Υλικά
600γρ. (περίπου 3 μεγάλα) πατάτες
75γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ
44γρ. τριμμένη παρμεζάνα
150γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
1/2 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
4 μεγάλα αυγά
250ml κρέμα γάλακτος
Αλατοπίπερο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (160 βαθμούς σε αέρα). Λαδώστε καλά ένα ταψί διαμέτρου 19 ή 20 εκατοστών και στρώστε τη βάση του με αντικολλητικό χαρτί. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση αρκεί να μην διαρρέει το μείγμα.
Ξεφλουδίστε και κόψτε στη μέση τις πατάτες. Βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίξτε τις. Αφήστε να κρυώσουν και κόψτε τις σε φέτες πάχους 1 εκατοστού.
Ανακατέψτε τα τυριά σε ένα μπολ. Καλύψτε τη βάση του ταψιού με ένα στρώμα από φέτες πατάτας. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
Στρώστε από πάνω με το μισό ζαμπόν και το κρεμμύδι και ρίξτε περίπου το ένα τρίτο του μείγματος των τυριών. Συνεχίστε τις υπόλοιπες στρώσεις με τον ίδιο τρόπο, τελειώνοντας με μια στρώση τυριών.
Με ένα σύρμα ή πιρούνι κτυπήστε πολύ καλά τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και περιχύστε πάνω από το ταψί.
Ψήστε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και το μίγμα των αυγών ψηθεί. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο, εάν αρχίζει να παραψήνεται η πάνω επιφάνεια της πίτας πριν ψηθεί το μείγμα των αυγών.
Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε για 5-10 λεπτά πριν ξεφορμάρετε την πίτα από το ταψί. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.