Το βούτυρο κακάο που χρησιμοποιείται στην σοκολάτα είναι πανάκριβο. Έτσι δεν ξέρω αν οι σοκολάτες εμπορίου περιέχουν καθόλου βούτυρο κακάο. Μάλλον περιέχουν γράσο. Φτιάξτε την σοκολάτα σας με καλό γαλακτοκομικό βούτυρο.
1) Ένα βάζο από καλό βούτυρο προβάτου-κατσίκας. Περίπου 600 γραμμάρια.
2) 4 κουτάκια κακάο χωρίς ζάχαρη των 125 γραμμαρίων.
3) Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν-μαρί. Βάζουμε από μία κουταλιά μέλι για κάθε κουτί κακάο. Αν θέλουμε πιο πικρή ή πιο γλυκιά σοκολάτα βάζουμε περισσότερες ποσότητες. Αν βάλετε πέντε κουτιά κακάο θα φτιάξετε γεύση και μυρωδιά ίδια με την πικρή σοκολάτα του εμπορίου που πουλιέται σε μεγάλα κομμάτια.
4) Αφού ανακατέψουμε το μέλι με το βούτυρο ρίχνουμε μέσα και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Στην αρχή θα κάνει σβόλους, οι οποίοι θα λιώσουν σιγά σιγά.
Αφήνουμε για λίγη ώρα το μίγμα στο μπεν-μαρί για να «ψηθεί». Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.
5) Το τελικό αποτέλεσμα. Όπως βλέπετε έχει υποστεί πολλές δοκιμές! Η πείρα δείχνει ότι όσο «παλιώνει» τόσο πιο νόστιμη γίνεται.
Γενικά μην χρησιμοποιείτε τα τόσο διαφημισμένα βούτυρα-τέρατα τα οποία ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι προέρχονται από υδρογόνωση καλής ποιότητας λαδιών και τα οποία ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι σας κάνουν καλό. Και λάδι μηχανής να υδρογονώσετε θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Οι μαργαρίνες και τα διάφορα σκευάσματα «από αγνό ελαιόλαδο», τα οποία υπάρχουν κατά κόρον στα σούπερ μάρκετ, κάνουν καλό μόνο στην τσέπη των βιομηχάνων.