Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων ανησυχεί ότι η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο έχει προκαλέσει πολύ περισσότερες ασθένειες από ό,τι η υπερβολική έκθεση, λένε οι συγγραφείς μιας μετα-ανάλυσης που σταθμίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ηλιοθεραπείας. Τι θα Συμβεί εάν Δεν Λαμβάνετε Αρκετό Ήλιο
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,1% της συνολικής επιβάρυνσης ασθενειών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και οι ασθένειες με τις οποίες σχετίζεται η έκθεση στον ήλιο τείνουν να είναι σχετικά καλοήθεις. Η μόνη ανησυχητική ασθένεια που σχετίζεται με τον ήλιο είναι το κακοήθη μελάνωμα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους, οι οποίοι στερούνται χρωστικής από την υποέκθεση και στη συνέχεια καίγονται όταν εκτίθενται. Μόνο το ένα χιλιοστό του τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού παθαίνει μελάνωμα κάθε χρόνο.
Μια πολύ μεγαλύτερη ετήσια επιβάρυνση ασθενειών 3,3 δισεκατομμυρίων ετών ζωής προσαρμοσμένης στην αναπηρία (DALYs) παγκοσμίως προκαλείται από την υποέκθεση στον ήλιο, λέει ο οργανισμός. Τα DALY μετρούν πόσο μειώνεται το προσδόκιμο υγιούς ζωής ενός ατόμου από τον πρόωρο θάνατο ή την αναπηρία που προκαλείται από ασθένεια.
Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει ασθένειες των οστών, αυτοάνοσα νοσήματα και πολύ πιο απειλητικούς για τη ζωή καρκίνους.
Η ηλιοθεραπεία μειώνει δραματικά τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, παθήσεων των οστών, διαβήτη τύπου 1, κατάθλιψης και, σε κατάλληλες δόσεις, μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με μετα-ανάλυση μελετών.
Αν αυτό δεν αρκεί για να φορέσετε το μαγιό σας και να βγείτε στον ήλιο, δείτε 7 ακόμη λόγους:
Πρόσληψη βιταμίνης D.
Το πιο γνωστό όφελος του ηλιακού φωτός είναι η ικανότητά του να ενισχύει την παροχή βιταμίνης D στο σώμα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D οφείλονται στην έλλειψη έκθεσης στον ήλιο. Τουλάχιστον 1.000 διαφορετικά γονίδια που διέπουν σχεδόν κάθε ιστό στο σώμα πιστεύεται τώρα ότι ρυθμίζονται από τη δραστική μορφή της βιταμίνης.
Τα ρούχα, το υπερβολικό σωματικό λίπος, το αντηλιακό και η χρωστική ουσία του δέρματος μελανίνη μπορεί να δυσκολέψουν την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Μισή ώρα στον καλοκαιρινό ήλιο με μαγιό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση 50.000 IU βιταμίνης D σε άτομα με λευκή επιδερμίδα και 8.000–10.000 IU σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, που σημαίνει ότι οι σκουρόχρωμοι μπορεί να χρειαστεί να κάτσουν 5 φορές περισσότερο χρόνο στον ήλιο για να λάβουν επαρκή βιταμίνη D, ειδικά σε γεωγραφικά πλάτη πιο μακριά από τον ισημερινό.
«Η κύρια φυσιολογική λειτουργία της βιταμίνης D είναι η διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου», λέει ο Michael Holick, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής της κλινικής Bone Health Care Clinic στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Δείτε ακόμη Το σώμα κάνει Σινιάλο: 6 Προειδοποιητικά Σημάδια Έλλειψης Βιταμίνης D – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
Αποφεύγετε τη ραχίτιδα
Καθώς οι άνθρωποι μετανάστευαν από την Αφρική σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, είχαν λιγότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και φορούσαν περισσότερα ρούχα, αναφέρει η έκθεση. Μέχρι το 1600, οι λαοί σε αυτές τις περιοχές κάλυπταν ολόκληρο το σώμα τους, ακόμη και το καλοκαίρι. Μέχρι τα τέλη του 1800, περίπου το 90% όλων των παιδιών που ζούσαν στη βιομηχανοποιημένη Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είχαν ραχίτιδα, μια ασθένεια που μαλακώνει τα οστά, η οποία μπορεί να προκαλέσει στραβά πόδια και επιληπτικές κρίσεις.
Ακόμη και σήμερα, ένα στα 5 παιδιά στη Βρετανία και το 70% των παιδιών της Μογγολίας πάσχουν από ραχίτιδα.
