in , ,

14 Άσκοπες Οικιακές Μικροδουλειές

14 Άσκοπες Οικιακές Μικροδουλειές
14 Άσκοπες Οικιακές Μικροδουλειές

Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι χρειάζονται σχεδόν 2 ώρες την ημέρα για να καθαρίσουμε, να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε τα πιάτα και να κάνουμε άλλες μικροδουλειές στο σπίτι. Αλλά θα μπορούσατε να περάσετε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο σε άλλες πιο ενδιαφέρουσες εργασίες. Το μισούμε όταν το σπίτι είναι βρώμικο, αλλά η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδέψουμε στον καθαρισμό. Εκτός αυτού, πολλές δουλειές στο σπίτι μπορούν να γίνουν λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο και μερικές είναι εντελώς άσκοπες. 13 Οικιακά Προϊόντα που Δεν Πρέπει να Πετάτε στα Σκουπίδια

Καθαρισμός αρμών μεταξύ των πλακιδίων

brightside

Το να καθαρίσετε με οδοντόβουρτσα τους αρμούς μεταξύ των πλακιδίων είναι άσκοπο. Πριν ήταν ομοιόμορφα βρώμικα και φαινόταν κάπως φυσιολογικό. Αλλά τι θα συμβεί αν τα καθαρίσετε; Μερικά από αυτά θα είναι καθαρά και άλλα θα παραμείνουν σκούρα. Εκτός αυτού, θα ξοδέψετε πολύ χρόνο και θα κουραστείτε πολύ. Αντ’ αυτού, είναι καλύτερο να τους καλύψετε με ένα στεγανοποιητικό μία φορά το χρόνο ή να τρίψετε ένα κερί.

Πλύσιμο μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο

© FASTILY / Wikimedia Commons

Το νερό μπορεί να καλύψει το χυτοσίδηρο με σκουριά. Προκειμένου να αποφευχθεί το κόλλημα τροφών, τέτοια σκευή πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνότερα και να καλύπτονται με λάδι αντί να τα πλένετε κάθε φορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φαγητού με χαρτί, να βάλετε λίγο λάδι και να το αφήσετε. Εάν είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να το πλύνετε, αλλά μην ξεχάσετε να το στεγνώσετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει απομείνει νερό.

Διπλώνετε προσεκτικά τα εσώρουχα

brightside

Τα λεπτά εσώρουχα καταστρέφονται εύκολα, οπότε είναι καλύτερα να τα διπλώνετε προσεκτικά και να τα κρατάτε ξεχωριστό από άλλα πράγματα, αλλά τα κανονικά εσώρουχα μπορούν να μπουν αδίπλωτα στο συρτάρι.

Καθαρισμός της κουζίνας και του φούρνου μετά από κάθε χρήση

© Depositphotos

Οι φρέσκοι λεκέδες αφαιρούνται εύκολα με ένα βρεγμένο πανί. Αρκεί να πλένετε την επιφάνεια με απορρυπαντικό μία φορά την εβδομάδα και τη σχάρα στο φούρνο, μία φορά το μήνα. Τα ισχυρά καθαριστικά μπορούν να καταστρέψουν τις επιφάνειες, επομένως είναι καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείτε καθόλου.

Μπορείτε να καθαρίζετε το φούρνο μόλις 3 έως 4 φορές το χρόνο, καθώς οι τροφές δεν έρχεται σε επαφή με τις επιφάνειες και η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο γύρω από την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου για να αποφύγετε να καθαρίζετε τα λίπη πιο συχνά.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Γυαλίζετε συχνά ξύλινα έπιπλα

© Depositphotos

Οι ειδικοί λένε ότι μόνο τα έπιπλα που έχουν ήδη καλυφθεί με λάδι και κερί θα πρέπει να καλύπτονται συνεχώς με αυτά. Τις περισσότερες φορές, αυτό αφορά έπιπλα αντίκες και ακριβά έπιπλα. Σε όλους τους άλλους τύπους επίπλων, το φινίρισμα αφαιρείται καθαρίζοντάς το συχνά. Η επιφάνεια γίνεται βρώμικη και πιο θαμπή γρηγορότερα.

Το γυάλισμα μπορεί να γίνει δύο φορές το χρόνο. Τον υπόλοιπο χρόνο, απλώς σκουπίστε την επιφάνεια με ένα υγρό πανί και αφαιρέστε τυχόν λεκέδες αντί να καθαρίσετε ολόκληρο το έπιπλο.

Πλύσιμο κουρτινών πριν τις διακοπές

© Depositphotos

Κατά μέσο όρο, οι κουρτίνες πλένονται μία φορά κάθε 6 μήνες, αλλά όχι περισσότερο. Εάν δεν έχετε κατοικίδια ζώα ή εάν δεν ανοίγετε τα παράθυρα πολύ συχνά, οι κουρτίνες μπορεί να παραμείνουν καθαρές και φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το συχνό πλύσιμο των κουρτινών μπορεί να προκαλέσει το ξέβαμμα τους. Γι’ αυτό μπορείτε να τις καθαρίζετε με την ηλεκτρική σκούπα. Ένας ατμοκαθαριστής είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για να φρεσκάρετε τις κουρτίνες γρήγορα και εύκολα.

