Για τη ζύμη:
330 γραμμάρια αλεύρι
130 γραμμάρια ζάχαρης
130 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
2 μεγάλα αυγά
2 φακελάκια βανίλια (ή τρεις κάψουλες πλαστικές)
1 μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10%
300 γραμμάρια ζάχαρη
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου (Γιώτης) ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΒΡΑΣΙΜΟ
100 ml ηλιέλαιο
600 ml γάλα
4 αυγά
Ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια ή σφηνάκι ρούμι ή και τα 2
Προαιρετικά : ζάχαρη άχνη
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Εκτέλεση
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια (να είναι κρύα, όχι λιωμένα) και μαζί με τα άλλα υλικά (για τη ζύμη) τα ζυμώνουμε αμέσως (για να μην ζεσταθεί πολύ το βούτυρο) μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Τυλίγουμε αμέσως τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Εν συνεχεία απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στη «βουτηρωμένη» ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι επάνω. (Προσοχή να μην υπάρξουν ρωγμές στη ζύμη διότι δεν πρέπει να εισχωρήσει η γέμιση μέση στη ζύμη).
Για τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλα τα συστατικά (της γέμισης που προαναφέρονται) και εν συνεχεία χτυπάμε με το μίξερ για 1 λεπτό σε χαμηλή σκάλα. Η γέμιση θα σας φανεί πολύ νερουλή, όμως έτσι πρέπει να είναι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς επί μία ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο). Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν θα αρχίσει να εμφανίζει καφέ στίγματα στο κέντρο του.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Σβήνουμε το φούρνο, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ δεν βγάζουμε το σκεύος διότι η γέμιση ακόμη είναι ρευστή. Αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα. Μετά από 2 ώρες μπορείτε να το βγάλετε από το φούρνο αλλά δεν επιχειρούμε ακόμη να ξεκολλήσουμε το κέικ από το σκεύος, παρά μόνον όταν κρυώσει εντελώς.
Αφου βγει από το σκεύος, απλώνουμε τη ζάχαρη άχνη εφόσον το επιθυμούμε.
Διατηρείται 5 μέρες στο ψυγείο. Πιο νόστιμη είναι την επόμενη ημέρα, αφού δηλαδή κρυώσει καλά.
Καλή επιτυχία!