Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα ντουλάπια μας στην κουζίνας να έχουμε σπασμένα ή ραγισμένα πιάτα και ακόμα να τα χρησιμοποιούμε. Ένα μικρό ράγισμα στην άκρη του πιάτου σε πολλές φορές περιπτωσεις δεν του δίνουμε καν σημασία και συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε,. Γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τα σπασμένα ή ραγισμένα πιάτα ακόμα και αν είναι λίγο ή σε μια άκρη γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για βακτήρια και όχι μόνο.
Τα ραγίσματα και τα σπασίματα συμβαίνουν αρκετά εύκολα, είτε γιατί σας έπεσε κάτω το σκεύος είτε γιατί γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων με λάθος τρόπο. Από άποψη ασφάλειας όμως δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε, ούτε να τρώτε ούτε να πίνετε σύμφωνα με το thetakeout . Ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα σπασίματα και τις ρωγμές και είναι αδύνατο να φύγουν με το πλύσιμο.

Γιατί τα σπασμένα και τα ραγισμένα πιάτα είναι επικίνδυνα;
Ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι επειδή στις ρωγμές και στα σπασίματα δημιουργούνται αποικίες μικροοργανισμών που είναι βλαβερά για τον οργανισμό. Τα υπολείμματα των τροφών μπαίνουν σε αυτά τα σημεία και όσο καλά και να τα πλύνετε δεν φεύγουν. Μάλιστα όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε ένα σπασμένο σκεύος τόσο μεγαλύτερο θα γίνεται το σπάσιμο. Επάνω στα σημεία και στις ρωγμές μπορούν αποικήσουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια και ο σταφυλόκοκκος. Μπορείτε ακόμα να πάθετε και τροφική δηλητηριάση αν δεν προσέξετε.
Μπορεί να σε τραυματίσουν
Οι κοφτερές άκρες από ένα σπασμένο πιάτο ή μια κούπα μπορεί να σε τραυματίσουν καθώς τα χρησιμοποιείς σε στόμα, χείλια, γλώσσα, λαιμό. Και μπορεί η πιθανότητα να είναι μικρή δεν είναι όμως ανύπαρκτη. Ένα μικρό κομμάτι μπορεί να το καταπιείς και να σου προκαλέσει ζημιά στο στόμα ή ακόμα και στον οισοφάγο.
Επιβλαβείς ουσίες
Η γυαλιστερή επίστρωση στα κεραμικά πιάτα δεν είναι μόνο διακοσμητική αλλά και ένα προστατευτικό φράγμα. Όταν σπάσει από μια ρωγμή ή ένα σπάσιμο, τα τρόφιμα αρχίζουν να έρχονται σε άμεση επαφή με το πορώδες κεραμικό υλικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν πρόκειται για παλιά πιάτα (κατασκευασμένα πριν από τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας), φθηνά κεραμικά άγνωστης προέλευσης ή ορισμένους τύπους πιάτων που έχουν έντονα χρώματα. Μπορεί να περιέχουν μόλυβδο ή κάδμιο. Αυτά τα τοξικά βαρέα μέταλλα μπορούν να διαρρεύσουν στα τρόφιμα, ειδικά εάν είναι ζεστά ή όξινα (π.χ. καφές, τσάι, σάλτσες ντομάτας, εσπεριδοειδή).
Σύμφωνα με τον FDA, υπάρχει ανησυχία όταν στο φαγητό μπορεί να δραπετεύσουν μικρές ποσότητες μολύβδου όταν:
- Το πιάτο ραγίζει ή σπάει
- Σερβίρονται όξινα τρόφιμα ή ποτά.
Και μπορεί να είναι ανησυχητικό για όλους μας, πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα μικρά πιαιδιά και τις εγκύους,. Οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα με τα χρόνια και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως υποδεικνύουν ορισμένες μελέτες σχετικά με τη χρήση BPA.

Ξαφνικό σπάσιμο
Όταν ένα σπασμένο πιάτω ή κούπα πάθει θερμικό σοκ, δηλαδή βάλουμε μέσα κάτι πολύ ζεστό τότε μπορεί να σπάσει και να θρυμματιστεί με αποτέλεσμα να λερώσει το χώρο αλλά και να σας κάψει ή τραυματίσει.
Τι να κάνουμε τα κατεστραμμένα πιάτα
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε ούτε να προσπαθήσετε φυσικά να τα κολλήσετε. Ακόμα και αν στην επιφάνεια το πιάτο έχει την εικόνα “ιστού” σημαίνει ότι έχει ραγίσει. Πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα πιάτα σας. Τα κατεστραμμένα πιάτια όμως δεν χρειάζεται να τα πετάξετε. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αλλιώς. πχ σαν πιάτο σε γλαστράκια, σαν βάση για κοσμήματα ή διακοσμητικά. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε και μωσαϊκά. Εδώ σας έχουμε 15 μοναδικές ιδέες για να ανακυκλώσετε τα σπασμένα πιάτα δημιουργικά.

