Εύκολο!! Υπάρχουν δύο συνταγές, επιλέξτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο
Τι χρειαζόμαστε:
Πρώτη συνταγή
1/3 κούπας + 2 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό)
1/2 βανίλια (προαιρετικά)
1-2 σταγόνες χυμό λεμόνι
Δεύτερη συνταγή
1 κούπα γάλα σκόνη
2/3 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας βραστό νερό
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 βανίλια (προαιρετικά)
Πώς το κάνουμε:
Για την πρώτη συνταγή:
Πολύ απλά, τα βάζουμε όλα σε ένα κατσαρολάκι, και βάζουμε να ζεσταθεί το μείγμα. Προσοχή, ίσα να πάρει μία βράση για να λιώσει η ζάχαρη. Για να είστε σίγουροι, μόλις πάρει βράση, στάξτε δύο σταγόνες χυμό λεμόνι, ανακατέψτε και κατεβάστε απο τη φωτιά.
Για τη δεύτερη συνταγή:
Ανακατεύουμε το βραστό νερό με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Ρίχνουμε το ζαχαρόνερο με την σκόνη και το βούτυρο στο μίξερ και χτυπάμε καλά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Λοιπόν, για την πρώτη συνταγή, θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο κρυώνει θα σφίγγει. Μην σας ξενίζει η προσθήκη λεμονιού. Δεν κόβει το μίγμα. Απλά το βάζουμε για να μην ζαχαρώσει λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχει.
Η βανίλια του πάει τρομερά!
Και στις δύο συνταγές, το καλό είναι ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με γλυκαντική ουσία, οπότε να έχετε και ένα πολύ ελαφρύ αποτέλεσμα με λιγότερες θερμίδες. Προσέξτε όμως να επιλέξετε γλυκαντικό που δεν αφήνει πικρή επίγευση. Κυκλοφορεί τουλάχιστον ένα προιόν σε σκόνη, μίας Ελληνικής εταιρείας, που είναι εξαιρετικό και δεν καταστρέφεται με το βράσιμο.
Όσον αφορά στις δύο συνταγές, νομίζω ότι η πρώτη είναι καλύτερη. Στη δεύτερη, μερικές φορές η ζάχαρη δεν λιώνει τελείως. Δεν ξέρω μήπως μπορεί να γίνει καλύτερο με ζάχαρη άχνη. Πάντως, και στις δύο, μπορείτε να βάλετε το γάλα στην κατάψυξη. Δεν παγώνει, αλλά γίνεται μία μαστιχωτή κρέμα (αρκετά γλυκιά βέβαια).
Όπου “κούπα” = δοσομετρική κούπα.
via sintagespareas