Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι οι ντομάτες είναι πιο ωφέλιμες όταν τις τρώμε ωμές και φτιάχνουμε μια σαλάτα. Και ενώ αυτό ισχύει, είναι στην πραγματικότητα μια καλύτερη επιλογή όταν μαγειρεύονται. Και υπάρχουν πολλές συνηθισμένες τροφές που μπορούν να σας εκπλήξουν με τα μεταβαλλόμενα οφέλη τους ανάλογα με τον τρόπο προετοιμασίας τους.
Μπανάνες
Εάν πάσχετε από διαβήτη, είναι προτιμότερο να τρώτε μπανάνες που είναι άγουρες παρά παραγινωμένες, λένε οι ειδικοί. Όταν ωριμάζει μια μπανάνα, το άμυλο αρχίζει να μετατρέπεται σε ζάχαρη που πρέπει να ελέγχετε κατά τη διάρκεια του διαβήτη.
Από την άλλη πλευρά, οι αγουρες μπανάνες έχουν κάποια άλλα ελαφρά οφέλη για την υγεία. Συμβαίνει εξαιτίας ενός αμύλου που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν. Όμως είναι δύσκολο να το αφομοιώσουμε γιατί είναι σαν να τρώμε μια ωμή πατάτα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι παραγινωμένες μπανάνες είναι καλύτερες για φαγητό.
Μανιτάρια
Αν και τα μανιτάρια μπορεί να χάσουν τη βιταμίνη Β μετά το μαγείρεμα, υπάρχουν μερικά μεγάλα οφέλη που κερδίζουν. Πρώτα απ’ όλα, τα ωμά μανιτάρια είναι σαν σφουγγάρια και μπορούν να απορροφήσουν τοξίνες που μπορούν να καταστραφούν μέσω του μαγειρέματος.
Δεύτερον, το μαγείρεμα αυξάνει τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στα μανιτάρια που το σώμα μας χρειάζεται τόσο πολύ. Συνιστάται να το ψήνετε ή να το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων αντί να το βράσετε ή να το τηγανίσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, προσφέρουν περισσότερα πολύτιμα οφέλη για την υγεία.
Ντομάτες
Έχουμε συνηθίσει να τρώμε ωμές ντομάτες. Περιέχουν βιταμίνη C, αλλά οι ειδικοί λένε ότι όταν μαγειρεύονται, έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου. Και αυτό μπορεί να είναι πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό από τη βιταμίνη C. Επίσης, το μαγείρεμα των τοματών μπορεί να μαλακώσει τις φυτικές ίνες, ώστε να γίνει πιο εύκολο να χωνευτούν.
Καρότα
Είναι λίγο παράξενο, αλλά τα καρότα, τα οποία είναι τόσο ωφέλιμα χάρη στη β-καροτένη, έχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών όταν μαγειρεύονται. Το βράσιμο μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερο διαθέσιμο β-καροτένιο στα καρότα.
Είναι καλύτερα να μαγειρεύετε καρότα με τη φλούδα, ώστε να μπορεί να τριπλασιάσει τη συνολική αντιοξειδωτική τους δύναμη. Ταυτόχρονα, ο τεμαχισμός πριν το μαγείρεμα μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα, επειδή διευκολύνει την έκπλυση θρεπτικών ουσιών στο νερό. Είναι καλύτερα να τα κόβετε μετά το βράσιμο.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να απορροφήσετε περισσότερο ασβέστιο και σίδηρο εάν το μαγειρέψετε, λένε οι γιατροί. Συμβαίνει επειδή είναι φορτωμένο με οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Όταν μαγειρεύετε σπανάκι, αυτό το στοιχείο διαλύεται και μπορείτε να πάρετε περισσότερα οφέλη.
Τυρί
Το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά κάθε τύπος μπορεί να έχει διαφορετικά πρόσθετα οφέλη. Για παράδειγμα, η μοτσαρέλα είναι χαμηλότερη σε νάτριο και θερμίδες από τα περισσότερα άλλα τυριά. Περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, έτσι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Ταυτόχρονα, το μπλε τυρί έχει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα άλλα τυριά, αλλά μπορεί να είναι πολύ αλμυρό για μερικούς ανθρώπους.
Ψωμί
Διαπιστώθηκε ότι το φρυγανισμένο ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτός ο δείκτης έχει επίδραση στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, οπότε μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για διαβητικούς.
Το ψωμί με προζύμι περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φυλλικού οξέος από άλλα είδη ψωμιού. Επίσης, έχει χαμηλότερα επίπεδα φυτικών ενώ επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα.
Παντζάρια
Μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 250 ml χυμού παντζαριών καθημερινά σε 68 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι την μείωσε σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, τα βρασμένα παντζάρια μπορούν να αφομοιωθούν ευκολότερα επειδή οι σκληρές ίνες του διαλύονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι βραστές πατάτες.