Ο λουκουμάς της ελληνικής παραλίας!
Τι θα χρειαστούμε:
3 φλτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλτζ χλιαρό φρέσκο γάλα
1 κύβο μαγιά φρέσκια ή 2 φακελάκια ξερή
2 κουταλιές βούτυρο τύπου βιτάμ ή soft για άλειμμα
3 κουταλιές ζάχαρη (άσπρη κρυσταλλική)
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες (λουβιά)
½ σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Ζάχαρη για το πασπάλισμα
Κανέλα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Πως το κάνουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ.
Στο χλιαρό γάλα λιώνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να το κάψουμε. Ίσα που να λιώσει!
Kάνουμε μια τρύπα στη μεση του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το γάλα με τη μαγιά, το βούτυρο, το αλάτι και τις βανίλιες.
Αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υλικά στο κέντρο. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν διπλασιαστεί φτιάχνουμε τους λουκουμάδες ή ανοίγοντας το ζυμάρι σε φύλλο πάχους ½ εκατοστού όπου το κόβουμε σε κύκλους με τσέρκι (κουπατ) ή φτιάχνουμε ένα κορδόνι το οποίο το κόβουμε και ενώνουμε τις άκρες φτιάχνοντας δαχτυλίδια.
Αφήνουμε τους λουκουμάδες σε ζεστό μέρος για μισή ώρα να φουσκώσουν ξανά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι καίμε καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες.
Όταν ροδίσουν είναι έτοιμοι. Απλά τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
via tsoukali
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ chef X (tsoukali.gr): Όλο το παραπάνω μπορεί να γίνει και στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα. Τους λουκουμάδες εγώ τους ανοίγω με το χέρι, χωρίς τσέρκι. Ζυμώνω μια μπάλα, την πλαταίνω ξεκινώντας από το κέντρο προς τις άκρες. Μετά πιέζω πολύ το ζυμάρι στο κέντρο ώστε να λεπτύνει και στο τέλος να τρυπήσει. Έτσι έχω λουκουμάδες ζωρίς “ραφή”.