in , ,

14 Τυπικά Λάθη που Κάνουν Πολλοί Ιδιοκτήτες Κατοικίδιων

τυπικά λάθη ιδιοκτητών κατοικιδίων,φροντίδα κατοικιδίων,συμβουλές για κατοικίδια,χρήσιμα
14 Τυπικά Λάθη που Κάνουν Πολλοί Ιδιοκτήτες Κατοικίδιων

Αγαπάμε τα κατοικίδια ζώα μας αλλά, συχνά, δεν λαμβάνουμε υπόψη τα βασικά για το πώς να τα φροντίζουμε. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα προς το καλύτερο, αλλά αντίθετα, καταλήγουμε να δημιουργούμε νέα προβλήματα στους μικρούς χνουδωτούς φίλους μας. Ως αποτέλεσμα, η υγεία του κατοικίδιου μπορεί να επιδεινωθεί και η συμπεριφορά του μπορεί να γίνει αφόρητη. Επειδή αγαπάμε τα ζώα, επιλέξαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αγαπημένοι τους ιδιοκτήτες. Διώξτε τους Ψύλλους από τα κατοικίδια σας

Ξυρίζετε τη γούνα τους στη ζέστη και άλλες φορές.

© Shutterstock.com, © Shutterstock.com

Δεν έχει σημασία αν το κατοικίδιο ζώο σας ζει σε εσωτερικούς χώρους ή μερικές φορές βγαίνει έξω – το ξύρισμα ενός ζώου δεν είναι καλή ιδέα με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν η θερμοκρασία έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες στα ζώα βρίσκονται στα μαξιλάρια των ποδιών και μέσω αυτών ψύχεται το σώμα. Η γούνα προστατεύει το δέρμα του ζώου από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, τα τσιμπήματα εντόμων και το διατηρεί δροσερό – επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κουρέψετε ή να ξυρίσετε τη γούνα του.

Υπάρχουν αρκετοί ιατρικοί λόγοι για το ξύρισμα ενός ζώου, όπως για παράδειγμα, όταν το κατοικίδιο ζώο σας πρόκειται να χειρουργηθεί ή εάν υποφέρει από κάποια δερματική νόσο. Για να βοηθήσετε τον αφράτο φίλο σας να αντιμετωπίσεις τη ζέστη, δημιουργήστε ένα σκοτεινό δροσερό καταφύγιο γι’ αυτόν, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι καλά αεριζόμενος. Επίσης, χτενίστε τις μακρύτριχες γάτες κάθε μέρα, ώστε να αφαιρεθεί η επιπλέον γούνα τους.

Αγοράζετε ένα μπολ που έχει λάθος σχήμα.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Εάν το μπολ της γάτας είναι πολύ μικρό, τα μουστάκια της θα αγγίζουν τακτικά τις πλευρές του μπολ. Αυτό το ευαίσθητο όργανο δεν πρέπει να διεγείρεται πολύ συχνά γιατί μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ενθουσιασμό και αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της όρεξης και της επιθετικότητας.

Φροντίστε να δώσετε προσοχή και στο βάθος του μπολ. Εάν αποδειχθεί ότι είναι πολύ βαθύ, το κατοικίδιο ζώο θα αρχίσει να αγνοεί την τροφή που έχει μείνει στο κάτω μέρος. Τελικά, το ζώο θα πεινάσει, ενώ τα υπολείμματα φαγητού θα χαλούν συνεχώς.

Επιλέγετε ένα κατοικίδιο με βάση το χρώμα τους.

© Pexels.com

Όταν επιλέγετε ένα κατοικίδιο, δίνετε μεγάλη προσοχή στο χρώμα του. Αυτό είναι πράγματι σημαντικό. Μερικοί άνθρωποι συνδέουν ακόμη και το χρώμα ενός ζώου με ορισμένα χαρακτηριστικά του κατοικίδιου και πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι οι πορτοκαλί γάτες είναι πιο φιλικές, ενώ οι ασπρόμαυρες γάτες πιστεύεται ότι είναι λιγότερο επικοινωνιακές. Ωστόσο, η ιδιοσυγκρασία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Πριν υιοθετήσετε ένα ζώο, διαβάστε για τη ράτσα του και παρακολουθήστε πώς συμπεριφέρονται στο καταφύγιο των ζώων. Συγκρίνετε τον χαρακτήρα του ζώου με τον δικό σας. Ίσως, μερικές ράτσες να σας φαίνονται πολύ επικοινωνιακές και γρήγορα θα κουραστείτε από τον ενεργό τρόπο ζωής της γάτας ή του σκύλου.

Υιοθετείτε γατάκια και κουτάβια που είναι πολύ μικρά.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στα χνουδωτά μικρά γατάκια, αλλά παρόλα αυτά, η υιοθέτηση νεογέννητων κουταβιών και γατιών δεν είναι καλή ιδέα. Στη βρεφική ηλικία, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και προσεκτική παρατήρηση. Ένας νέος ιδιοκτήτης μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν θα ήταν σε θέση να λύσει χωρίς τη βοήθεια ειδικού.