Πλύσιμο όλων των τροφίμων

© Depositphotos

Το πλύσιμο δεν θα κάνει τα τρόφιμα καθαρότερα, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «μολυνθούν» με παθογόνα από το νεροχύτη και άλλες επιφάνειες. Δεν χρειάζεται να πλένετε κρέας. Το νερό δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων και των βακτηρίων. Χρειάζεστε υψηλή θερμοκρασία ενώ μαγειρεύετε για να το κάνετε αυτό.

Είναι καλύτερα να σκουπίζετε τα μανιτάρια με στεγνό χαρτί κουζίνας. Το πλύσιμο τα χαλάει πιο γρήγορα και η γεύση μπορεί να αλλοιωθεί.

Δείτε ακόμη Φοβερά Κόλπα Καθαριότητας για Λαμπερό Σπίτι

Συχνό σιδέρωμα σεντονιών και ρούχων

brightside

Φανταστείτε πόσο ευκολότερη θα ήταν η ζωή σας αν αγοράζατε υφάσματα που δεν χρειάζονταν σιδέρωμα, όπως τζιν, σπάντεξ, μαλλί, κασμίρι και lyocell. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα ύφασμα που χρειάζεται σιδέρωμα, μπορείτε να το αποφύγετε. Μπορείτε να κρεμάσετε βρεγμένα ρούχα σε κρεμάστρες.

Σκουπίζετε τα πλυμένα πιάτα με μια πετσέτα

© Depositphotos

Ακόμα και οι φαινομενικά καθαρές πετσέτες κουζίνας μπορεί να έχουν μικρόβια πάνω τους και πολλές ίνες υφάσματος μεταφέρονται στα πιάτα. Ένας απλούστερος και καθαρότερος τρόπος είναι να αφήσετε τα πιάτα να στεγνώσουν μόνα τους. Ένα άλλο άσκοπο έργο είναι να πλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα κομμάτια φαγητού από αυτά.

Τρίψιμο βρώμικων επιφανειών

© Depositphotos

Για να καθαρίσετε πιο γρήγορα, βάζετε απορρυπαντικό σε επιφάνειες και αρχίζετε να τρίβετε τη βρωμιά. Αν όμως αφήσετε περισσότερο χρόνο το απορρυπαντικό, δεν θα χρειαστεί να τρίψετε τόσο σκληρά. Αυτό κάνουν οι επαγγελματίες καθαριστές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Οι επίπονοι λεκέδες στα ρούχα απαιτούν την ίδια προσέγγιση: πρέπει να τα μουλιάσετε με απορρυπαντικό και να τα βάλετε στο πλυντήριο. Θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια.

Καθαρισμός αποχέτευσης «για κάθε περίπτωση»

brightside

Όλα τα καθαριστικά αποχέτευσης περιέχουν ενώσεις που δεν ενδιαφέρονται για το τι διαλύουν, είτε πρόκειται για φράξιμο είτε για το εσωτερικό των σωλήνων. Φυσικά, εάν οι σωλήνες είναι φραγμένοι, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, αλλά το να το κάνετε «για κάθε περίπτωση» είναι άσκοπο ακόμη και επικίνδυνο.

Σχολαστικός καθαρισμός καφετιερών και τσαγιέρων

brightside

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υπολείμματα καφέ στο εσωτερικό της καφετιέρας κάνουν τη γεύση του καφέ καλύτερη, και πολλοί λάτρεις του καφέ συμφωνούν. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι – η γεύση γίνεται καλύτερη. Απλώς πλύνετε τις συσκευές με νερό, αλλά μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά.

Σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε τακτικά ολόκληρο το σπίτι

brightside

Για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε τα δάπεδα μία φορά την εβδομάδα και να καθαρίσετε αμέσως κάποιο βρώμικο σημείο. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα λεκέ στο πάτωμα, μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα πανί αντί να καθαρίσετε ολόκληρο το δωμάτιο.

Δεν έχει νόημα να σκουπίζετε το χαλί κάτω από το τραπέζι ή να σφουγγαρίζετε το πάτωμα σε ένα άδειο δωμάτιο όλη την ώρα. Εάν έχετε κλειστά δωμάτια, μπορείτε να τα καθαρίζετε 1-2 φορές το μήνα. Αλλά εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, θα πρέπει να το κάνετε πιο συχνά.

Ξεφλουδίζετε όλα τα λαχανικά πριν το μαγείρεμα

© Depositphotos, © RitaE / Pixabay

Η φλούδα περιέχει πολλές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα χρήσιμα στοιχεία που ρίχνουμε στον κάδο μαζί με τα χρήματα που πληρώσαμε και τον χρόνο που ξοδέψαμε για το ξεφλούδισμα.

Προσπαθήστε να μην ξεφλουδίζετε πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά με μαλακή φλούδα, εκτός εάν κάνετε πουρέ. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε χρόνο και να ανακαλύψετε μια νέα γεύση. Η εξαίρεση είναι λαχανικά με χοντρή φλούδα, όπως κολοκύθα ή σέλινο.

Δείτε επίσης 12 Κόλπα για Ευκολότερη Καθημερινότητα

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 1 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

7 Δοκιμασμένα Κόλπα Ξεφλουδίσματος Τροφίμων

7 Δοκιμασμένα Κόλπα Ξεφλουδίσματος Τροφίμων

50 Ιδέες Ανοιξιάτικης Σκανδιναβικής Διακόσμησης

50 Ιδέες Ανοιξιάτικης Σκανδιναβικής Διακόσμησης