Σύμφωνα με μια αναφορά, οι Αμερικανοί έφηβοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές για 7 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο. Και αυτό δεν περιλαμβάνει χρόνο για εργασία στο σπίτι ή σχολείο. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί γονείς ανησυχούν. Και το γεγονός ότι τα παιδιά θυμώνουν όταν οι γονείς προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Ο ψυχολόγος του Στάνφορντ, ο Nir Eyal, εξηγεί πώς να διαχειριστείτε τις σχέσεις των παιδιών σας με τις ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να μπορείτε να χειριστείτε τα πράγματα όσο πιο ειρηνικά γίνεται.
Αφήστε τα παιδιά σας να ελέγχουν το χρόνο τους.
Όπως αναφέρει ο Eyal, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς είναι ότι δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να ελέγχουν τον χρόνο τους. Μόνο έτσι μπορούν να μάθουν να αποφεύγουν τις περισπασμούς και να είναι υπεύθυνοι για τη ζωή τους όταν μεγαλώνουν.
Εξηγήστε τι χάνουν όταν αφιερώνουν χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές.
Ακόμα και τα παιδιά του νηπιαγωγείου γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος. Απλώς εξηγήστε τους ότι εάν έχουν 3 ώρες ελεύθερου χρόνου και τον σπαταλούν παίζοντας παιχνίδια σε ηλεκτρονικές συσκευές, δεν θα έχουν χρόνο να ζωγραφίσουν, να βγουν έξω με τους φίλους τους ή να ακούσουν μια ιστορία πριν κοιμηθούν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορούν να δώσουν προτεραιότητα. Προσπαθήστε να μην πέσετε θύματα της προκατάληψης ότι οι συσκευές είναι κακές. Γίνονται έτσι μόνο αν δεν ξέρουμε πώς να ελέγξουμε τον εαυτό μας.
Δείξτε τους ότι οι εφαρμογές, τα βίντεο και τα παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί για να κρατούν τους καταναλωτές «εθισμένους».
Εάν το παιδί σας αρέσει να παίζει παιχνίδια, πείτε του για τον εθισμό από τις ανταμοιβές που λαμβάνει σε κάθε επίπεδο. Αν τους αρέσει να παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές, αξίζει να αναφερθείτε στον εθισμό που προκαλεί το αγωνιώδες φινάλε στο τέλος κάθε επεισοδίου. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν τη λειτουργία των ορμονών που μας κρατούν εθισμένους σε πράγματα όπως αυτά. Είναι επίσης καλό να τους δείξετε πώς να διαχειρίζονται το χρόνο στην οθόνης με παράδειγμα.
Ρωτήστε τους πόσο χρόνο πιστεύουν ότι είναι αρκετός.
Μπορεί να φοβάστε να ακούσετε ότι θα χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους όλη την ημέρα. Αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ αφού εξηγήσετε την αναγκαιότητα των περιορισμών. Αποφύγετε τη δημιουργία ορίων μόνοι σας. Θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με τα παιδιά και θα σκοτώσει την έννοια της ανεξαρτησίας.
Ρωτήστε τους πώς θα διαχειριστούν το χρονικό όριό τους.
Εάν παρακολουθείτε τους χρονικούς περιορισμούς, μπορεί να είναι μεγάλο λάθος. Εάν ένα παιδί θέτει όρια, πρέπει να το διαχειριστεί από μόνο του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό: ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι σε ένα τηλέφωνο ή ένα χρονοδιακόπτη κουζίνας που ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Να θυμάστε ότι είστε απλώς σύμβουλος, όχι ο κακός που παίρνει κάτι πολύτιμο από το παιδί.
Ξεκινήστε από μικρή ηλικία.
Μόλις το παιδί σας αρχίσει να επιμένει να χρησιμοποιεί iPad / κινητό τηλέφωνο / φορητό υπολογιστή και ξεσπάσει με θυμό, είναι καιρός να δράσετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν ηρεμήσει πριν ξεκινήσετε μια συζήτηση. Εάν εμφανιστούν εκρήξεις θυμού και νευρών, δεν σημαίνει ότι είναι πολύ αργά για να διορθώσετε το πρόβλημα.
Μην είστε απόλυτοι με τους αρχικούς κανόνες.
Πρώτα απ’ όλα, αυτό σας δίνει την ευκαιρία να θέσετε ξανά ένα θέμα εάν το παιδί σας παραβιάσει μια υπόσχεση. Και από την άλλη πλευρά, δίνει στο παιδί σας την ελευθερία να ανταλλάσσει καθημερινά χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές για σινεμά τα σαββατοκύριακα ή να αλλάζει τον τρόπο παρακολούθησης του χρόνου.
Να είστε έτοιμοι για έντονες συζητήσεις.
Είναι υπέροχο εάν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα χωρίς νεύρα από κάθε πλευρά. Αλλά λάβετε υπόψη ότι το παιδί σας μπορεί να διαμαρτυρηθεί για τους νέους κανόνες. Να είστε έτοιμοι για αυτό και μην θυμώσετε, τιμωρήστε ή πάρτε τον έλεγχο. Προσπαθήστε να τα ηρεμήσετε και υποσχεθείτε να ξανασυζητήσετε το θέμα αργότερα. Μια καλή οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι πάντα πιο σημαντική.
πηγή φωτογραφιών:brightside