Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα απλά δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς κινητά τηλέφωνα. Αν και τα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι αναμφισβήτητα, υπάρχουν ορισμένα σοβαρά μειονεκτήματα. Κοιτάς το Τηλέφωνο Όταν Ξυπνάς; Γιατί Πρέπει να Σταματήσετε να Το Κάνετε
Ο εθισμός του 21ου αιώνα
Η νομοφοβία (μια συντομευμένη μορφή της φοβίας χωρίς κινητό τηλέφωνο) είναι ένας νέος εθισμός. Τα άτομα που πάσχουν από αυτόν αισθάνονται φόβο και άγχος κάθε φορά που στερούνται το τηλέφωνο και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις λειτουργίες τους.
Ο φόβος της απώλειας υποδοχής
Η νομοφοβία προκαλεί μεγάλη ψυχική δυσφορία. Οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτήν την πάθηση αρχίζουν να νιώθουν φόβο όποτε δεν βλέπουν το τηλέφωνό τους ή δεν το έχουν στο χέρι. Η χαμηλή μπαταρία, η απουσία σήματος ή η έλλειψη πρόσβασης στο Διαδίκτυο αρκούν για να προκαλέσουν κρίση πανικού. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει άτομα που είναι εθισμένα στα κινητά τηλέφωνά τους και ως αποτέλεσμα εμποδίζει πολλές κοινές καθημερινές δραστηριότητες.
Δείτε ακόμη Γιατί Δεν Πρέπει Ποτέ να Κοιμάστε με το Τηλέφωνό σας στο Κρεβάτι
Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της νομοφοβίας:
- ναυτία
- ρίγη
- χέρια που τρέμουν
- πόνους στο στήθος
- αυξημένο άγχος
- πονοκεφάλους και ζάλη
- αλλαγές διάθεσης
- επιθέσεις οργής και επιθετικότητας
- αυξημένος καρδιακός παλμός
Οι άνθρωποι που πάσχουν από νομοφοβία φοβούνται μήπως χάσουν την επαφή με τους φίλους τους και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ίδια η σκέψη να αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο τους τρελαίνει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει τη σχέση τους με τους φίλους και την οικογένεια και, προφανώς, μπορεί να επηρεάσει και την επαγγελματική τους ζωή.
Άτομα που βιώνουν νομοφοβία:
- ελέγχουν συνεχώς τη στάθμη της μπαταρίας,
- χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ακόμα και όταν δεν πρέπει
- παίρνουν τα τηλέφωνά τους όπου κι αν πάνε, συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών
- έχουν μεγάλη ανάγκη να είναι συνεχώς σε επαφή με όλους τους φίλους τους
- απαντούν επιθετικά ακόμα κι αν κάποιος προτείνει να αφήσουν το τηλέφωνο
Ο όρος «νομοφοβία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008, αλλά ακόμα δεν θεωρείται επίσημα ιατρική διαταραχή. Είναι απλώς μια προσπάθεια ορισμού μιας φοβίας που υπάρχει ήδη στην κοινωνία.
Δείτε επίσης Αφού Διαβάσετε Αυτό Δεν Θα Χρησιμοποιήσετε Ποτέ Ξανά το Κινητό Τηλέφωνο στην Τουαλέτα