in , , , ,

Μαγειρική Σόδα και Χυμός Λεμονιού: Πολύ Καλό για να Είναι Αληθινό;

Μαγειρική Σόδα και Χυμός Λεμονιού: Πολύ Καλό για να Είναι Αληθινό;
Μαγειρική Σόδα και Χυμός Λεμονιού: Πολύ Καλό για να Είναι Αληθινό;

Η μαγειρική σόδα και ο χυμός λεμονιού έχουν επαινεθεί για τη λεύκανση των δοντιών, τη θεραπεία της ακμής και την εξάλειψη των ουλών. Ωστόσο, άλλοι επιμένουν ότι ο συνδυασμός των δύο είναι επικίνδυνος τόσο για τα δόντια όσο και για το δέρμα σας. Αν και δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη χρήση και των δύο συστατικών, υπάρχουν πολλές μελέτες που εξετάζουν τα καλλυντικά οφέλη της μαγειρικής σόδας και του χυμού λεμονιού ξεχωριστά. Αυτές οι μελέτες, σε συνδυασμό με πληροφορίες σχετικά με το pH τόσο της μαγειρικής σόδας όσο και του χυμού λεμονιού, υποδηλώνουν ότι κάθε ένα από αυτά τα συστατικά μπορεί να έχει οφέλη από μόνο του. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε δύο φορές πριν τα συνδυάσετε.

Μαγειρική Σόδα και Χυμός Λεμονιού: Πολύ Καλό για να Είναι Αληθινό;
Μαγειρική Σόδα και Χυμός Λεμονιού: Πολύ Καλό για να Είναι Αληθινό;

Κατανόηση οξέων και βάσεων

Πριν καταπιαστείτε με τα αποτελέσματα της μαγειρικής σόδας και του χυμού λεμονιού, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα βασικά της κλίμακας pH. Αυτή η κλίμακα, η οποία κυμαίνεται από 1 έως 14, αναφέρεται στο ποσο είναι όξινο ή βασικό (το αντίθετο του όξινου) κάτι. Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός στην κλίμακα pH, τόσο πιο όξινο ενώ όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο βασικό είναι. Η μαγειρική σόδα έχει pH περίπου 9, που σημαίνει ότι είναι βασικό. Ο χυμός λεμονιού έχει pH περίπου 2, που σημαίνει ότι είναι πολύ όξινο.

Γιατί να βάλεις μαγειρική Σόδα στις Λεμονόκουπες!!

Λεύκανση δοντιών

Ο ισχυρισμός

Η μαγειρική σόδα μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από καφέ, κρασί και κάπνισμα, από τα δόντια σας. Η προσθήκη λεμονιού στο μείγμα καθιστά την μαγειρική σόδα ακόμη πιο αποτελεσματική.

Η έρευνα

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Μια έκθεση στο Journal of Clinical Dentistry εξέτασε πέντε μελέτες που ερευνήσαν την ικανότητα της μαγειρικής σόδας να αφαιρεί την πλάκα από τα δόντια. Και οι πέντε μελέτες διαπίστωσαν ότι όντως απομάκρυνε την πλάκα.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2015, διαπίστωσε ότι ο χυμός λεμονιού καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, το οποίο προστατεύει τα δόντια σας από τη φθορά. Σε αντίθεση με άλλες προστατευτικές ασπίδες, όπως τα νύχια σας, το σμάλτο των δοντιών δεν αναγεννιέται.

Πολλοί υποστηρικτές της χρήσης μαγειρικής σόδας και χυμού λεμονιού για λευκά δόντια επιμένουν ότι το βλαβερό οξύ στο χυμό λεμονιού εξισορροπείται από το υψηλό pH της μαγειρικής σόδας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει πλήρως την οξύτητα του χυμού λεμονιού. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να γνωρίζετε εάν έχετε τη σωστή αναλογία οξέος προς βάση όταν φτιάχνετε τη δική σας πάστα στο σπίτι. Δεδομένου του κινδύνου μόνιμης βλάβης του σμάλτου των δοντιών σας, είναι καλύτερο να αφήσετε τα λεμόνια στην κουζίνα.

Διττανθρακικό Νάτριο: 6 Απροσδόκητα Οφέλη για την Υγεία με Μαγειρική Σόδα

Τι να δοκιμάστε αντ’ αυτού

Εάν σας ενδιαφέρει να λευκαίνετε τα δόντια σας, μιλήστε πρώτα με τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει ασφαλείς επιλογές ή να συζητήσει πιο εντατικές θεραπείες μαζί σας.

