in , , ,

20 Φυτά που Διακοσμούν το Σπίτι και Αλλάζουν την Ατμόσφαιρα

Πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στη βιοφιλία, μια υποσυνείδητη ανάγκη για σύνδεση με τη φύση. Ίσως γι’ αυτό πολλοί καλλιεργούν ορχιδέες, κάκτους και βιολέτες στα περβάζια τους. Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι μερικά σπιτικά φυτά μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα, εκτός από την διακόσμηση. Για παράδειγμα, μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα, να συμβάλουν στον καλό ύπνο, ακόμη και να απωθούν τα κουνούπια και άλλα έντομα.

DIY Γλάστρα για Παχύφυτα με Διακοσμητικά Πλακάκια

Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

© depositphotos© depositphotos© depositphotos© depositphotos

Το 1989, η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) ερεύνησε τρόπους καθαρισμού του αέρα σε διαστημικούς σταθμούς και δημοσίευσε τα αποτελέσματα με τη μορφή λίστας εγκαταστάσεων φιλτραρίσματος αέρα. Και όπως αποδεικνύεται, οι δράκαινες (συγκεκριμένα με κόκκινες άκρες και μίσχο σαν καλαμποκιού), σπαθίφυλλα, χρυσάνθεμα, αγγλικός κισσός, ζέρμπερα jamesonii και Nephrolepis είναι τα καλύτερα στην απομάκρυνση πτητικών οργανικών ρύπων όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο.

Σύμφωνα με την έρευνα της NASA, ο φοίνικας αρέκα είναι ο πρωταθλητής στον καθαρισμό της φορμαλδεΰδης, ενώ η ζέρμπερα jamesonii είναι ο πρωταθλητής στην απομάκρυνση του βενζολίου από το περιβάλλον.

7 Κόλπα για να Διατηρήσετε τα Φυτά σας Όμορφα

Ο αγγλικός κισσός είναι σε αυτήν τη λίστα, επειδή με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως τη μούχλα και τα κόπρανα του σκύλου. Ως εκ τούτου, ο κισσός μπορεί να επιλεχθεί από άτομα που πάσχουν από άσθμα ή έχουν δυσκολία στην αναπνοή τη νύχτα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#
© depositphotos© depositphotos© depositphotos© depositphotos

Το χλωρόφυτο είναι ένα άλλο φυτό που καθαρίζει τον αέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το φυτό απομακρύνει περίπου το 90% της φορμαλδεΰδης που προκαλεί καρκίνο από τον αέρα σε ένα δωμάτιο, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν εισπνέεται σε μεγάλο βαθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτός από τον καθαρισμό του αέρα, απορροφά μυρωδιές και δηλητηριώδεις ατμούς καθώς επίσης διατηρεί ένα φυσιολογικό επίπεδο οξυγόνου στο δωμάτιο, προωθώντας τον καλύτερο ύπνο.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, το βενζόλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών, καθαριστικών και φαρμάκων. Υπάρχει επίσης στον καπνό των τσιγάρων, στην κόλλα και στο κερί επίπλων. Το τριχλωροαιθυλένιο είναι επίσης σε μελάνια εκτύπωσης, βερνίκια, κόλλες και αφαιρετικά χρωμάτων. Η φορμαλδεΰδη βρίσκεται σε χάρτινες σακούλες, κηρόχαρτο, χαρτομάντηλα, χαρτοπετσέτες, πάνελ κόντρα πλακέ και συνθετικά υφάσματα.

Φυτά που βελτιώνουν τον ύπνο

© depositphotos© depositphotos© depositphotos© depositphotos

Ορισμένα φυτά πιστεύεται ότι ενισχύουν τον καλό ύπνο. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα, το χαμομήλι προάγει τον καλύτερο ύπνο σε διάρκεια και ποιότητα. Τα αρωματικά άνθη της γαρδένιας η ιασμινοειδής είναι επίσης μια καλή εναλλακτική λύση για τα υπνωτικά χάπια. Έχει αποδειχθεί ότι η μυρωδιά τους μειώνει το άγχος, βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται και συμβάλλει σε ύπνο καλής ποιότητας. Όλα αυτά, με τη σειρά τους, μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το παθανθές όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση κάποιου με τα φωτεινά του χρώματα, αλλά και χάρη στο χαλαρωτικό του άρωμα. Σε μια μικρή μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα λουλούδια του μπορεί να βοηθήσουν το άγχος καλύτερα από ορισμένα ηρεμιστικά, καθώς φαίνεται να έχει λιγότερες παρενέργειες.

© pixabay© depositphotos

Τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες ιδίως για τον καθαρισμό του αέρα. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τη NASA, η αλόη βέρα ήταν ένα τέτοιο φυτό που βρέθηκε να απορροφά, όχι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη, προσφέροντας την ιδανική ατμόσφαιρα για έναν καλό ύπνο.

Ο κατάλογος συμπληρώνεται από τη λεβάντα, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως πηγή αιθέριου ελαίου. Το άρωμα του φυτού μπορεί ακόμη και να καταπραΰνει τα μωρά και να τα βοηθήσει να κοιμηθούν ήσυχα.

Φυτά που αυξάνουν την υγρασία

© depositphotos© depositphotos© depositphotos© depositphotos

Κατά κανόνα, τα φυτά με μεγάλα, φαρδιά φύλλα είναι γενικά τα καλύτερα στην αύξηση της υγρασίας των εσωτερικών χώρων. Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας σε ένα σπίτι θα πρέπει να είναι περίπου 50%. Εάν είναι λιγότερο από 30%, ο αέρας είναι πολύ ξηρός και αν είναι περισσότερο από 60%, ο αέρας είναι πολύ υγρός.

Το χλωρόφυτο είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για την αύξηση της υγρασίας σε ένα δωμάτιο. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016, μπορεί να αυξήσει την υγρασία κατά 10%.

Τα 15 Καλύτερα Φυτά για Κάθε Δωμάτιο στο Σπίτι

Εκτός από τον καθαρισμό του αέρα, τα σπαθίφυλλα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της υγρασίας στο δωμάτιο κατά 5%. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά να απαλλαγούμε από αυτήν την ενοχλητική ξηρότητα στη μύτη και το λαιμό, διασφαλίζοντας καλύτερο ύπνο.

Φυτά όπως ο φοίνικας αρέκα και ο κισσός του διαβόλου μπορούν επίσης να υγραίνουν τον αέρα.

Φυτά που μειώνουν την υγρασία στον αέρα

© depositphotos© depositphotos© depositphotos© depositphotos

Τα φυτά που μπορούν να μειώσουν την υγρασία στα δωμάτια χρειάζονται συχνότερα σε μπάνια και σε άλλα μέρη που είναι επιρρεπή σε υγρασία. Αυτά αποτελούνται από διάφορους τύπους παχύφυτων και κάκτων, ευφορβία, φτέρη της Βοστώνης και σανσεβιέρια.

Φυτά που απωθούν τα έντομα (κουνούπια, μύγες και ψύλλους)

© depositphotos© depositphotos© depositphotos© depositphotos

Η μέντα, τα χρυσάνθεμα, η λεβάντα και τα γεράνια είναι φυσικά εντομοαπωθητικά. Παρεμπιπτόντως, το γεράνι είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλούς τύπους φυσικών αντικουνουπικών.

14 Γλάστρες που θα Επισκιάσουν τα Φυτά σας και θα απογειώσουν τη διακόσμησή σας!

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 3

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

4 ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ Τάσεις που μας Περιμένουν το 2021

7 Λόγοι που Παίρνετε Βάρος Ξανά