Άνθρωποι, ζώα και φυτά – όλοι χρειαζόμαστε ασβέστιο για υγιή ανάπτυξη. Υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν την έλλειψη αυτού του απαραίτητου μεταλλικού στοιχείου. Θα μπορούσε να είναι έλλειμμα στο έδαφος ή αδυναμία του φυτού να απορροφήσει το ασβέστιο, οδηγώντας και τα δύο σε μια σειρά από δυσλειτουργίες. Ό,τι κι αν είναι, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια ότι τα φυτά σας χρειάζονται ασβέστιο!
Πέφτουν τα φύλλα από τα φυτά που έχω στο σπίτι: Ποιος είναι ο λόγος και πώς θα το αντιμετωπίσω
Γιατί τα φυτά χρειάζονται ασβέστιο;
Τα φυτά χρειάζονται αυτό το μεταλλικό στοιχείο με τη μορφή πηκτικού ασβεστίου για να χτίσουν κυτταρικά τοιχώματα που τα κρατούν υγιή, όρθια και απαλλαγμένα από ασθένειες.
Οι νέοι ιστοί, όπως οι άκρες των ριζών, οι φρέσκοι βλαστοί και τα νεαρά φύλλα, χρειάζονται ασβέστιο για να αναπτυχθούν σωστά. Τα υγιή κυτταρικά τοιχώματα τα βοηθούν να αποκτήσουν το σχήμα τους και δημιουργούν φραγμούς ενάντια στα παθογόνα.
Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό στη δομή του εδάφους για τη διατήρηση των επιπέδων pH. Αυτό βοηθά τις ρίζες να αναπτυχθούν καλύτερα και εξασφαλίζει υγιεινά, νόστιμα φρούτα και λαχανικά.
Τι προκαλεί την ανεπάρκεια ασβεστίου στα φυτά;
Μέσω της διαπνοής, οι ρίζες απορροφούν και μεταφέρουν ασβέστιο από το έδαφος στους βλαστούς τους και σε άλλα αναπτυσσόμενα μέρη.
Τα φυτά χρειάζονται αρκετό νερό για να διαπνέουν ή να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τους μίσχους τους σε άλλα μέρη, όπως φύλλα, λουλούδια κ.λπ. Το ανισορροπημένο και ακανόνιστο πότισμα μπορεί να εμποδίσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν σε όλα τα αναπτυσσόμενα μέρη τους.
Το έδαφος μπορεί επίσης να είναι πολύ όξινο ή να έχει υπερφόρτωση θρεπτικών συστατικών που αποτρέπει το φυτό από την πρόσβαση σε χρησιμοποιήσιμο ασβέστιο. Αυτό χρειάζεται αρκετό περιθώριο για να συγχωνευθεί με την κυτταρική μεμβράνη.
Εάν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν παρέχουν αυτό το περιθώριο, τα κυτταρικά τοιχώματα του φυτού εξασθενούν και δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο ακόμα κι αν είναι διαθέσιμο.
Σημάδια που δείχνουν ότι τα φυτά σας χρειάζονται ασβέστιο
Παραμορφωμένη νέα ανάπτυξη
Τα νεότερα φύλλα και τα άνθη είναι τα πρώτα που εμφανίζουν τις επιπτώσεις της έλλειψης ασβεστίου. Έχουν αργή ανάπτυξη, ακανόνιστο σχήμα και είναι επιρρεπείς σε καφέ χλωρωτικές κηλίδες κατά μήκος των φυλλωδών περιθωρίων τους που αργότερα εξαπλώνονται στο κέντρο, σκοτώνοντας τελικά το φύλλο.
Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις άκρες των ριζών του φυτού. Θα σταματήσουν να αναπτύσσονται σωστά και θα εμποδίσουν την ικανότητά του να προσλαμβάνει νερό και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιδεινώνοντας την υγεία του.
Δείτε ακόμη Γιατί ο Κάκτοι σας Κιτρινίζουν: 11 Αιτίες και Λύσεις
Φύλλα που κατσαρώνουν
Λόγω έλλειψης ασβεστίου, η δομή και η ακεραιότητα του φύλλου ενός φυτού αρχίζουν να καταρρέουν. Τα φύλλα αρχίζουν να κουλουριάζονται σε μια σπείρα,.
