Αφού τελειώσατε ένα γεύμα και λερώσατε πιάτα, μπορεί να είναι δελεαστικό να τα ρίξετε στο νεροχύτη για να μουλιάσουν. Αλλά το μούλιασμα των πιάτων και μπολ κάνει πράγματι πιο εύκολο το πλύσιμό τους; Ή μήπως είναι απλώς ένας τρόπος να το αποφύγετε; Οι ειδικοί απαντούν εάν το μούλιασμα των πιάτων είναι αποτελεσματικό και πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.
Αυτά είναι τα 6 κοινά λάθη στο πλύσιμο Πιάτων που πρέπει να αποφεύγονται
Πρέπει να μουλιάζετε τα πιάτα σας;
Αν και δεν είναι απαραίτητο, υπάρχουν οφέλη στο να αφήνετε τα πιάτα να μουλιάζουν πριν τα πλύνετε.
Το μούλιασμα βοηθά να μαλακώσουν και να χαλαρώσουν τα υπολείμματα φαγητού, καθιστώντας ευκολότερη την αφαίρεσή τους με λιγότερο τρίψιμο. Ορισμένα πιάτα μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο μουλιάσματος. Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα να γρατζουνίσετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας όταν τα πλένετε.
Θα πρέπει να μουλιάζετε πιάτα που περιέχουν λάδι, σάλτσα, σιρόπι και ξεραμένα φαγητά όπως ζυμαρικά και ρύζι.
Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο μούλιασμα των πιάτων
Το μούλιασμα γενικά δεν βλάπτει τα πιάτα, αλλά καλό είναι να είστε προσεκτικοί με πορσελάνινα ή αντίκες σερβίτσια και γυάλινα. Το παρατεταμένο μούλιασμα σε ζεστό νερό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σμάλτο και το φινίρισμα των πιάτων.
Δείτε ακόμη Πρέπει να Πλένετε τα Πιάτα με Κρύο ή Ζεστό Νερό;
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αφήσετε τα πιάτα να μουλιάσουν είναι ο χρόνος. Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο βρωμιάς του πιάτου και το είδος του φαγητού που έχει κολλήσει. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα κολλώδους σάλτσας κολλημένη σε ένα τηγάνι, θα χρειαστεί να μουλιάσει περισσότερο από ένα μπολ με δημητριακά.
Για να προσδιορίσετε πόσο χρόνο πρέπει να μουλιάσουν τα πιάτα, θα πρέπει να προσέχετε το ιξώδες ή την πυκνότητα του φαγητού. Τα πιάτα που έχουν φαγητά με υψηλό ιξώδες, όπως το μέλι ή το κάρυ, θα πρέπει να μουλιάσουν για περισσότερο χρόνο, ενώ με χαμηλότερο, όπως ο καφές ή η σούπα, μπορούν να μουλιάσουν για λιγότερο χρόνο.
Βέλτιστες πρακτικές για το μούλιασμα των πιάτων
Ακολουθήστε αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς τεχνικές την επόμενη φορά που θα μουλιάσετε τα πιάτα και τα μπολ σας στο νεροχύτη.
Ελαφρώς λερωμένα πιάτα
Όταν πλένετε τα πιάτα, ξεκινάτε πάντα με το ξύσιμο όσο το δυνατόν περισσότερου φαγητού από το πιάτο. Για πιάτα που είναι ελαφρώς λερωμένα και δεν περιέχουν τρόφιμα με υψηλό ιξώδες, μουλιάστε τα για 5-10 λεπτά σε ζεστό σαπουνόνερο.
Πολύ λερωμένα πιάτα
Όπως τα ελαφρώς λερωμένα πιάτα, ξεκινήστε με το ξύσιμο του φαγητού από το πιάτο. Για κολλημένα υπολείμματα, χρησιμοποιήστε μια πλαστική ξύστρα τροφίμων αντί για σφουγγάρι. Μόλις ολοκληρώσετε το ξύσιμο, μουλιάστε το πιάτο σε ζεστό σαπουνόνερο για 30 λεπτά έως μία ώρα. Ορισμένα πιάτα μπορεί να απαιτούν μούλιασμα όλη τη νύχτα.
Εύθραυστα πιάτα
Χρησιμοποιήστε μόνο ένα σφουγγάρι όταν αφαιρείτε υπολείμματα φαγητού από πορσελάνες ή σερβίτσια αντίκες. Λόγω του ευαίσθητου σμάλτου θα πρέπει να τα μουλιάζετε για 15-20 λεπτά σε χλιαρό νερό.
Δείτε επίσης Τα 3 λάθη που κάνουμε και καταστρέφονται τα πιάτα και τα ποτήρια μας