4 λίτρα γάλα φρέσκο
1 κουταλιά γιαούρτι (από αυτό με την πέτσα)
1 κσ υγρή τυροπυτιά (3 γρ)
αλάτι ψιλό
Διαδικασία:
Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει ως τους 30C.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Διαλύουμε την τυροπυτιά σε 3-4 κσ κρύο νερό και προσθέτουμε το διάλυμα στο γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 5΄.
Αφήνουμε το γάλα να ηρεμήσει για 1 ώρα, προκειμένου να πήξει.
Βυθίζουμε ένα μακρύ μαχαίρι στην κατσαρόλα και κόβουμε το πήγμα σε κύβους 1εκ. περίπου.
Αφήνουμε να σφίξουν για 10΄.
Πολύ αργά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του πήγματος στους 39C, ανακατεύοντας απαλά κάθε λίγο για να μην κολλήσουν τα κομματάκια (θα πρέπει να φτάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία σε 45΄).
Αφήνουμε να κατασταλάξει, αφαιρούμε 3 κούπες τυρόγαλο και προσθέτουμε 3 κούπες νερό 39C.
Για 45΄ακόμη κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή (39C) και κάθε 15΄επαναλαμβάνουμε το βήμα 8 (άλλες δύο φορές δηλαδή).
Καλύπτουμε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και ρίχνουμε προσεκτικά το τυρί μας να στραγγίξει και να φύγουν τα πολλά υγρά.
Μεταφέρουμε σε καλούπι* και το πιέζουμε με βάρος 9 κιλών για 45΄.
Αναποδογυρίζουμε το τυρί και πιέζουμε με βάρος 18 κιλών για 3 ώρες
Βγάζουμε το τυρί από το καλούπι και το βυθίζουμε σε κρύα άρμη** για 3 ώρες, αναποδογυρίζοντάς το συχνά (κάθε 45΄)
Βγάζουμε και σκουπίζουμε το τυρί να στεγνώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο ξεσκέπαστο για 25 μέρες, οπότε και θα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Κάθε μέρα το αναποδογυρίζουμε για να στεγνώσει ομοιόμορφα.
Η συνταγή μας δίνει ένα μικρό κεφάλι τυρί (περίπου 2 κιλά)
Λίγα μυστικά ακόμα
* Καλούπια μπορείτε να φτιάξετε με πλαστικά δοχεία που θα τα γεμίσετε τρύπες, κουβαδάκια, μπωλ, ακόμη και μπουκάλια νερού.
** Σε 1 λίτρο ζεστό νερό διαλύουμε 1 1/2 κούπα αλάτι και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Για να χρησιμοποιήσουμε την άρμη, τη βάζουμε σε ένα μπωλ και βουτάμε μέσα το τυρί. Έπειτα τη φυλάμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα τη χρειαστούμε και προσθέτουμε αλάτι τόσο, ώστε να μη διαλύεται άλλο, όση ώρα και αν ανακατεύουμε.
Τυρί Κρέμα – cream cheese
Αντίο philadelphia… δεν σε έχουμε πια ανάγκη!
Υλικά:
3,5 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες (πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό)
1 σταγόνα υγρή τυροπιτιά διαλυμένη σε 5 κ.σ. κρύο νερό
1 κ.γ. γιαούρτι πρόβειο (από κεσεδάκι με πέτσα)
Πώς το κάνουμε:
Ζεσταίνετε το γάλα στους 35 βαθμούς (αν δεν είναι παστεριωμένο το ζεσταίνετε στους 80 και το αφήνετε να κρυώσει ως τους 35).
Ρίχνετε το γιαούρτι και ανακατεύετε πολύ καλά να διαλυθεί.
Ρίχνετε μέσα στο γάλα 2 κουταλιές από το διάλυμα της τυροπιτιάς και ανακατεύετε πολύ καλά.
Αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη και ακίνητη για 12-18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Απλώνετε ένα τουλπάνι μέσα σε ένα σουρωτήρι και αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (τώρα μοιάζει με γιαούρτι στην όψη).
Σσφίγγετε το ύφασμα και το κρεμάτε για να φύγουν τα υγρά.
Μετά από 6-8 ώρες το τυρί είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι και οποιο μυρωδικό θέλετε για να δώσετε έξτρα γεύση και άρωμα.
via kouzinorama, sintagespareas