Εφευρέθηκε κατά λάθος τη δεκαετία του 1940, αλλά ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες συσκευές κουζίνας σε κάθε νοικοκυριό. Αν και διευκολύνει το μαγείρεμα και το ζέσταμα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων.
Βραστά αυγά
Όταν ζεσταίνετε ένα βραστό αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων, ο ατμός συσσωρεύεται από τα μόρια νερού προκαλώντας πίεση. Επειδή τα αυγά έχουν λεπτή μεμβράνη και κέλυφος, δεν μπορούν να συγκρατήσουν όλη την πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καυτή έκρηξη στο φούρνο μικροκυμάτων, στο πιάτο ή ακόμα και όταν το δαγκώσετε!
36 Λάθη που Μειώνουν τη Διάρκεια Ζωής των Οικιακών Συσκευών
Καρότα
Παρόλο που τα καρότα μπορούν να μαγειρευτούν και να ζεσταθούν σε φούρνο μικροκυμάτων, τα ωμά καρότα, ειδικά με τη φλούδα ακόμα, μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνα. Εάν τα καρότα δεν πλυθούν σωστά και έχουν υπολείμματα χώματος, τα ορυκτά σε αυτό μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες στο φούρνο μικροκυμάτων, γνωστό και ως βολταϊκό τόξο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο φούρνο μικροκυμάτων σας εάν συμβαίνει συνεχώς.
Επεξεργασμένο κρέας
Κατ’ αρχάς, τα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι οι πιο θρεπτικές τροφές καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, πρόσθετων, χημικών και συντηρητικών. Αλλά όταν προσθέτετε ακτινοβολία μικροκυμάτων, τα επίπεδα χοληστερόλης σας μπορούν να αυξηθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.
Νερό
Το ζέσταμα νερού στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να φαίνεται σαν η πιο απλή και χωρίς προβλήματα από τις επιλογές σας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι πολλές περιπτώσεις εγκαυμάτων προέρχονται από νερό που θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση του νερού, γεγονός που καθιστά τα μόρια νερού ασταθή και μπορεί να προκαλέσει έντονο βρασμό ακόμη και έκρηξη!
Πιπεριές τσίλι
Οι πιπεριές τσίλι, ειδικά οι πολύ πικάντικες, περιέχουν υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης, η οποία μπορεί να είναι αρκετά εύφλεκτη. Όταν εκτίθεται στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε φούρνο μικροκυμάτων, αρχίζει να καπνίζει και μπορεί να είναι επιρρεπής σε πυρκαγιά. Η φωτιά και ο καπνός που θα απελευθερωθούν από το φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και αίσθημα καύσου.
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι μια κοινή αιτία για την εξάπλωση της σαλμονέλας, ειδικά όταν δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Όταν βάζετε ένα κομμάτι ωμό κοτόπουλο στο φούρνο μικροκυμάτων, οι πιθανότητες ομοιόμορφου μαγειρέματος είναι πολύ μικρές, καθιστώντας τον πιθανό κίνδυνο για βακτηριακή μόλυνση. Το ίδιο πράγμα μπορεί να ειπωθεί και για άλλα είδη ωμού κρέατος. Είναι καλύτερο να μαγειρεύετε καλά το κρέας σε μια κατσαρόλα, σε ψησταριά ή στο φούρνο.
Ντομάτες & σάλτσα ντομάτας
Όπως τα βραστά αυγά, οι ντομάτες μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη όταν μείνουν πολύ χρόνο στο φούρνο μικροκυμάτων. Λόγω των υγρών στις φρέσκες ντομάτες και την σάλτσα, η συσσώρευση πίεσης τις αναγκάζει να φουσκώσουν και να εκτοξεύσουν υγρά, αφήνοντας το φούρνο μικροκυμάτων καλυμμένο με κόκκινες πιτσιλιές.
Γιατί έχει κρεμάσει η πόρτα; Αιτίες και Λύσεις