Η καλύτερη ηλικία για τη μεταφορά ενός κατοικίδιου σε ένα νέο σπίτι είναι 12-13 εβδομάδες. Πριν από αυτό, τα νεογέννητα πρέπει να βρίσκονται υπό την επίβλεψη της μητέρας τους – θα τα ταΐζει και θα τα διδάσκει τις κύριες δεξιότητες της ανεξάρτητης ζωής. Η υγεία των κατοικίδιων ζώων που μεγαλώνουν με την μητέρα τους θα είναι πολύ δυνατή. Επιπλέον, θα είναι πιο κοινωνικά όταν τα αποκτήσετε.

Αφήνετε τα κατοικίδια σας να κοιμούνται στα κρεβάτια σας.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Είναι πολύ ευχάριστο να κοιμάστε με το χνουδωτό κατοικίδιο σας! Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές τόσο γι’ αυτό όσο και για εσάς. Εσείς και οι 4ποδοι φίλοι σας έχουν διαφορετικά ωράρια φαγητού και η πρόωρη αφύπνισή τους μπορεί να χαλάσει τον κύκλο του ύπνου σας. Ως αποτέλεσμα, δεν θα κοιμάστε αρκετά και θα νιώθετε κουρασμένοι.

Ο ύπνος με κατοικίδια μπορεί να προκαλέσει άσθμα και αλλεργίες. Επιπλέον, οι γάτες μεταφέρουν μικροσκοπικά σωματίδια άμμου γάτας στα πόδια τους, τα οποία μπορεί να περιέχουν βακτήρια.

Επίσης, μια γάτα ή ένας σκύλος χρειάζεται το δικό τους κρεβάτι για μια άνετη και σωστή ξεκούραση, όπου θα έχουν την ευκαιρία να απομονωθούν και να αποκαταστήσουν την ενέργειά τους.

Δεν ελέγχετε τη γούνα τους για τσιμπούρια μετά το περπάτημα στο δάσος.

© Depositphotos.com

Έχουμε συνηθίσει να ελέγχουμε τα ρούχα και το σώμα μας όταν επιστρέφουμε από μια βόλτα στο δάσος. Αν σας συνόδευε το κατοικίδιο σας, φροντίστε να ελέγξετε και τη γούνα του. Τα σκυλιά συχνά τρέχουν μέσα από ψηλό γρασίδι ή θάμνους και είναι πολύ εύκολο να γεμίσουν τσιμπούρια.

Η έγκαιρη ανίχνευση τους θα διατηρήσει το κατοικίδιο ζώο σας υγιές και θα μειώσει τον κίνδυνο νόσου του Lyme και άλλων παθήσεων. Μόλις βρείτε το τσιμπούρι, πηγαίνετε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Δεν φροντίζετε το νερό που πίνουν τα κατοικίδια σας.

© Depositphotos.com

Κάποιοι αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, άλλοι γεμίζουν μπολ γάτας ή σκύλου με νερό βρύσης. Ωστόσο, συνιστάται να δίνετε στα κατοικίδια το ίδιο νερό που πίνετε και εσείς.

Εάν το νερό της βρύσης στην περιοχή σας είναι αρκετά καθαρό και μπορείτε εύκολα να το πιείτε, μπορείτε να το δώσετε και στο κατοικίδιό σας. Εάν το νερό πρέπει να φιλτραριστεί, μην το αφήσετε να πιει το νερό της βρύσης. Μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ακαθαρσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία του.

Δείτε ακόμα 35 πανέξυπνα αντικείμενα και προϊόντα για κατοικίδια!

Αφήνετε τα κατοικίδια σας να ψάχνουν στον κάδο απορριμμάτων.

© Depositphotos.com

Μερικές φορές τα σκυλιά, καθώς και οι γάτες, λατρεύουν να βουτούν στα σκουπίδια αναζητώντας υπολείμματα φαγητού. Είναι καλύτερα να το σταματήσετε επειδή το πεπτικό σύστημα των κατοικίδιων ζώων δεν είναι λιγότερο ευαίσθητο από του ανθρώπου. Οι μπαγιάτικες τροφές μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι, ναυτία και τροφική δηλητηρίαση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σταματήσετε το ζώο σας να ψάχνει στα σκουπίδια. Αγοράστε έναν κάδο απορριμμάτων με καπάκι που σφραγίζει, έτσι ώστε το κατοικίδιο σας να μην μπορεί να το ανοίξει. Δώστε παιχνίδια στο κατοικίδιο σας κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι, έτσι ώστε να μην βαριέται. Και, φυσικά, βεβαιωθείτε ότι δεν πεινά – σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπει στον πειρασμό να ψάξει στον κάδο απορριμμάτων.

Αφήνετε τα σκυλιά σας να ακουμπούν πάνω σας τα πόδια τους.

© Pexels.com, © Pexels.com

Ένα κουτάβι που στέκεται στα πίσω πόδια του φαίνεται πραγματικά χαριτωμένο. Αλλά όσο μεγαλώνει το κατοικίδιο ζώο, τόσο περισσότερα προβλήματα προκύπτουν – ο σκύλος αρχίζει να πηδάει σε άλλους ανθρώπους αναζητώντας προσοχή. Στο χειρότερ σενάριο, μπορεί ακόμη και να τους ρίξει κάτω.

