Τη Μαρία Κυριμλίδου και τη Βασιλική Δαμασκινίδου τις γνώρισα μέσα απο την υπέροχη ομάδα τους στο facebook “Τι μαγειρεύουμε σήμερα?” Εξαιρετικές συνταγές, δοκιμασμένες και προσωπικά όταν βλέπω όλες αυτές τις λιχουδιές νιώθω τα σάλια μου να πέφτουν πάνω στη πληκτρολόγιο… χαχα
Μπορείτε να βρείτε τις νοστιμιές τους και στη σελίδα τους.
Μπορείτε να βρείτε τις νοστιμιές τους και στη σελίδα τους.
Ας δούμε τι καλό μας έχει ετοιμάσει η Μαρία.
Φανταστικό Αιγυπτιακό Γλύκισμα που μοιάζει αρκετά με την μπουγάτσα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
600 γρ. περίπου αλεύρι
250 μλ. γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαγιά ξέρη
1/2 κ.γ.αλάτι
1 αυγό
200 γρ.βούτυρο και 1 κρόκο αυγού (για άλειμμα)
1 βανίλια
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 ποτήρια γάλα (500 ml)
1/2 ποτήρια ζάχαρη(αν την θέλετε πολύ γλυκιά τότε βάλτε ένα πατήρι ζάχαρη)
4 κ.σ. νισεστέ
1 αυγό
1 βανίλια
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη ,το αυγό και ανακατεύουμε.
Χώρια κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα το αλάτι και το μείγμα που έχουμε διαλύσει την μαγιά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μέρη (το ένα μέρος να είναι μεγαλύτερο απο το άλλο)
Ανοίγουμε το ένα (μικρότερο) κομμάτι της ζύμης όσο πιο ψιλό μπορούμε.
Την επιφάνεια την περνάμε με το βούτυρο (το οποίο το έχουμε αφήσει έξω να μαλακώσει για να απλώνεται πιο εύκολα).
Ρολάρουμε την ζύμη και την στρίβουμε να πάρει το σχήμα του σαλιγκαριού.(βλ. εικόνες)
Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι.
Τα τυλίγουμε με την μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε το μισό απο το γάλα στην φωτιά, στο άλλο μισό ανακατεύουμε όλα τα υλικά που σας έδωσα για την κρέμα.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την κατεβάζουμε απο την φωτιά και την μεταφέρουμε σε ενα μπολ σκεπάζοντας την με μια μεμβράνη.
Αφου περάσει μία ώρα, βγάζουμε την ζύμη μας απο το ψυγείο .
Βουτυρώνουμε το ταψακι.
Πέρνουμε το μικρό κομμάτι απο την ζύμη και το ανοίγουμε.
Το βάζουμε στο ταψί και απο πάνω ρίχνουμε την κρέμα,την οποία την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι και το απλώνουμε πάνω απο την κρέμα τις άκρες του οποίου τις διπλώνουμε κάτω απο το φύλλο που είχαμε απλώσει στην αρχή.
Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ενα μαχαίρι και αλείφουμε με το κρόκο αυγού.
Ψήνουμε το γλύκισμα μας στους 160 βαθμους για 40 λεπτά.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Καλή επιτυχία!
Δείτε επίσης – Λαχταριστές ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ απο την Μαρία Κυριμλίδου!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο