photo:tilestwra |
Πρόκειται για χάρτινα καλαμάκια, από πεπιεσμένο χαρτί και μάλιστα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, το νερό ή το χυμό, χωρίς να διαλύονται.
Τα πλαστικά καλαμάκια αποσύρονται σιγά σιγά και δίνουν τη θέση τους στα νέα χάρτινα καλαμάκια που δεν μολύνουν το περιβάλλον και είναι ανακυκλώσιμα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Οι νέοι κανόνες για τα πλαστικά, όχι μόνο τα καλαμάκια αλλά διάφορα προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτούν τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, οι μπατονέτες αλλά και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’επέκτασιν και στην Ελλάδα
Πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες είναι μερικά από τα προϊόντα που αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων και συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας και στον οργανισμό μας χωρίς να είναι ακόμα γνωστές οι συνέπειες στην υγεία μας.
Για προϊόντα που δεν υπάρχουν εναλλακτικές τους τότε θα γίνει προσπάθεια για μειώση της χρήσης τους και υποχρέωση των κατασκευαστών τους για τη διαχείρηση των αποβλήτων.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι, από τη στιγμή που θεσπίστηκαν οι νέοι κανόνες για τις πλαστικές σακούλες το 2015, το 72% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι έχουν μειώσει τη χρήση τους.
Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:
Απαγόρευση σε ορισμένα προϊόντα: Όταν υπάρχουν εύκολα διαθέσιμα εναλλακτικά και προσιτά σε τιμές, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορευτούν από την αγορά. Η απαγόρευση θα ισχύει για τις μπατονέτες, τα μαχαιροπήρουνα, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τους αναδευτήρες για το ποτό και τα πλαστικά στήριξης μπαλονιών, τα οποία θα πρέπει να κατασκευαστούν αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά.
Τα πλαστικά δοχεία ποτών/αναψυκτικών μίας χρήσης που κατασκευάζονται θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια τους δεν αποσπώνται.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών. Θα το πράξουν καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, διαθέτοντας εναλλακτικά προϊόντα στο σημείο πώλησης ή εξασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από τέλος.
Υποχρεώσεις για τους κατασκευαστές: Οι κατασκευαστές θα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στην κάλυψη των δαπανών διαχείρισης αποβλήτων και καθαρισμού, καθώς και μέτρων ευαισθητοποίησης για τα δοχεία τροφίμων, τα πακέτα και τα περιτυλίγματα (όπως για πατατάκια και γλυκά), τα δοχεία και τα κύπελλα ποτών, τα προϊόντα καπνού με φίλτρα όπως τσιγάρα, υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και ελαφριές πλαστικές σακούλες.Η βιομηχανία θα λάβει επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά.
Στόχοι συλλογής: Τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να συλλέξουν το 90% των μπουκαλιών πλαστικών ποτών μίας χρήσης μέχρι το 2025, για παράδειγμα μέσω συστημάτων επιστροφής.
Απαιτήσεις επισήμανσης: Ορισμένα προϊόντα απαιτούν σαφή και τυποποιημένη επισήμανση, η οποία υποδεικνύει τον τρόπο διάθεσης των αποβλήτων, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος και την παρουσία πλαστικών υλών στα προϊόντα. Αυτό ισχύει για τις σερβιέτες, τα υγρά μαντηλάκια και τα μπαλόνια.
Μέτρα ευαισθητοποίησης: Τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της σπατάλης πλαστικών και αλιευτικών εργαλείων μιας χρήσεως, καθώς και σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για όλα αυτά τα προϊόντα.
Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των απορριμμάτων στις παραλίες, η Επιτροπή στοχεύει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής με συστήματα ευθύνης των κατασκευαστών για αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστικό.
Οι κατασκευαστές πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος συλλογής αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και τη μεταφορά και επεξεργασία τους. Θα καλύψουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης.
Φωτογραφίες: Eurokinissi