Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχουν τρόφιμα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για μόλυνση με λιστέρια.
Η Λιστέρια ή Λιστερίωση είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη και προκαλείται μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων με το βακτηρίδιο Listeria. Περισσότερο κινδυνεύουν τα μωράκια, οι έγκυες γυναίκες αλλά και άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για Λιστέρια (Listeria)
- Ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
- Έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά
- Προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά
- Προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
- Μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα
- Μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
- Μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα
- Σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά
φώτο freepik
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί.
Ακολούθησε το Toftiaxa.gr στο facebook
Ακολουθήσε το Toftiaxa.gr στο Google News
Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!