Συστατικά
420 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη, συν περισσότερο για το αλεύρωμα
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο (ταρτάρ)
1 κουταλάκι του γλυκού (3 γρ.) ξηρή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού (3 γρ.) αλάτι
150 ml ζεστό γάλα (περίπου 35 ° C)
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα
4 κουταλιές της σούπας (56 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λειωμένο
100 γρ. πραλίνα σε θερμοκρασία δωματίου (μπορείτε να τη ζεστάνετε λίγο)
1 αυγό + 1 κουταλιά της σούπας νερό, χτυπημένα καλά για το άλειμμα
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ σας, τοποθετήστε το αλεύρι, το κρεμόριο, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με ένα σύρμα καλά. Προσθέστε το αλάτι, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ. Αυξήστε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και ζυμώστε για περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν κολλάει στο γάντζο αλλά παραμένει μαλακή. Ψεκάστε μια σπάτουλα σιλικόνης ελαφρά με λαδι και ξύστε τις πλευρές του μπολ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ αρκετά μεγάλο για τη ζύμη ώστε να φουσκώσει και να διπλασιάσει το μέγεθός της. Λαδώστε την κορυφή της ζύμης και σκεπάστε με λαδωμένη μεμβράνη.Τοποθετήστε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 3 ημέρες.
Σημείωση: Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη την ίδια ημέρα απλά δεν θα είναι τόσο εύκολο να δουλευτεί. Θα χρειαστεί να τη βάλετε σε ένα ζεστό, χωρίς υγρασία μέρος ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθός (περίπου 1 ώρα). Μετά τοποθετήστε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά ή μέχρι να ψυχθεί.
Την ημέρα του ψησίματος, στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και βάλτε το στην άκρη. Βάλτε την κατεψυγμένη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίστε να τη δουλεύετε με απαλές κινήσεις πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλήσει. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν μαλακώσει αρκετά. Μην παραζυμώσετε ή ρίξετε πολύ αλεύρι γιατί η ζύμη δεν θα φουσκώσει αρκετά.
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή τροχό πίτσας, ξεκινώντας περίπου 2,5 εκατοστά από το ένα άκρο του κυλίνδρου, κόψτε κατά μήκος της ζύμης μέχρι το τέλος ώστε να έχετε 2 κομμάτια ζύμης. Ξεκινώντας από τη άκοπη άκρη, πλέξτε τα κομμάτια απαλά έτσι ώστε οι κομμένες πλευρές της ζύμης να είναι προς τα πάνω.
Πιάστε τα άκρα μαζί και βάλτε τα από κάτω. Πιέστε απαλά τα άκρα για να δημιουργήσετε μια ελαφρώς πλατύτερη και κοντύτερη πλεξούδα. Καλύψτε το ταψί με μια λαδωμένη μεμβράνη και τοποθετήστε σε ζεστό μέρος ίσα να φουσκώσει (περίπου 20 λεπτά).
Καθώς η ζύμη φουσκώνει στο ταψί, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 ° C. Αλείψτε την επιφάνεια ομοιόμορφα με το μείγμα αυγού και τοποθετήστε στο κέντρο του φούρνου. Ψήστε για 10 λεπτά και χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170 ° C. Συνεχίστε να ψήνετε έως ότου η ζύμη ροδίσει (περίπου 15 λεπτά περισσότερο).
Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Κόψτε και σερβίρετε όταν είναι ακόμη ζεστό.
fotos via glutenfreeonashoestring