Η κηπουρική δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη, χάρη στην αυξανόμενη τάση της καλλιέργειας λαχανικών σε δοχεία. Είτε έχετε περιορισμένο χώρο είτε απλά θέλετε να εξερευνήσετε μια νέα μέθοδο κηπουρικής, η καλλιέργεια λάχανων σε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Το λάχανο είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό λαχανικό που ευδοκιμεί σε διάφορα κλίματα. Καλλιέργεια Ντοματιάς από Φέτες Ντομάτας
Επιλέγοντας το σωστό δοχείο
Όταν επιλέγετε δοχεία για την καλλιέργεια λάχανου, τα μεγάλα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι άμεσα διαθέσιμα, οικονομικά και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια φιλική προς το περιβάλλον λύση κηπουρικής.
θα χρειαστείτε:
- Μπουκάλια 2 λίτρων ή μεγαλύτερα
- Φυτόχωμα που στραγγίζει καλά, πλούσιο σε οργανική ουσία. Μπορείτε είτε να αγοράσετε ένα εμπορικό μείγμα είτε να δημιουργήσετε το δικό σας συνδυάζοντας κομπόστ, τύρφη και περλίτη.
- Νεαρά σπορόφυτα λάχανου ή ξεκινήστε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους λίγες εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση.
Δείτε ακόμη 12 Λαχανικά που Μεγαλώνουν Εύκολα σε Σακούλες Καλλιέργειας
Οδηγός βήμα προς βήμα για την καλλιέργεια λάχανου
Προετοιμάστε τα δοχεία
Καθαρίστε καλά τα πλαστικά μπουκάλια και αφαιρέστε το επάνω μέρος τους. Κάντε τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος κάθε μπουκαλιού για να αποτρέψετε την κατακράτηση υπερβολικού νερού.
Γεμίστε τα δοχεία με φυτόχωμα
Γεμίστε κάθε πλαστικό μπουκάλι περίπου κατά τα δύο τρίτα με το φυτόχωμα. Χτυπήστε το απαλά για να αφαιρέσετε τους θύλακες αέρα.
Φύτευση σπορόφυτων λάχανου
Ανοίξτε μικρές τρύπες στο φυτόχωμα που είναι αρκετά βαθιές για να χωρέσουν τις ρίζες των σπρόφυτων λάχανου.
Τοποθετήστε προσεκτικά τα σπορόφυτα στις τρύπες και καλύψτε τις ρίζες με χώμα. Πιέστε απαλά το χώμα για να στερεώσετε τα σπορόφυτα στη θέση τους.
Παροχή επαρκής φροντίδας
Τοποθετήστε τα δοχεία σε θέση που δέχεται τουλάχιστον 6 ώρες απευθείας ηλιακό φως καθημερινά.
Ποτίστε το λάχανο τακτικά για να διατηρείται το χώμα σταθερά νοτισμένο, αλλά όχι βρεγμένο.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε υλικό εδαφοκάλυψης για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και την πρόληψη της ανάπτυξης ζιζανίων.
Καθώς το λάχανο μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε υποστήριξη για να αποτρέψετε την πτώση του.
Λίπανση
Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες για να παρέχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα λάχανα.
Εναλλακτικά, αναμείξτε κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης στο φυτόχωμα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.
Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών
Προσέξτε τα κοινά παράσιτα του λάχανου όπως οι αφίδες, οι κάμπιες και οι γυμνοσάλιαγκες. Χρησιμοποιήστε βιολογικές μεθόδους ελέγχου παρασίτων εάν είναι απαραίτητο.
Διατηρήστε καλή κυκλοφορία αέρα γύρω από τα φυτά για να μειώσετε τον κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών.
Συγκομιδή
Το λάχανο είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν τα κεφάλια είναι σφιχτά και έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος.
Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το κεφάλι του λάχανου ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Πώς να Καλλιεργήσετε μια Μηλιά από Σπόρους για να Απολαμβάνετε Μήλα Όλο το Χρόνο