Θα παρατηρήσετε ότι τα μπουμπούκια αρχίζουν να στρίβουν και τα περιθώρια των φύλλων κατσαρώνουν προς τα κάτω ή προς τα πάνω. Με τον καιρό, αυτά τα σημάδια θα γίνουν πιο εμφανή. Τελικά, οι άκρες και τα περιθώρια θα σταματήσουν επίσης να αναπτύσσονται και το φύλλωμα του φυτού σας θα φαίνεται άκαμπτο, πιο παχύ και μερικές φορές ακόμη πιο πράσινο από το συνηθισμένο.
Αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα στους κάτω μίσχους, αλλά είναι εμφανή σε παλαιότερα φύλλα.
Καχεκτική ή ακανόνιστη ανάπτυξη
Δεδομένου ότι το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών θα οδηγήσει σε πολύ πιο αργή ή καθυστερημένη ανάπτυξη και σε σοβαρές περιπτώσεις, το φυτό θα σταματήσει να αναπτύσσεται εντελώς.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Το φυτό δεν μπορεί να στηριχθεί με αδύναμα κυτταρικά τοιχώματα και μπορεί να λυγίσει ή να αρχίσει να πέφτει.
Σάπισμα καρπών
Μια μαύρη κηλίδα σε καρπούς μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη ασβεστίου. Εμφανίζεται συνήθως σε φυτά όπως οι ντομάτες, όπου σχηματίζεται ένας σκοτεινός, ζαρωμένος κρατήρας στο κάτω άκρο του καρπού.
Αυτή η κατάσταση είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι τα φυτά σας χρειάζονται ασβέστιο. Δεν αφορά μόνο τις ντομάτες. θα το δείτε επίσης σε πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα φρούτα και λαχανικά.
Το άνθος είναι το κομμάτι του καρπού που είναι προσκολλημένο στο φυτό. Με έλλειψη ασβεστίου, αυτό το άκρο δεν αναπτύσσεται σωστά και σχηματίζει λευκές ή κίτρινες αλλοιώσεις.
Ο καρπός θα γίνει καφέ, μαύρος, ακόμη και ρωγματώδης καθώς προχωρά η σήψη. Αυτό συμβαίνει ξανά επειδή ο ιστός του καρπού εξασθενεί και καταρρέει χωρίς ασβέστιο στα κυτταρικά τοιχώματα.
Αποχρωματισμός
Μερικές φορές, οι άκρες των φύλλων γίνονται σκούρο καφέ, γνωστό και ως κάψιμο στις άκρες. Αυτό, και άλλα σημάδια όπως το κιτρίνισμα ολόκληρου του φύλλου λόγω χλώρωσης, είναι σαφείς ενδείξεις έλλειψης ασβεστίου.
Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επίσης με χημικά εγκαύματα και άλλες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οπότε προσέξτε για άλλα σημάδια για να αναγνωρίσετε την αιτία ως έλλειμμα ασβεστίου.
Πώς να διορθώσετε την ανεπάρκεια ασβεστίου στα φυτά
Ο πρώτος τρόπος είναι να ψεκάσετε ένα διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου ή νιτρικού ασβεστίου απευθείας στα φύλλα. Γιατί τα φύλλα; Εάν παρακάμψετε το έδαφος, η απόκριση θα είναι ταχύτερη, ειδικά για νέα ανάπτυξη. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία και ελέγξτε το pH του εδάφους πριν από οτιδήποτε.
Εάν το έδαφος είναι όξινο (λιγότερο από 6,5), εφαρμόστε γεωργικό ασβέστη (ανθρακικό ασβέστιο) για πηγή ασβεστίου βραδείας αποδέσμευσης. Η ανάμειξη 1-2 κουταλιών της σούπας στο χώμα γύρω από τη βάση του προσβεβλημένου φυτού μία φορά στους δύο μήνες είναι αρκετή.
Ο δεύτερος τρόπος περιλαμβάνει στρατηγικό πότισμα. Διατηρήστε σταθερή υγρασία και μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακή πρόσληψη ασβεστίου. Επίσης, χρησιμοποιήστε αλκαλικό νερό.
Το υπερβολικό αμμώνιο και η υπερβολική οξύτητα διαταράσσουν το ασβέστιο στο έδαφος. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα λιπάσματα σας έχουν τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών και ίσως προτιμήστε ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Το τσάι από το κέλυφος των αυγών, τα οστεάλευρα και η τέφρα του ξύλου είναι επίσης εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Δεν Ανθίζουν τα Φυτά Μου: Τι πρέπει να Κάνετε για να Γεμίσετε Χρώματα και Αρώματα