in , , , , ,

6 Μέθοδοι Εύκολης και Αποτελεσματικής Καθαριότητας

6 Μέθοδοι Εύκολης και Αποτελεσματικής Καθαριότητας
6 Μέθοδοι Εύκολης και Αποτελεσματικής Καθαριότητας

Η καθαριότητα είναι μια καθημερινή δουλειά, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την παραγωγικότητά μας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι αισθάνονταν πιο αγχωμένοι και κουρασμένοι σε ακατάστατα δωμάτια παρά σε καθαρά δωμάτια. Για να κάνουμε την καθημερινή σας ζωή ευκολότερη και πιο άνετη, βρήκαμε 6 εύκολους μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το σπίτι σας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. 10 Απλά Κόλπα Καθαριότητας που θα σας πάρουν το Μυαλό!

Η μέθοδος της ομαδοποίησης

brightside

Πρώτον, πρέπει να χωρίσετε όλες τις δουλειές σας σε 3 ή περισσότερες ομάδες.

  • Γράψτε τις δουλειές σας σε κάρτες και φυλάξτε τις σε ένα κουτί. Οι υποχρεωτικές καθημερινές δουλειές πρέπει να είναι στη μικρή ομάδα καρτών, οι υποχρεωτικές εβδομαδιαίες δουλειές πρέπει να είναι στη μεσαία ομάδα και η τελική ομάδα πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις μικροδουλειές που μπορούν να γίνουν σπάνια (όπως σε εποχιακή βάση.) Για την τελική ομάδα, θα μπορούσατε να την διαιρέσετε σε μηνιαίες και ετήσιες δουλειές.
  • Στη συνέχεια, διαιρέστε το κουτί με τις κάρτες σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα είναι “Σήμερα”. Πρέπει να βάλετε όλες τις κάρτες με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εβδομαδιαίες δουλειές ακολουθούν, ακολουθούμενες από τις κάρτες με μηνιαίες δουλειές και τέλος οι εποχιακές δουλειές.
  • Μόλις ολοκληρωθούν οι δουλειές από τον μικρό κύκλο, που έχουν οριστεί για την ημέρα, μπορείτε να προχωρήσετε στον μεσαίο κύκλο και μετά στον μεγάλο.
  • Κάθε πρωί ή βράδυ πριν, θα πρέπει να κανονίσετε το σετ των καρτών, τοποθετώντας τις στην ενότητα “Σήμερα”. Στο τέλος της ημέρας, οι κάρτες με ολοκληρωμένες δουλειές θα πρέπει να επιστρέφονται στη θέση τους (εκτός από τις καθημερινές). Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στις επόμενες κάρτες.
  • Μην φύγετε από το σπίτι μέχρι να ελέγξετε τις κάρτες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει τίποτα.

Μέθοδος καθαρισμού μοναχού Zen

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Αυτή η απλή μέθοδος θα σας βοηθήσει να μην αναβάλλετε τις δουλειές σας και να μειώσετε το άγχος σας.

Κάθε μέρα μετά την πρωινή προσευχή τους, οι μοναχοί Zen καθαρίζουν για 20 λεπτά. Σκουπίζουν το πάτωμα, πλένουν πιάτα και καθαρίζουν τα παράθυρα. Τίποτα το ιδιαίτερο, το κάνουνε καθημερινά. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά.

Όταν τελειώσουν τα 20 λεπτά, οι μοναχοί σταματούν να κάνουν αυτό που έκαναν ακόμα κι αν δεν έχουν τελειώσει. Καθαρίζουν γιατί το θεωρούν ως μέρος της διαδικασίας διαλογισμού τους.

Αρχές του Kaizen

brightside

Το Kaizen είναι μια πρακτική που επινοήθηκε στα εργοστάσια αυτοκινήτων της Toyota για να τελειοποιήσει τις διαδικασίες εργασίας με ελάχιστο κόστος στην οργάνωση της παραγωγής.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Βασίζεται στο σύστημα 5S:

  • 1S – Χωρίστε τις δουλειές σε απαραίτητες και περιττές.
  • 2S – Τα απαραίτητα πράγματα πρέπει να αποθηκευτούν έτσι ώστε να μπορείτε να τα βρείτε γρήγορα και να τα χρησιμοποιήσετε.
  • 3S – Σκεφτείτε τα βήματα που θα βοηθήσουν κάθε μέρα για να διατηρήσετε το σπίτι καθαρό και σε τάξη.
  • 4S – Οι κανόνες καθαριότητας πρέπει να είναι υποχρεωτικοί για όλους και οι επιτυχημένες λύσεις πρέπει να τυποποιούνται και να εφαρμόζονται στην πράξη.
  • 5S – Οι αρχές του συστήματος θα πρέπει να γίνουν συνήθεια, ώστε να προσπαθείτε να κάνετε το σπίτι καλύτερο με κάθε καθαρισμό.

