(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Υλικά:
Για τη ζύμη
2 κούπες ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κούπες ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα
½ κούπα αλάτι
4 ½ κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
Για τη κρέμα λεμόνι
1/2 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπας κρύο νερό
3 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ
1/4 κούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Για τη γέμιση φράουλα
½ κούπα μαρμελάδα φράουλα
2 ασπράδια αυγών για την επάλειψη
Φτιάξτε την κρέμα λεμόνι.
Ανακατέψτε τη ζάχαρη, το νερό και το κορν φλαουρ σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια με χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατέψτε με ένα συρμάτινο αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει και στη συνέχεια ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να σφίγγει.
Μετά από 5 λεπτά, προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Συνεχίστε να ανακατεύετε γρήγορα, θα σφίξει αμέσως μόλις το μείγμα βράσει πάλι.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και τοποθετήστε το σε ένα μπολ.
Αφήστε να κρυώσει, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο.
Φτιάξτε τη ζύμη.
Σε ένα μεσαίο μπολ,ανακατέψτε το βούτυρο και τα 2/3 κούπας αλεύρι και χωρίστε σε 2 ίσα μέρη.
Ανοίξτε τα σε ορθογώνια (15×30 εκατοστά) μεταξύ 2 φύλλων αντικολλητικού χαρτιού. Βάλτε τα στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά και 3 κούπες αλεύρι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, βάλτε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Θερμάνετε ώστε να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό. Ρίξτε το στο αλεύρι και τη μαγιά μαζί με τα αυγά και τα εκχυλίσματα λεμονιού και αμυγδάλου. Ανακατέψτε για 3 λεπτά.
Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι ½ κούπα κάθε φορά μέχρι η ζύμη να σφίξει και να είναι εύπλαστη. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί (30-60 λεπτά).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Κόψτε τη ζύμη στη μέση, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί (30-60 λεπτά).
Ανοίξτε κάθε μισό ζύμης σε ορθογώνιο (50×30 εκατοστά) πάνω σε μια ελαφρώς αλευρομένη επιφάνεια.
Τοποθετήστε ένα φύλλο από το κρυο βουτυρο σε κάθε κομμάτι ζύμης και διπλώστε τη ζύμη πάνω του σαν το κάλυμμα ενός βιβλίου. Κλείστε τις άκρες πιέζοντας με τα δάκτυλά σας.
Με κάθε κομμάτι ανοίξτε ένα ορθογώνιο (50×30 εκατοστά).
Διπλώστε το στα τρία αναδιπλώνοντας τις μεγάλες πλευρές στο κέντρο τη μια πάνω στην άλλη σαν φάκελο.
Ανοίξτε πάλι τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο (50×30 εκατοστά) και διπλώστε ξανά στα τρία.
Τυλίξτε τα 2 κομμάτια σε πλαστική μεμβράνη και ψύξτε τα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν το βούτυρο ζεσταθεί τότε η ζύμη θα δουλεύετε δύσκολα οπότε βάλτε τη στο ψυγείο για να ξαναψυχθεί.
Βγάλτε από το ψυγείο ένα κάθε φορά. Ανοίξτε πάλι τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο (50×30 εκατοστά) και διπλώστε ξανά στα τρία. Επαναλάβετε το ίδιο άλλη μια φορά. Ψύξτε για 30 λεπτά ή όλη νύχτα πριν την τελική διαμόρφωση και το ψήσιμο.
Ψήσιμο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς C.
Κόψτε το ρολό της ζύμης σε φέτες πάχους 0,5 εκατοστού και τοποθετήστε τη γέμιση σας δηλαδή την κρέμα και την μαρμελάδα ή τα φρούτα.
Τοποθετήστε τις σε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ορθογώνιο ταψί και αφήστε τις να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν.
Οι φέτες μπορούν να αλειφθούν με ασπράδι αυγού.
Ψήστε για 8 έως 10 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να ροδίσουν.