Αντί να χρησιμοποιούμε έναν επεξεργαστή τροφίμων που πρέπει να τον συναρμολογήσουμε, να κόψουμε και να τον πλύνουμε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε απλά ένα μαχαίρι για να ψιλοκόψουμε λαχανικά. Και το καλύτερο εργαλείο για να ψιλοκόψετε είναι ένα μαχαίρι του Chef. Τι συγκεκριμένο μαχαίρι είναι ένας πραγματικός βοηθός στην κουζίνα.
Το μαχαίρι του Σεφ – ονόμαζεται επίσης και γαλλικό μαχαίρι – έχει φαρδύ κωνικό σχήμα και μια λεπτή αιχμηρη άκρη. Έχει μεγάλη λεπίδα σε μήκος και είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να κουνιέται σε μια σανίδα κοπής καθώς κόβει.
Πώς να κρατάτε το μαχαίρι του Σεφ
Παρακάτω θα δείτε πώς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας. Και αυτό με το μαχαίρι και αυτό χωρίς το αχαίρι.
Για το χέρι χωρίς ΜΑΧΑΙΡΙ
- Τα δάχτυλα πρέπει να είναι κουλουριασμένα για να προστατεύσουν τα άκρα των δακτύλων.
- Ο αντίχειρας και το μικρό δάχτυλο πρέπει να είναι πίσω από τα άλλα δάχτυλα.
- Η πλευρά της λεπίδας (αλλά όχι η άκρη) ακουμπάει στις μεσαίες αρθρώσεις του χεριού που δεν κρατάει το μαχαίρι. Αυτό βοηθά να μην κατέβει το μαχαίρι στα δάχτυλά σας. Σας βοηθά επίσης να μετρήσετε το μέγεθος των κομματιών, μετακινώντας το χέρι σας προς τα πίσω μετά από κάθε κοπή, προετοιμαζόμενοι για την επόμενη κοπή.
- Οι τομές γίνονται προς τα κάτω με μια λικνιζόμενη κίνηση από την άκρη μέχρι το άκρο της λεπίδας. Το μαχαίρι δεν πριονίζει το τρόφιμο.
Για το χέρι με το ΜΑΧΑΙΡΙ:
- Ο αντίχειρας και το πρώτο δάχτυλο πιάνουν τη λεπίδα ακριβώς πάνω από τη λαβή. Αυτό σας βοηθά να κάνετε το μαχαίρι προέκταση του βραχίονα σας και σας δίνει καλύτερο έλεγχο και ακρίβεια στην κοπή.
- Όταν ψιλοκόβετε μικρά κομμάτια μυρωδικά ή σκόρδο, η λαβή μπορεί να κρατιέται στο ένα χέρι ενώ το άλλο χέρι ακουμπάει πάνω από τη λεπίδα.
- Η άκρη της λεπίδας διατηρείται σε επαφή με την σανίδα κοπής. Η λεπίδα κουνιέται πάνω-κάτω μέχρι να τεμαχιστεί στο επιθυμητό μέγεθος.
- Για να μην γλιστρήσουν τα λαχανικά και τα φρούτα στο ξύλο κοπής, κόψτε τα στη μέση πριν τα κόψετε σε φέτες ή ψιλοκόψτε περαιτέρω. Αυτό βοηθά να τα στερεώσετε σταθερά στο ξύλο κοπής σας και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το κόψιμο.
Πώς να φροντίσεις ένα μαχαίρι Chef
Πολλές εταιρείες μαχαιριών συνιστούν να αποφεύγετε να πλένετε το μαχαίρι σας στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να καταστρέψετε τη λεπίδα. Επίσης, οι ξύλινες λαβές μπορεί να χαλάσουν όταν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Να στεγνώνετε πάντα το μαχαίρι πριν το αποθηκεύσετε.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το ακόνισμα του μαχαιριού σας. Ένα κοφτερό μαχαίρι όχι μόνο κόβει καλύτερα αλλά είναι πιο ασφαλές από ένα στομωμένο μαχαίρι. Και αυτό γιατί μπορεί να βάλετε υπερβολική δύναμη με ένα μαχαίρι που δεν είναι καλά ακονισμένο, να χάσετε τον έλεγχο και να κοπείτε.
Οι μαλακότερες σανίδες κοπής, όπως οι πλαστικές σανίδες κοπής από πολυαιθυλένιο, είναι πολύ πιο εύκολες στα μαχαίρια.
Αποθηκεύστε τα μαχαίρια σας σε μια θήκη μαχαιριών ή άλλο σύστημα αποθήκευσης που κρατά τις λεπίδες ξεχωριστές. Μην τα πετάτε μαζί σε ένα συρτάρι όπου μπορεί να προσκρούσουν το ένα στο άλλο και πιθανώς να καταστρέψουν ή να στομώσουν τις λεπίδες.