Η ευκολότερη λύση είναι να μην ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά από μικρή ηλικία. Πολλές φορές, αφού βάλουν τα πόδια τους στον ιδιοκτήτη τους, ένας σκύλος παίρνει ένα κέρασμα. Αυτό δημιουργεί ένα αντανακλαστικό, που σημαίνει ότι θα το συνεχίσει για να πάρει κάτι νόστιμο.

Αφήνετε μικρά ψάρια να κολυμπούν στο ενυδρείο πολύ νωρίς.

© Shutterstock.com

Κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο ενυδρείο έχετε την άμεση επιθυμία να το γεμίσετε με νερό, θαλάσσια διακόσμηση και όμορφους κατοίκους το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να βιαστείτε – το ενυδρείο θα πρέπει να μπει σε καραντίνα τις πρώτες ημέρες. Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί ένα ειδικό βιολογικό περιβάλλον κατάλληλο για τα ψάρια.

Γεμίστε το ενυδρείο με νερό που έχει περάσει προηγουμένως από ειδικό φίλτρο και εγκαταστήστε τα φυτά και τα καταφύγια για τους μελλοντικούς κατοίκους.

Επίσης, δεν πρέπει να τοποθετείτε όλα τα ψάρια στο ενυδρείο ταυτόχρονα γιατί, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, θα υπάρχουν πάρα πολλά απόβλητα στο νερό, τα οποία θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ψάρια.

Τρέφετε υπερβολικά ψάρια ενυδρείου.

© Shutterstock.com

Το τάισμα είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να δείξετε την αγάπη σας εάν το κατοικίδιο σας ζει σε ενυδρείο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί τους δίνουν άφθονο φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, παχυσαρκία και επιδείνωση της ποιότητας του νερού – η περίσσεια τροφής θα αρχίσει να αποσυντίθενται και να απελευθερώνει τοξίνες.

Βάζετε μόνο μια κούρνια σε ένα κλουβί πουλιών.

© Depositphotos.com

Συχνά, τα κλουβιά πουλιών έχουν μόνο μια κούρνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φτερωτοί φίλοι μας μπορεί να καταλήξουν με ποδοδερματίτιδα (μια ασθένεια στο δέρμα των πίσω άκρων) ή βλάβη στα πόδια. Τα πουλιά χρειάζονται 3-4 διαφορετικές κούρνιες για μια υγιή και άνετη ζωή. Είναι καλύτερα αν δεν είναι κατασκευασμένες από πλαστικό και έχουν ανώμαλη επιφάνεια. Αυτό θα κρατήσει τα πουλιά από τη στασιμότητα του αίματος στα άκρα τους. Είναι σημαντικό η διάμετρος της κούρνιας να ταιριάζει με το κράτημα των ποδιών.

Δίνετε στα πουλιά πολύ λίγα παιχνίδια.

© Depositphotos.com

Μπορεί να φαίνεται ότι μερικά παιχνίδια είναι αρκετά για ένα πουλί. Αλλά τα πουλιά χρειάζονται διάφορα είδη πραγμάτων για να παίξουν: για τα νύχια τους, για το ράμφος τους, κρεμαστά δαχτυλίδια, σκάλες και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να μπορεί να κουνιέται, να πετάει και να κρατά το παιχνίδι στο νύχι του. Τα παιχνίδια πρέπει να αλλάζονται περιοδικά, διαφορετικά, το πουλί μπορεί να βαρεθεί.

Επιλέγετε λάθος υπόστρωμα για χάμστερ.

© Depositphotos.com

Με τι είναι καλυμμένο το πάτωμα του κλουβιού δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη διατροφή ενός μικρού τρωκτικού. Η χρήση εφημερίδων δεν συνιστάται επειδή το μελάνι είναι τοξικό. Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από υπόστρωμα με ξύλινα κομματάκια γιατί αν δεν έχουν ξηραθεί σωστά, τα πτητικά έλαια μπορεί να ερεθίσουν την αναπνευστική τους οδό.

Όσο για τις ίνες βαμβακιού – το χάμστερ μπορεί να τα αναμίξει με φαγητό και να τα βάλει στο στόμα του, προκαλώντας ασφυξία. Το υπόστρωμα με άχυρα μπορεί να τσιμπήσει το ζώο. Η καλύτερη επιλογή είναι ειδικά μαλακά πληρωτικά για κλουβια. Δεν προκαλούν αλλεργίες ή τραυματισμούς στο κατοικίδιο σας. Αλλάζετε το υπόστρωμα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Δείτε επίσης 33 Ιδέες για Σκυλόσπιτα από Ξύλινα Κιβώτια

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

25 Ιδέες για Τουαλέτα Κρεβατοκάμαρας

25 Ιδέες για Τουαλέτα Κρεβατοκάμαρας

Πώς να Αφαιρέσετε Λιωμένο Πλαστικό από Μέταλλο ή Γυαλί

Πώς να Αφαιρέσετε Λιωμένο Πλαστικό από Μέταλλο ή Γυαλί