Μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας σίγουρα θα βρεις μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ καθώς είναι 2 πολύ κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται και στην κουζίνα αλλά και στην καθαριότητα. Τα δύο αυτά υλικά μπορεί να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά υπάρχει η περίπτωση να χαλάσουν; Η απάντηση είναι ναι. Η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ αν τα έχουμε πολύ καιρό στα ντουλάπια αλλοιώνονται και ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης ίσως μπορεί να μην είναι ιδανικά για να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί μπορεί να έχουν χάσει τη δράση τους.
Αν αναρωτιέστε: ” Πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι ληγμένο το μπέικιν πάουντερ ή η μαγειρική σόδα για να μην καταστρέψω τα μπισκότα που φτιάχνω;” Για να μπορέσετε να το καταλάβετε δείτε παρακάτω τους πιο απλούς τρόπους.
Εγώ προσωπικά κάνω πάντα αυτή τη δοκιμή γιατί μου έχει τύχει μπέικιν πάουντερ που είχα, να έχει χάσει τη δράση του παρόλο που δεν είχε λήξει.
Διάβασε επίσης | Το Ήξερες; Αυτά είναι 9 Υποκατάστατα Μπέικιν Πάουντερ που Μπορείτε να Χρησιμοποιήσετε αν Ξεμείνετε
- Μπέικιν Παόυντερ: Ρίξτε λίγο μπέικιν πάουντερ μέσα σε ζεστό νερό. Αν αφρίσει τότε είναι ακόμα ενεργό.
- Μαγειρική Σόδα: Ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα μέσα σε ζεστό νερό με ξύδι. Αν αφρίσει είναι καλό για χρήση.
Και τα δυο αυτά υλικά είναι διογκωτικά που αντιδρούν στο νερό ή σε άλλα όξινα υλικά, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνεις αυτή τη δοκιμή. Αν δεν αφρίσουν ή δεν κάνουν φουσκάλες αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει τη δράση τους και έτσι δεν θα λειτουργήσουν μέσα στην συνταγές σας σαν διογκωτικά για να έχετε το φούσκωμα και το αφράτο αποτέλεσμα που θέλετε.
Έλεγξε αν η μαγειρική σόδα ή το μπείκιν πάουντερ έχει λήξει
Θα σου πάρει μόνο λίγα λεπτά για να καταλάβεις αν το μπέικιν πάουντερ ή η μαγειρική σόδα είναι ακόμα ενεργή για να τη χρησιμοποιήσεις στην συνταγή σου ή αν χρειαστεί να αγοράσεις νέες συσκευασίες.
Τι θα χρειαστείς:
- Μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ
- Ένα μικρό μπολ ή κούπα
- Ζεστό νερό
- Ξύδι (μόνο για τη μαγειρική σόδα)
- Ένα κουταλάκι
Οδηγίες
Μέτρησε το νερό
Γέμισε μισή κούπα με ζεστό νερό.
Πρόσθεσε ξύδι αν ελέγχεις μαγειρική σόδα
Αν ελέγχεις μπέικιν πάουντερ τότε μπορείς να παρακάμψεις αυτό το βήμα και να πας στο επόμενο. Αλλά για τη μαγειρική σόδα σίγουρα το χρειάζεσαι γιατί πρέπει να κάνει αντίδραση με κάποιο οξύ, και αυτό είναι το ξύδι. Πρόσθεσε λοιπόν μισό κουταλάκι ξύδι μέσα στο νερό.
Πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα ή το μπείκιν πάουντερ
Πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα ή το μπείκιν πάουντερ
Δες αν αφρίζει
Αν τα δύο αυτά υλικά αφρίζουν ή κάνουν φουσκάλες τότε σημαίνει ότι είναι καλά για να τα χρησιμοποιήσετε στην συνταγή σας. Αν δεν αφρίζουν τότε μην τα χρησιμοποιήσετε γιατί πιθανότατα δεν θα κάνουν σωστή δουλειά.
Ληγμένος χυμός: Μην τον πετάς – Δες τι να τον κάνεις
φωτογραφία κολάζ: youtube