Θεραπεύει τη φυματίωση.
Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο ενεργού φυματίωσης κατά 32%.
Καθώς η συνειδητοποίηση της δύναμης του ήλιου κατά της ραχίτιδας και της φυματίωσης εξαπλώθηκε στα τέλη του 1800, η στάση απέναντι στην έκθεση στον ήλιο άλλαξε ριζικά. Το μαύρισμα έγινε σύμβολο κατάστασης που σήμαινε υγεία και πλούτο, καθώς μόνο οι εύποροι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να κάνουν διακοπές δίπλα στη θάλασσα και να κάνουν υπαίθρια σπορ.
Η φωτοθεραπεία έγινε δημοφιλής ιατρική θεραπεία για τη φυματίωση.
Πρόληψη του καρκίνου.
Μόλις τη δεκαετία του 1930 η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ άρχισε να εκδίδει προειδοποιήσεις για τον καρκίνο του δέρματος. Ενώ ο καρκίνος του δέρματος πορεί να προκύψει από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, άλλοι καρκίνοι μπορεί να προκύψουν από πολύ μικρή.
Η ζωή σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από λέμφωμα Hodgkin, καθώς και από καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του προστάτη και άλλους θανατηφόρους καρκίνους.
Επιπλέον, η συνεχής έκθεση στον ήλιο μετά τη διάγνωση του μελανώματος συνδέεται με αυξημένα ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute, και η έκθεση στο ηλιακό φως λόγω επαγγέλματος μείωσε πραγματικά τον κίνδυνο μελανώματος σε μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology. .
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με τον καρκίνο μειώνονται καθώς κινείται κανείς προς τον ισημερινό.
«Καθώς κατευθύνεστε από βορρά προς νότο, μπορεί να βρείτε ίσως δύο ή τρεις επιπλέον θανάτους [ανά εκατό χιλιάδες άτομα] από καρκίνο του δέρματος», λέει ένας από τους συγγραφείς των μελετών. «Ταυτόχρονα, όμως, θα βρείτε τριάντα ή σαράντα λιγότερους θανάτους για τους άλλους τύπους καρκίνους».
Η διατήρηση ενός επιπέδου βιταμίνης D των 55-60 ng/mL θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό των καρκίνων του μαστού και άλλων καρκίνων σε εύκρατες περιοχές κατά το ήμισυ, δήλωσε ο Cedric F. Garland, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Ο Garland αποκαλεί τη βιταμίνη D «τη μοναδική πιο σημαντική ενέργεια που θα μπορούσε να λάβει η κοινωνία για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, πέρα από το να μην καπνίζει».
Πρόληψη του διαβήτη.
Μια φινλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν 2.000 IU βιταμίνη D την ημέρα από την ηλικία του 1 έτους είχαν 80% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 αργότερα στη ζωή τους. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην προστασία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους.
Καλύτερος ύπνος.
«Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στο ηλιακό φως ή σε πολύ έντονο τεχνητό φως το πρωί, η νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης τους συμβαίνει νωρίτερα και κοιμούνται πιο εύκολα τη νύχτα», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mark Nathaniel Mead, διατροφολόγος και σύμβουλος ογκολογίας στο Chapel Hill του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Η έκθεση στο έντονο πρωινό φως ήταν αποτελεσματική κατά της αϋπνίας, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), λέει.
«Το φως που παίρνουμε όταν είμαστε έξω μια καλοκαιρινή μέρα μπορεί να είναι χίλιες φορές πιο φωτεινό από ό,τι είναι πιθανό να βιώσουμε ποτέ σε εσωτερικούς χώρους», λέει ο ερευνητής της μελατονίνης Russel J. Reiter του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό οι άνθρωποι που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους να βγαίνουν έξω περιοδικά και επιπλέον να προσπαθούμε όλοι να κοιμόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι».
Βελτιώνει τη διάθεση.
Η ηλιοθεραπεία μας βοηθά να παράγουμε την ορμόνη της ευτυχίας σερατονίνη βελτιώνοντας τη διάθεσή σας. Βγείτε έξω λοιπόν για να απολαύσετε τον ήλιο! Απλώς ξεκινήστε με μικρές δόσεις και πολύ σταδιακά αυξήστε την έκθεση στον ήλιο μέρα με τη μέρα, για να μην καείτε!
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Οφέλη Μελατονίνης και Φυσικοί Τρόποι Πρόσληψης