Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα και σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας είναι η τσιτσιμπύρα. Την έφεραν στο νησί οι Άγγλοι στις αρχές του 19ου αιώνα και άρεσε πολύ στους Κερκυραίους. Τόσο πολύ που όταν έφυγαν οι Βρετανοί, συνέχισαν να φτιάχνουν τσιτσιμπύρα!
Τα βασικά συστατικά της…………
είναι το τζίντζερ (πιπερόριζα) και το λεμόνι. Είναι πολύ δροσιστική και έχει μοναδική γεύση.
Η τσιτσιμπύρα είναι χωνευτική, κάνει καλό στο στομάχι και θεραπεύει τη διάρροια και τη ναυτία. Το τζίντζερ μπορεί να ελαττώσει τους πόνους από αρθριτικά ενώ βοηθά και στην κυκλοφορία του αίματος και κατεβάζει τη χοληστερίνη.
Εδώ είναι και μια συνταγή για Κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα:
- Ξεκινάμε με ένα πλαστικό μπουκάλι 2 λίτρων. (ΟΧΙ ΓΥΑΛΙΝΟ, η τσιτσιμπύρα μπορεί να σκάσει!).
- Ρίχνουμε μέσα μια κούπα ζάχαρη και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε 2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ και το χυμό ενός λεμονιού. Κλείνουμε το μπουκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Γεμίζουμε με νερό αλλά όχι μέχρι πάνω, αφήνουμε 4 δάχτυλα. Κλείνουμε το μπουκάλι καλά και το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος για να γίνει η ζύμωση. Η τσιτσιμπύρα παραγεί το ανθρακικό της φυσικά!
Η τσιτσιμπύρα είναι έτοιμη όταν δεν μπορείτε να ζουλήξετε το μπουκάλι (έχει ανεβάσει πίεση). Βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο και όταν κρυώσει το ανοίγουμε προσεκτικά, φιλτράρουμε την τσιτσιμπύρα και τη φυλάμε σε άλλο μπουκάλι.
Διατηρείται για ένα μήνα στο ψυγείο.
Στην υγειά σας!
via greencorfu.com
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο