι: Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι όσο περισσότερα πράγματα αποθηκεύουν στο σπίτι, τόσο περισσότερη καθαριότητα θα πρέπει να κάνουν. Όλα αυτά τα αναμνηστικά είναι τέλειοι «μαγνήτες» για τη σκόνη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
5 Απλά και γρήγορα Φυσικά Καθαριστικά Κουζίνας ακόμα και για τους πιο σκληρούς λεκέδες!