Δείτε ακόμη 9 Κόλπα Καθαριότητας για να Εξαφανίσετε για Πάντα τα Μικρόβια

20 λεπτά την ημέρα για 30 ημέρες

© Depositphotos.com, © Pexels.com

Θέλετε να καθαρίζετε το σπίτι σας σε λιγότερο από 20 λεπτά την ημέρα; Με αυτήν τη μέθοδο, θα μπορείτε να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό χωρίς πολλή προσπάθεια.

  • Δημιουργήστε ένα μικρό χώρο αποθήκευσης στην εξώπορτα για όσα πράγματα μπαίνουν στο σπίτι. Πρέπει να τα ταξινομήσετε και να τα βάλετε στη θέση τους.
  • Πλένετε τα πιάτα σας μετά από κάθε γεύμα.
  • Πλένετε τα ρούχα σας καθημερινά.
  • Σφυρίξτε ενώ εργάζεστε. Κανείς δεν απολαμβάνει πραγματικά την καθαριότητα, αλλά το τραγούδι, το σφύριγμα ή η μουσική είναι όλες οι εξαιρετικές επιλογές για να κρατήσετε το ρυθμό στα πόδια σας και να διασκεδάσετε ενώ εργάζεστε.
  • Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για να αποφύγετε να καθαρίζετε 3 ώρες.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας.

Εβδομαδιαίος καθαρισμός σε ζώνες

© Depositphotos.com

Χωρίστε το σπίτι σε ζώνες:

  • ζώνη 1 – χολ, μπάνιο, υπνοδωμάτιο
  • ζώνη 2 – κουζίνα, οποιοδήποτε δωμάτιο (π.χ. παιδικό δωμάτιο)
  • ζώνη 3 – τραπεζαρία, σαλόνι
  • ζώνη 4 – άλλα δωμάτια (αποθήκη και άλλα).

Πρέπει να διαθέσετε τουλάχιστον 30 λεπτά για κάθε ζώνη. Τη Δευτέρα, πρέπει να ξεκινήσετε με τη ζώνη 1. Την Τρίτη, εξαρτάται από εσάς. Μπορείτε να πάρετε ρεπό ή να μετακινηθείτε στη ζώνη 2. Συνολικά, θα έχετε 4 ημέρες καθαριότητας και 3 ελεύθερες ημέρες την εβδομάδα.

Η μέθοδος των ξενοδοχείων

© Pexels.com, © Pexels.com, © Pexels.com, © Depositphotos.com

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για όσους θέλουν να καθαρίσουν το σπίτι τους μονομιάς και να μην καθαρίζουν για μέρες. Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτήν τη μέθοδο είναι η σειρά του καθαρισμού μέσα στο δωμάτιο. Θα πρέπει να ξεκινήσετε με την πιο μακριά γωνία και να καθαρίσετε δεξιόστροφα.

  • Πρώτα: Πετάξτε τα σκουπίδια, τινάξτε τις κουβέρτες και τα καλύμματα.
  • Δεύτερον: Ενώ η σκόνη κάθεται, ρίξτε καθαριστικές ουσίες στις βρώμικες επιφάνειες.
  • Τρίτον: Φτιάξτε το κρεβάτι, σκουπίστε το πάτωμα και καθαρίστε τη σκόνη.
  • Τα δύσκολα σημεία μπορούν να καθαριστούν με οδοντόβουρτσα και μπατονέτες.

Δείτε επίσης 17 Κόλπα για να Αστράφτει το Σπίτι σας από Καθαριότητα!

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

DIY Μοναδικές Κλειδοθήκες

DIY Μοναδικές Κλειδοθήκες

13 Συμβουλές Φροντίδας Ποδιών

13 Συμβουλές Φροντίδας Ποδιών