Τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή για μπριός την κάνει το λίπος που χρησιμοποιείται, το γνωστό λαρδί σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο!
Υλικά:
3 αυγά (ο ένας κρόκος είναι για να αλείψετε πριν το ψήσιμο)
150γρ. γάλα
120γρ. ζάχαρη
100γρ. λαρδί
50γρ. ελαιόλαδο
20γρ. νωπή μαγιά
1 βανίλια
Αλεύρι όσο πάρει για να δημιουργηθεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη (περίπου 500 γρ.)
1 κουτί λουκούμια της αρεσκείας σας για τη γέμιση.
*Επειδή το λαρδί δεν είναι πολύ διαδεδομένο υπάρχουν τρόποι να αντικατασταθεί.
1 κούπα λαρδί μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα μαγειρικό λίπος ή με 1 κούπα και 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο.
Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ελαφρώς ζεσταμένο γάλα διαλύετε τη μαγιά, 1 κ.γ. ζάχαρη και 1κ.σ. αλεύρι. Αφήνετε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Χτυπήστε τα αυγά (τα 2 ολόκληρα και το ένα ασπράδι) με τη ζάχαρη.
Λιώστε το λίπος και ανακατέψτε με το λάδι
Σε ένα μεγάλο μπώλ κοσκινίστε 500γρ. αλεύρι . Κάντε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε τα αυγά με τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και τα 2/3 του λίπους που έχετε αναμείξει με το λάδι. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και τη βανίλια. Ζυμώστε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Εαν χρειαστεί προσθέστε αλευράκι. Λαδώστε τα χέρια σας με το υπόλοιπο 1/3 του λίπους και συνεχίστε το ζύμωμα.
Τοποθετήστε τη ζύμη μέσα σε λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Μόλις μουσκώσει βάλτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε ένα τετράγωνο φύλλο.
Κόψτε απο τη μια πλευρά λωρίδες 1 εκ. πάχος κατα μήκος όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Πιάστε 3 λωρίδες και κάντε κάθε πλεξιδούλα.
Ψιλοκόψτε τα λουκουμάκια και απλώστε επάνω στην υπόλοιπη ζύμη.
Τυλίγετε όμορφα και ομοιόμορφα το ρολό. Τοποθετήστε τις πλεξιδούλες απο πάνω και κολλήστε τις άκρες τους απο κάτω απο το ρολό.
Τυλίξτε σε στεφάνι και τοποθετήστε σε ταψί με λαδόκολλα. Βάλτε το στο φούρνο στους 35-40 βαθμούς να φουσκώσει. Χτυπήστε τον κρόκο με 1κ.σ γάλα και αλείψτε το στεφάνι. Πασπαλίστε ζάχαρη και ψήστε στους 180 Βαθμούς (160 αέρας) μέχρι να είναι έτοιμο.
Κόβετε μόλις κρυώσει εντελώς
via sladkoisoleno