Για να αποκομίσετε τα οδοντικά οφέλη της μαγειρικής σόδας, δοκιμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με ένα μείγμα που περιέχει 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλάκια του γλυκού νερό. Μπορείτε επίσης να ψάξετε για οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μια κλινική δοκιμή έξι εβδομάδων διαπίστωσε ότι η οδοντόκρεμα με αυτά τα συστατικά λεύκανε τα δόντια περισσότερο από ό, τι η κανονική οδοντόκρεμα.

Φροντίδα του δέρματος

Οι ισχυρισμοί

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, ο χυμός λεμονιού μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες, να εξασθενίσει τα σημάδια και να φωτίσει το δέρμα σας. Η λιπαρή υφή της μαγειρικής σόδας καθαρίζει τους πόρους σας. Όταν τα συνδυάζετε αυτά τα δύο, παίρνετε έναν εύκολο, σπιτικό απελπιστικό που κάνει τη δουλειά πολλών προϊόντων.

Η έρευνα

Μαγειρική σόδα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μαγειρική σόδα παρέχει οφέλη για το δέρμα σας, ακόμη και όταν συνδυάζεται με χυμό λεμονιού. Στην πραγματικότητα, η μαγειρική σόδα μπορεί πραγματικά να βλάψει το δέρμα σας.

Το μέσο pH του δέρματος είναι μεταξύ 4 και 6, που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο. Όταν βάζετε κάτι με υψηλότερο pH, όπως η μαγειρική σόδα, αλλάζει το pH του δέρματός σας. Ελαφρές διαταραχές στο επίπεδο pH του δέρματός σας, ειδικά εκείνες που το αυξάνουν, μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά δερματικά προβλήματα, όπως ξεφλούδισμα, ακμή και δερματίτιδα.

Μπορεί να φαίνεται ότι ο χυμός λεμονιού θα ήταν ένας καλός τρόπος για να αντισταθμιστεί το υψηλό pH της μαγειρικής σόδας, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζετε τη σωστή αναλογία στο σπιτι. Η προσθήκη ακόμη και λίγο περισσότερης σόδας ή χυμού λεμονιού θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στο δέρμα σας.

Χυμός λεμονιού

Από μόνος του φαίνεται ότι κάνει καλό στο δέρμα. Είναι γεμάτος βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ερεθισμών και της βλάβης του δέρματος από τις ακτίνες UV. Περιέχει επίσης κιτρικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αφυδατώνει τα σπυράκια. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ παρέχουν οφέλη στο δέρμα μόνο όταν είναι σε μεγάλη συγκέντρωση. Αντιθέτως, στο χυμό λεμονιού είναι πολύ χαμηλές για να διεισδύσουν αποτελεσματικά στο δέρμα σας.

Τι να δοκιμάστε αντ’ αυτού

Μην χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα και πάρτε τα οφέλη της βιταμίνης C και του κιτρικού οξέος χρησιμοποιώντας ένα οξύ σχεδιασμένο για το δέρμα σας. Εάν είστε επιρρεπείς σε ακμή, δοκιμάστε σαλικυλικό οξύ. Για αντιγηραντικά οφέλη, δοκιμάστε ένα άλφα-υδροξυ οξύ, όπως το γλυκολικό οξύ. Πάντα να ελέγχετε ένα οξύ σε ένα μικρό μέρος του δέρματός σας πριν το βάλετε στο πρόσωπό σας.

Συμπέρασμα

Η μαγειρική σόδα και ο χυμός λεμονιού μπορεί να μοιάζουν αβλαβή συστατικά, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να βλάψουν τα δόντια και το δέρμα σας όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Πώς να Καθαρίσετε τα Κατσαρολικά σας με ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ!

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 1.5 / 5. Αξιολογήσεις: 2

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

52 Μοντέρνες Γλάστρες που θα Κάνουν τους Εξωτερικούς Χώρους σας Κομψούς

52 Μοντέρνες Γλάστρες που θα Κάνουν τους Εξωτερικούς Χώρους σας Κομψούς

10 Κοινά Λάθη που Κάνουν οι Γυναίκες με τα Εσώρουχα και πώς να τα Αποφύγουν

10 Κοινά Λάθη που Κάνουν οι Γυναίκες με τα Εσώρουχα και πώς να τα Αποφύγουν