Ίσως να μην το έχετε προσέξει αλλά υπάρχουν PYREX και pyrex. Αυτά τα σκεύη υπάρχουν σε κάθε σπίτι και ίσως πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα τους αφού έχουν διαφορά.
Υπάρχουν 2 τύποι Pyrex
PYREX με κεφαλαία γράμματα και pyrex με πεζά γράμματα. Τα πρώτα πωλούνται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και τα δεύτερα πωλούνται στις ΗΠΑ, Νότια Αμερική και Ασία.
Ποια είναι διαφορά τους
Τα PYREX κατασκευάστηκαν αρχικά από την εταιρία Corning Inc. και ήταν ένα θαύμα της κουζίνας. Το συγκεκριμένο σκεύος φτιαχνόταν από βοριοπυριτικό γυαλί, το οποίο μπορεί εύκολα να πάει από ζεστό σε κρύο και κρύο σε καυτό χωρίς να σπάσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για τα πυρέξ: Γιατί “Σκάνε” μέσα στον φούρνο και ο μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού
Εδώ και 10 χρόνια περίπου όμως η εταιρία πούλησε την άδεια χρήσης pyrex με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στη σύνθεση του γυαλιού και να μην είναι τόσο ανθεκτικό όσο ήταν αρχικά.
Αν γράφει επάνω PYREX..
Αν έχετε από τις παλιές εκδόσεις PYREX (με κεφαλαία) τότε πραγματικά είσαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ από τη διαφορά θρμοκρασίας.
Αν τώρα έχετε τα pyrex (με πεζά) πρέπει να είσαστε προσκεκτικοί με τις ακρέες θερμοκρασίες. Πχ δεν το βάζουμε από το ψυγείο κατευθείαν στο φούρνο.
Ακολουθούν συμβουλές ασφαλείας για τη χρήση σκευών Pyrex στο σπίτι:
- Προθερμάνετε τον φούρνο σας πριν βάλετε το Pyrex μέσα
- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαγειρικά σκεύη Pyrex απευθείας πάνω στην εστία της κουζίνας
- Μην προσθέτετε υγρό στο Pyrex που είναι ήδη ζεστό
- Αφήστε τα ζεστά σκευή να κρυώσουν πριν τα βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
- Αποφύγετε να ξεπλένετε αμέσως ζεστά σκευη
- Μην θερμαίνετε άδεια σκεύη στο φούρνο μικροκυμάτων